Το τέλος των αισθήσεων και των παραισθήσεων

Κλειστά μπάρ, καφετέριες, μεζεδοπωλεία, ταβέρνες, μουσικές σκηνές, θέατρα, κινηματογράφοι.

Αν το lockdown του Μαρτίου. – Απριλίου ήταν για πολλούς μια “ευκαιρία” για ξεκούραση, το lockdown του Νοεμβρίου είναι καταστροφικό.

Είναι καταστροφικό για τα μαγαζιά, για τους ιδιοκτήτες όλων αυτών των χώρων. Τα επιδόματα της κυβέρνησης απλά είναι αστεία, οπότε δεν θα μπούμε στη διαδικασία καν να τα αναφέρουμε.

Οι μουσικές σκηνές έχουν κλείσει από τον περασμένο Μάρτιο, οι καφετέριες και τα μπαράκια υπολειτούργησαν το καλοκαίρι και τώρα βλέπουν ξανά τις επιχειρήσεις τους κλειστές. Οι ανθρώποι που δουλεύουν και ζουν από τους χώρους εστίασης αλλά και οι εργαζόμενοι σε πολιτιστικά γεγονότα, οικονομικά είναι σχεδόν αδύνατον να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν και οι καλλιτέχνες βλέπουν μέρα με τη μέρα, βδομάδα με τη βδομάδα, την επαγγελματική τους καριέρα να εξανεμίζεται σαν φτερό στο άνεμο και να σβήνει οποιαδήποτε αξία της τέχνης και του πολιτισμού.

Οι εταιρείες παραγωγής και διοργάνωσης συναυλιών και πολιτιστικών εκδηλώσεων, είναι σχεδόν σε πλήρη απραξία από την αρχή αυτής της ιστορίας και μιλώντας με ανθρώπους που εργάζονται σε αυτόν τον τομέα, μας λένε πως πολύ πιθανόν να μην ξανά ανοίξουν κιόλας.

Τα θέατρα και οι κλειστοί κινηματογράφοι άνοιξαν στις αρχές του Οκτώβρη, τηρώντας όλα τα υγειονομικά μέτρα προστασίας που τους επέβαλε η κυβέρνηση και στο τέλος τα έκλεισε.

Όσο για εμάς. Για εμάς τους “πελάτες” , η συγκέντρωση μας στα μέρη αυτά δεν αποτελεί απλή διασκέδαση. Είναι η ψυχαγωγία μας, η υγεία της ψυχής και του μυαλού μας. Η συνεύρεση μας σε χώρους που αγαπάμε και η συνάντηση με ανθρώπους που έχουμε τόσα κοινά, είναι η καθημερινή μας ανάταση στις δυσκολίες και στα άγχη μας.

Ελπίζουμε να ξαναβρεθούμε σύντομα. Να ξανά αγκαλιάστουμε, να ξανά μεθύσουμε γλυκά, να ξανά ταξιδέψουμε μέσα από αισθήσεις και παραισθήσεις!

Το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να προσέχουμε τους εαυτούς μας και τους δίπλα μας, να ακούμε μουσική, να διαβάζουμε βιβλία και να μην ακούμε τον κάθε ψεκασμέμο που βγαίνει και λέει την παπαρια του.

Γράφει ο Θάνος Τεγόπουλος

Φωτογραφία εξωφύλλου : George spanos