κοτσιραςH Kαμεράτα- Ορχήστρα Φίλων της Μουσικής
παρουσιάζει το θρυλικό Άξιον Εστί
του Μίκη  Θεοδωράκη
στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης
Τετάρτη 20 και Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2013

Μουσική Διεύθυνση: Γιώργος Πέτρου

Τραγούδι: Γιάννης Κότσιρας

Ψάλτης:  Δημήτρης Πλατανιάς,  βαρύτονος
Αφηγητής:  Νίκος Καραθάνος

Χορωδία Δήμου Αθηναίων
Διδασκαλία: Σταύρος Μπερής

και τη  Συμφωνία αρ.14, έργο 135 του D. Shostakovich

Σολίστ: Τζούλια Σουγλάκου, σοπράνο
Πέτρος Μαγουλάς, μπάσος

“Πάντοτε ο κόσμος ο μικρός, ο μέγας !”

ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ το χέρι που επιστρέφει
από φόνο φριχτόν και τώρα ξέρει
ποιός αλήθεια ο κόσμος που υπερέχει
ποιό το “νυν” και ποιο το “αιέν” του κόσμου.

Απόσπασμα από το ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ του Οδυσσέα Ελύτη

Η Καμεράτα- Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής μαζί με ένα “dream team” συντελεστών παρουσιάζει ένα από τα σημαντικότερα έργα της παγκόσμιας πολιτιστικής ιστορίας, το ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ του Μίκη Θεοδωράκη σε ποίηση του νομπελίστα Οδυσσέα Ελύτη, στην αυθεντική πρώτη του εκδοχή.

Ο συνδυασμός της έντονα προσωπικής μουσικής διεύθυνσης του διεθνώς καταξιωμένου μαέστρου Γιώργου Πέτρου με την αισθαντική φωνή του δημοφιλέστατου Γιάννη Κότσιρα, το πολυτελές ηχόχρωμα του διάσημου βαρύτονου Δημήτρη Πλατανιά αλλά και την καταλυτική παρουσία του σημαντικού ηθοποιού και σκηνοθέτη Νίκου Καραθάνου, δίνει νέα πνοή στο πολυαγαπημένο “Λαϊκό Ορατόριο” του Μίκη. Συμμετέχει η τακτική πλέον συνεργάτις της Καμεράτα, Χορωδία του Δήμου Αθηναίων υπό τη διεύθυνση του Σταύρου Μπερή.

Ακόμη η Καμεράτα θα παρουσιάσει ένα από τα πιο συγκλονιστικά συμφωνικά έργα του 20ου αιώνα., τη συγκινητική 14η συμφωνία του D. Shostakovich,  με σολίστ τη σοπράνο Τζούλια Σουγλάκου τον μπάσο Πέτρο Μαγουλά και ελληνικούς υπέρτιτλους.

Παράλληλα, η ποίηση του νομπελίστα Οδυσσέα Ελύτη (΄Αξιον Εστί), πάνω στην οποία έχει γραφθεί το μελοποιημένο κορυφαίο έργο με τον ομώνυμο τίτλο, συνομιλεί με τους στίχους των F. G. Lorca, G. Apolllinaire, R. M. Rilke που ενέπνευσαν το συγκεκριμένο συμφωνικό έργο του Σοστακόβιτς (Συμφωνία αρ. 14, έργο 135).

 Συμφωνία αρ.14, έργο 135  Ντμίτρι Σοστακόβιτς

 “΄Ο,τι έγραψα μέχρι τώρα ήταν προετοιμασία για αυτό το έργο…”

Η Συμφωνία αρ.14 είναι ένα έργο κατά του θανάτου, ένας ύμνος στη ζωή και στη χαρά και αναμφίβολα ένα από τα πιο πρωτότυπα έργα που έχει γράψει ο μεγαλύτερος από τους σοβιετικούς νεοκλασικιστές. Γράφθηκε μεταξύ Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου του 1969, περίοδο κατά την οποία ο Σοστακόβιτς νοσηλευόταν σε νοσοκομείο της Μόσχας ύστερα από το δεύτερο έμφραγμα που υπέστη. Φέρει τον τίτλο «συμφωνία», και είναι όντως ένα συμφωνικό έργο, ωστόσο δεν ακολουθεί την αποκρυσταλλωμένη δομή της κλασικής συμφωνίας, αλλά παραθέτει ένα κύκλο από μελοποιημένους στίχους ποιητών που χάραξαν την ιστορία της ευρωπαϊκής λογοτεχνίας. Ο συνθέτης χτίζει το κολοσσιαίο αυτό οικοδόμημα με μελωδικά μοντέλα τα οποία αγγίζουν τις αισθητικές και τεχνοτροπικές αρχές του δωδεκαφθογγισμού (τεχνική απαγορευμένη από το σοβιετικό καθεστώς και από τον ίδιο τον Στάλιν). Με αυτήν τη «συμφωνία», ο διαισθανόμενος το επερχόμενο τέλος της ζωής του, Σοστακόβιτς βρίσκει το κουράγιο να ορθώσει το ανάστημά του απέναντι στο καθεστώς, περνώντας το μήνυμα ότι τίποτα δεν μπορεί να εμποδίσει ένα καλλιτέχνη να υμνήσει τη χαρά της ζωής και την απέχθεια προς το θάνατο.

Πρόγραμμα

Ντμίτρι Σοστακόβιτς: Συμφωνία αρ. 14, έργο 135 (σε ποίηση F. G. Lorca, G. Apollinaire, W. Kuehelbecker, R. M. Rilke)
Σολίστ: Τζούλια Σουγλάκου, σοπράνο
Πέτρος Μαγουλάς μπάσος

Μίκης Θεοδωράκης: Άξιον Εστί, ορατόριο για βαρύτονο, λαϊκό τραγουδιστή, αφηγητή, λαϊκή ορχήστρα, συμφωνική ορχήστρα και χορωδία (σε ποίηση Οδυσσέα Ελύτη)

Τραγούδι: Γιάννης Κότσιρας
Ψάλτης: Δημήτρης Πλατανιάς βαρύτονος
Αφηγητής: Νίκος Καραθάνος

Χορωδία του Δήμου Αθηναίων
Διεύθυνση Χορωδίας: Σταύρος Μπερής
Μουσική Διεύθυνση : Γιώργος Πέτρου

Χορηγοί: Οι συναυλίες πραγματοποιούνται με την ευγενική στήριξη της ΟΠΑΠ Α.Ε.
Μέγας χορηγός της Καμεράτα, Ορχήστρας των Φίλων της Μουσικής είναι το Ίδρυμα Ωνάση.

Εμφάνιση: Τετάρτη 20 και Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2013

 Ώρα έναρξης:   20.30

 Τιμή εισιτηρίων: Ζώνη Γ: € 16, Ζώνη Β: € 30, Ζώνη Α: € 43, Διακεκριμένη Ζώνη: € 60

 Φοιτητές, νέοι, άνεργοι, ΑΜΕΑ: € 8,5. Πολύτεκνοι, άνω των 65 ετών: € 11