Συνέντευξη : Θάνος Τεγόπουλος
Φωτογραφίες : Άκης Χρήστου

Από τα μακρινά πια χρόνια στα τέλη της δεκαετίας, στο σήμερα. Η Ρίτα Αντωνοπούλου βαδίζει πλέον σε σίγουρα μονοπάτια και επιτρέψτε μου να την θεωρώ, την κορυφαία ερμηνεύτρια της γενιάς της.

Μου είπανε αν θέλω να πάρω μια συνέντευξη από τη Ρίτα με αφορμή το βινύλιο, αλλά θέλω πολλά πράγματα να ρωτήσω. Βλέπετε υπάρχουν συνεντεύξεις τυπικές για να προωθήσουν κάποια δισκογραφική δουλειά ή κάποιες εμφανίσεις (παλιά που γίνονταν live) και υπάρχουν και συνεντεύξεις που κάνεις με καλλιτέχνες που τους αγαπάς και τους ακολουθείς χρόνια και χρόνια γιατί σε εκφράζουν απόλυτα. Η Ρίτα είναι από τις τραγουδίστριες που είναι ψηλά στη λίστα των προτιμήσεων μου από τα τέλη της δεκαετίας του 90 και το ηρωικό Ξεχασμένο Πηγάδι στα Άνω Πατήσια ως και σήμερα. Ας τα πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Καλησπέρα Ρίτα. Τι έχει αλλάξει από τότε? Ναι μεγαλώνουμε και πια δεν είσαι εκείνο το κοριτσάκι με τα μακριά μαλλιά και την κιθάρα, αλλά μια καταξιωμένη πλέον ερμηνεύτρια με σημαντικούς σταθμούς στην πορεία σου. Περίμενες μια τέτοια πορεία?

Δεν έχω αλλάξει τόσο!…εννοώ εσωτερικά. Παραμένω αγνή και καθαρή απέναντι στην τέχνη μου και την αντιμετωπίζω με τον ίδιο ενθουσιασμό και την ίδια αλήθεια. Απλά έχουν προστεθεί χρόνια εμπειρίας ανεκτίμητης!  Δεν περίμενα κάτι…δε σκεφτόμουν ποτέ κάτι συγκεκριμένο για οποιαδήποτε πορεία μου. Πάντα πήγαινα εκεί που με έστελνε η καρδιά μου γιατί έτσι κι αλλιώς πάντα το δικό μου ζητούμενο δεν ήταν κάποια καριέρα αλλά το να τραγουδάω με την ψυχή μου και να νιώθω ευτυχής!

Κάντε εδώ την παραγγελία του διπλού βινυλίου

 Για περισσότερες πληροφορίες στο sales@ogdoo.gr και στο τηλέφωνο 2102819090

Στις 8 Μαρτίου κυκλοφορεί σε βινύλιο οι παραστάσεις που δώσατε με τον Θοδωρή Οικονόμου. Ήταν πραγματικά μια σειρά από σπουδαίων εμφανίσεων. Προσωπικά την παρακολούθησα τρεις φορές. Θες να μας μιλήσεις για αυτή την κυκλοφορία;

Αρχικά ευχαριστούμε πάρα πολύ που ήσουν κοντά μας σε αυτό το ταξίδι! Είναι για μένα πολύ σημαντική στιγμή γιατί αυτή η καταγραφή ήταν επιθυμία μου μεγάλη. Ήταν μια παράσταση από τις πιο σημαντικές στην πορεία μου μέχρι σήμερα και για αυτόν το λόγο ήθελα να ηχογραφηθεί και να κυκλοφορήσει…ικανοποιώντας έτσι και αιτήματα πολλών ανθρώπων από αυτούς που την παρακολούθησαν. Για μένα θα είναι σταθμός αυτή η κυκλοφορία το Μάρτη.

Θοδωρής Οικονόμου. Εξαιρετικός μουσικός και πιανίστας! Μίλησε μας για τον Θοδωρή και για τη συνεργασία σας!

Ο Θοδωρής Οικονόμου ήρθε σαν απάντηση στο ερώτημα…με ποιον μπορώ να κάνω πραγματικότητα αυτό που έχω στο μυαλό μου; Εξαιρετικός σολίστ, με ψυχή και σθένος πάνω στη σκηνή, που ξεδιπλώνει το ταλέντο του αβίαστα και καταθέτει το μέσα του με μεγαλειώδη τρόπο. Συναντηθήκαμε επί σκηνής και μετά από αυτό τίποτα δε μπορεί να είναι το ίδιο.

Θυμάμαι, ενώ υπήρχε μόνο ένα πιάνο επί σκηνής οι παραστάσεις είχανε πολύ ένταση, ενέργεια και δυνατές ερμηνείες. είδαμε και μια εξαιρετική χημεία ανάμεσα σας πάνω στη σκηνή. Η άποψη σου;

Αυτό δε συμβαίνει συχνά. Όταν όμως συμβαίνει είναι μαγικό. Για μένα ήταν κάθε βράδυ ένα ταξίδι που δεν ήξερα πού θα με πάει. Ένιωθα σα να μπαίνουμε σε μια μάχη με την καλή έννοια…ο καθένας είχε το ρόλο του και το χώρο του να εκφραστεί…μία επικρατούσε το πιάνο και η φωνή σιωπούσε, μία επικρατούσε η φωνή και το πιάνο συνόδευε και σε στιγμές με χημεία όπως παρατήρησες και ταύτιση οδηγούσαμε το πλοίο μαζί. Ήταν υπέροχη η συνεργασία.

Στις εν λόγω παραστάσεις ακούσαμε τραγούδια και εκτελέσεις από αρκετά είδη της μουσικής. Εκτός από τα δικά σου, ακούσαμε τραγούδια των Χατζιδάκι, Αγγελάκα, Παυλίδη, Θανάση Παπακωνσταντίνου, Σταμάτη Κραουνάκη, Edith Piaf και πολλά ακόμα. Είναι τραγούδια που σε εκφράζουν απόλυτα, και εμπνέεσαι από αυτά;

Ποτέ στις παραστάσεις μου δε βάζω τραγούδια που δε με εκφράζουν ή δε με εμπνέουν…όλα μπαίνουν και σηματοδοτούν κάτι. Όλα δηλαδή έχουν το ρόλο τους μέσα στο κεφάλι μου και για αυτό τα έχω επιλέξει όπως παίζουν και το ρόλο τους στη μουσική ιστορία που θέλω εγώ να αφηγηθώ κάθε φορά.

Μίλησε μας για την κυκλοφορία του βινυλίου. ποια τραγούδια έχεις επιλέξει;

Λόγω ιδιαιτερότητας του βινυλίου, του γεγονότος δηλαδή ότι η κάθε πλευρά χωράει μόνο 20 λεπτά μουσικής καταγραφής έπρεπε να κρατήσω ένα μέρος της παράστασης και όχι ολόκληρη τη διάρκειά της. Αυτός είναι και ο λόγος που θα είναι διπλό βινύλιο γιατί αλλιώς δε θα μπορούσε να γίνει. Κατά τη γνώμη μου κράτησα το βασικό κορμό της παράστασης που αποδίδει πλήρως αυτό που ήθελα να παρουσιάσω…Οπότε τα τραγούδια των δημιουργών που ανέφερες παραπάνω ας πούμε είναι μέσα.

Χαρακτήρισες σε  μια παλαιότερη συνέντευξη σου, αυτήν την παράσταση, σταθμό στην πορεία σου. Ποιός ο λόγος που δέθηκες  τόσο πολύ μαζί της;  Έπαιξε ρόλο ότι αγαπήθηκε πολύ από το κοινό για σχεδόν 2,5 χρόνια;

Γιατί από τις πρώτες πρόβες κατάλαβα ότι φτιάχνουμε κάτι σημαντικό. Ήμουν εγώ. Απόλυτη κατάθεση της ψυχής μου και της σκέψης μου. είχα σκεφτεί την παράσταση από την αρχή μέχρι το τέλος μέχρι και την πιο μικρή λεπτομέρεια και ήρθε και ο Θοδωρής κι όλο αυτό μέσα από το ταλέντο του και την δημιουργικότητά του πήρε σάρκα και οστά. Όταν πρωτοπαρουσιάστηκε και είδα τις αντιδράσεις του κόσμου, επιβεβαιώθηκα με τον πιο υπέροχο τρόπο. Δέθηκα τόσο γιατί ήταν κάτι τόσο δικό μου που το μοιράστηκα με τόση ομορφιά και επιτυχία!

Το βινύλιο έχει μια ιδιαίτερη μαγεία και γοητεία όπως γνωρίζουμε. Ήθελες μια τέτοια κυκλοφορία? Θα υπάρξει και σε cd?

Ήθελα μόνο τέτοια κυκλοφορία γιατί δε μπορούσα να σκεφτώ την παράσταση αυτή να κυκλοφορεί σε cd. Ήθελα να της χαρίσω και την υλική ποιότητα που της αξίζει. Το βινύλιο κουβαλάει ιστορία και συναισθηματική αξία ενώ το cd όχι. Επίσης ήθελα στο σαλόνι του βινυλίου να υπάρχει για πάντα τυπωμένη η φωτογραφία της αφίσας της παράστασης που για μένα έχει μεγάλη ιστορία. Η φωτογραφία ανήκει στον Άκη Χρήστου και είναι από εμάς αφιερωμένη στον Θάνο Μικρούτσικο από τη στιγμή της δημιουργίας της.

Φυσικά καταλαβαίνουμε πως δεν θα μπορούσα να μην σε ρωτήσω για τον Θάνο. Πολλοί σε μάθανε στο πλευρό του και σε συνέδεσαν άρρηκτα μαζί του. Πόσο λείπει ο Θάνος Μικρούτσικος?

Αφόρητα. Σε όλα τα επίπεδα. Λείπει σα δημιουργός, λείπει σαν προσωπικότητα στις μέρες που ζούμε, λείπει σαν άνθρωπος σε όλους εμάς που τον αγαπήσαμε τόσο και ήμασταν κοντά του.

Βλέπουμε πως μετά τον θάνατο του, συνεχίζετε να παρουσιάζετε μέσα από συναυλίες ( εντάξει όταν πραγματοποιούνταν συναυλίες) το έργο του. Ήταν κάτι που σας το ζήτησε ή έχετε ανάγκη και είναι “χρέος” σας να συνεχίζεται να ζείτε και να παρουσιάζετε τις μουσικές του;

Αυτό δε θα σταματήσει ποτέ…τουλάχιστον όσο περνάει από το χέρι μου. Το έργο του είναι ιστορικής σημασίας και ομορφιάς. Όπως έχει περάσει μέχρι σήμερα σε τόσες γενιές με τέτοια δύναμη, έτσι θα συνεχίσει το δρόμο του και τώρα που λείπει ο Θάνος. Εννοείται πως αυτό ήθελε κι ο ίδιος.

Πάμε λίγο στο σήμερα. Πώς ζει ένας καλλιτέχνης σε καιρό πανδημίας?  Ξέρουμε όλοι πως οι τραγουδιστές  κυρίως  ζούνε και οικονομικά αλλά και ψυχικά από τα live και από την επικοινωνία με τον κόσμο. Πόσο σε έχουν λείψει τα Live?

Αφόρητα και πάλι. Κλαίω. Είμαι καλά μέσα μου, δεν το λέω για λύπηση, εννοώ ότι μου λείπει πολύ αυτή η έκφραση κι η επαφή με τον κόσμο. Είναι πολύ σημαντική για μένα και για όλους τους συναδέλφους φυσικά. Όλοι μας ζούμε από τα live άρα όταν μας το κόβουν αυτό είμαστε όλοι άνεργοι και χωρίς κανένα εισόδημα. Τα συμπεράσματα είναι απλά νομίζω.

Υπάρχει τρόπος να περάσει δημιουργικά όλη αυτή η κατάσταση και να μείνει κάτι καλό μέσα σε όλη αυτή τη σκοτεινιά;

Πάντα έχει σημασία η στάση μας απέναντι σε ό,τι συμβαίνει. Φυσικά ξεκινάει και από το ατομικό επίπεδο…προσπαθώ να μην αφήνω καμία μέρα να πάει χαμένη όλο αυτό διάστημα. Μελετάω συνεχώς, ,ζωγραφίζω, διαβάζω, εξασκούμαι στις ξένες γλώσσες και ξεκίνησα και μαθήματα πιάνου. Όσο έχω χρόνο δε θα μείνει ανεκμετάλλευτος…και φυσικά περνάω χρόνο με την κόρη μου που είναι και το πιο σπουδαίο από όλα. Ελπίζω ότι όλο αυτό θα οδηγήσει σε νέα συνθήκη…όχι αυτή που δρομολογούν οι καταπληκτικοί αυτοί τύποι που κινούν τα νήματα παγκοσμίως, αλλά μια άλλη που θα προκύψει από την αφύπνιση όλων μας. Η ελπίδα πεθαίνει τελευταία.

Η άποψη σου για τα live streaming; Θα έκανες?

Έχω ήδη κάνει. Δεν τα συμπαθώ και δε με καλύπτουν καθόλου. Μια δυο εμφανίσεις οκ, σαν λύση ανάγκης και μόνο. Για εμάς που θέλουμε να παρουσιάσουμε κάτι και να νιώσουμε έστω κι έτσι ότι ερχόμαστε σε μια επαφή με τον κόσμο και για τον κόσμο που τόσο έχει ανάγκη τη μουσική και τις ζωντανές εμφανίσεις και τις έχει στερηθεί τόσο άδικα. Σε καμία περίπτωση δε μπορεί το live streaming να συγκριθεί με την άμεση επαφή κι επικοινωνία της ζωντανής παράστασης…η επαφή αυτή είναι όλη η ουσία.

Θέλω ένα σχόλιο σου για την σχεδόν μηδενική στήριξη των καλλιτεχνών εν μέσω πανδημίας και την προσπάθεια απαξίωσης της τέχνης από την πολιτεία!

Το σχόλιό μου παραμένει σταθερό εξαρχής. Θεωρώ την πράξη αυτή εσκεμμένη και εντελώς στοχευμένη. Θέλουν τον κόσμο φιμωμένο, κατατρομοκρατημένο, κλεισμένο στο σπίτι χωρίς να μπορεί να πάρει ανάσα και ψυχική ανάταση από πουθενά. Ένα δελτίο ειδήσεων να δεις και έχεις καταλάβει πια τι συμβαίνει εδώ και τόσα χρόνια…ακόμη κι η μουσική που παίζει από πίσω από τις ειδήσεις είναι μουσική για θρίλερ. Οι κινήσεις αυτές λοιπόν είναι μέσα στο πλάνο. Η τέχνη δεν βοηθά τους σκοπούς αυτούς κι άρα πρέπει να φιμωθεί. Αυτό που δεν έχουν καταλάβει βέβαια κι απορώ, γιατί είναι καταγεγραμμένο σε ιστορικά γεγονότα, είναι ότι η τέχνη κι ειδικότερα η μουσική ήταν πάντα συνοδοιπόρος των ανθρώπων σε κάθε δύσκολη ιστορική συγκυρία, συνδεόταν άμεσα με κάθε γεγονός και συνέχιζε και συνεχίζει να υπάρχει κουβαλώντας την ιστορία μέσα της κόντρα σε κάθε αντίξοη συνθήκη. Θα ενωθούν και πάλι οι φωνές κι οι ψυχές μας και θα είναι πιο δυνατές από ποτέ.

Επειδή θεωρώ την Ρίτα Αντωνοπούλου μια από τις κορυφαίες ερμηνεύτριες της γενιάς της, με σπουδαία τραγούδια και πλούσια καριέρα, έκατσα και έφτιαξα μια λίστα 15 τραγουδιών με συνεργασίες και ντουέτα της Ρίτας. Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Θηβαίος, Ανδρέου, Κίτρινα Ποδήλατα, Γραμμένος και η πιο πρόσφατη συνεργασία με τους ρεβάνς από  την Θεσσαλονίκη. Πώς  τις  βλέπεις τις συνεργασίες και πια τα κριτήρια για την πραγματοποίηση τους?

https://youtube.com/playlist?list=PLXCEDGSRI4VV6-SsCtWCT0SDaszYYv23h

Ευχαριστώ πολύ για την τοποθέτηση, με τιμά. Είναι σπουδαίο να βρίσκεσαι με ανθρώπους που εκτιμάς και να δημιουργείτε κάτι μαζί. Δε γίνεται να είσαι κλεισμένος στο καβούκι σου και να μην έρχεσαι σε επαφή με άλλους που είναι στον ίδιο χώρο με σένα, πόσο μάλλον όταν επιθυμούν να συνεργαστούν μαζί σου και στο προτείνουν. Οι συνεργασίες προκύπτουν από την εκτίμηση που τρέφω για τον κάθε καλλιτέχνη κι αν πρόκειται για κάποιον που δεν τον ξέρω και μου προτείνει να πω κάποιο τραγούδι, έχει να κάνει συνήθως με το αν μπορώ τη στιγμή που πρωτοακούω  το τραγούδι να με φανταστώ να το τραγουδάω ζωντανά σε παράσταση και να με παρασύρει. Αν ναι, θέλω να το πω. Αν όχι, δε θέλω.

Είναι κάποια που ξεχωρίζεις και με ποιο καλλιτέχνη δεν έχεις συνεργαστεί και θα ήθελες!

Είναι πολλές οι αγαπημένες συνεργασίες αλλά αν βάλουμε μέσα σε αυτές τον Θάνο Μικρούτσικο κερδίζει με διαφορά όπως μπορούμε όλοι να καταλάβουμε…Δεν έχω συνεργαστεί με τον Αλκίνοο κι έχω βγει και στα κεραμίδια να το φωνάζω ότι θέλω να συνεργαστούμε! Χα…θα έρθει η ώρα η σωστή.

Θα μας πεις δυο λόγια για τις αφιερωματικές παραστάσεις για την Μελίνα Μερκούρη;

Προέκυψαν λόγω της επετείου των 100 χρόνων από τη γέννησή της. Είναι μια προσωπικότητα που έχει στιγματίσει την ελληνική ιστορία, μια γυναίκα που άφησε εποχή. Ήταν πρόκληση να ασχοληθώ μαζί της αλλά το απόλαυσα με όλη μου την καρδιά. Φτιάχνοντας τα κείμενα της παράστασης, ένιωσα ότι την κατάλαβα, ότι μπήκα μέσα στη ζωή της και στον τρόπο σκέψης της. Έχοντας μαζί μου και εξαιρετικούς συνεργάτες που αγκάλιασαν από την αρχή την προσπάθεια αυτή και μου χάρισαν το ταλέντο τους (Μιχάλης Ατσάλης Ακουστική κιθάρα, Σταύρος Καβαλιεράτος Κοντραμπάσο, Μανόλης Ανδρουλιδάκης Ενορχήστρωση και κλασική κιθάρα), σύντομα είχαμε στα χέρια μας κάτι ξεχωριστό. Δυστυχώς δεν καταφέραμε να την παρουσιάσουμε όπως επιθυμούσαμε γιατί όλα έκλεισαν…αλλά επιφυλασσόμαστε.

Η άποψη σου για τις μουσικές τηλεοπτικές εκπομπές που αυξάνονται και πληθαίνουν!

Λογικό είναι να αυξάνονται και να πληθαίνουν σε αυτή τη φάση γιατί είναι ο μόνος τρόπος να έρθουμε σε επαφή με τη μουσική και τους ανθρώπους που την υπηρετούν. Δε μιλάμε για διαγωνιστικά σόου φαντάζομαι…μιλάω για τις εκπομπές που βασίζονται στον καλλιτέχνη προσκεκλημένο. Ωραίο είναι να έχεις βήμα να παρουσιάζεις κάτι από τη δουλειά σου όταν αυτό γίνεται με όμορφο τρόπο και με σεβασμό και με το καίριο πια αίτημα που άργησε και πολύ να έρθει στο φως, της αμοιβής του καλλιτέχνη.

Ακούς μουσική και αν ναι ποια μουσική είναι αυτή που σου αρέσει;

Ακούω μουσική φυσικά. Δεν υπάρχει ένα είδος μουσικής που μου αρέσει και ακούω μόνο αυτό. Αναλόγως την κατάσταση στην οποία βρίσκομαι επιλέγω και τι θα ακούσω. Ομολογώ ότι ακούω πιο πολύ ξένη μουσική…αγαπώ πολύ την Tori Amos, την Kate Bush και τον George Michael από πιο παλιά ακούσματα και από τωρινά αγαπώ τον Silvert Hoyem από τους Madrugada.

Πώς βλέπεις το επερχόμενο καλοκαίρι; Θα καταφέρουμε να ξαναδούμε live;

Live θα δούμε…με μάσκες και με αποστάσεις σε ανοιχτούς χώρους…γελοίο θέαμα…με μειωμένες θέσεις και άρα με τέτοιον τρόπο ώστε να πουν ορίστε σας ανοίγουμε και παράλληλα πάλι οι πιο πολλοί να μη μπορούν να δουλέψουν με τους όρους που θα βάλουν… και ταυτόχρονα με αεροπλάνα και μέσα μαζικής μεταφοράς με τον έναν πάνω στον άλλον, αστυνομία στα πανεπιστήμια, πρόσληψη αστυνομικών κι όχι υγειονομικών. Αστεία χώρα.

Μια ευχή…

Να βγουν όλα στο φως!

Ευχαριστώ πολύ για τη συζήτηση!
Καλή συνέχεια!

Εγώ ευχαριστώ πάρα πολύ!!