2020 ήταν και επιτέλους…φεύγει. Η πιο περίεργη χρονια, περνάει στην ιστορία και ελπίζουμε η νέα, να φέρει υγεία, αρμονία, αγκαλιές και να μας φέρει πίσω όλα αυτά που χάσαμε. Αυτο που καταλάβαμε για ακόμα μία φορά, είναι πως τίποτα δεν είναι δεδομένο και για τα πάντα πρέπει να μοχθήσεις. Πρέπει να μοχθήσεις για αγάπη, για υγεία, για ελευθερία!

Στα καλλιτεχνικά δρώμενα, τα πράγματα κινήθηκαν, ή μάλλον δεν κινήθηκαν καθόλου. Συναυλίες είχαμε για περίπου 2 μήνες και αυτές με μεγάλους αστερίσκους, οι μουσικές σκηνές έκλεισαν, εκεί στις αρχές του Μάρτιου και ακόμα δεν έχουν ξανανοίξει, τα θέατρα υπολειτούργησαν για κάποιους μήνες; και μετά έβαλαν και αυτά λουκέτο, οι κινηματογράφοι και αυτοί στην ίδια μοίρα, εκτός απο κανά δυό μήνες το καλοκαιράκι που πήγαμε, κάτσαμε σε απάσταση και κάπως καταφέραμε να πιούμε 2-3 μπύρες στα τραπεζάκια τους και γενικά τα πράγματα εξελίχθηκαν άσχημα, όπως άλλωστε στο 95% των επαγγελμάτων!

Πλέον ζούμε στην εποχή του live streaming και της οθόνης. Οι καλλιτέχνες, οι τεχνικοί, οι εταιρείες διοργανώσεων θεαμάτων, οι μουσικές σκηνές και ότι περιστρέφεται γύρω απο την τέχνη, περνάνε ίσως τη χειρότερη οικονομική κρίση στα επαγγέλματά τους και εμείς απο αυτή τη μικρή μας γωνιά, ελπίζουμε όλα αυτα να αλλάξουν σύντομα.

Ελπίζουμε γρήγορα να ξαναβρεθούμε σε συναυλίες, σε θέατρα, σε βιβλιοπωλεία, σε σινεμά, σε φεστιβάλ, σε παρουσιάσεις, σε στιγμές όμορφες. Να αγκαλιαστούμε ξανά, να τραγουδήσουμε δυνατά, να πιούμε απο το ίδιο ποτήρι!

Το μόνο που έμεινε να θυμίζει κάτι απο τα παλιά, είναι οι δισκογραφικές δουλειές και τα νέα τραγούδια. Σαφώς και εκεί ύπηρχε μεγάλη μείωση, αλλα τουλάχιστον αυτός ο εγκλεισμός μας έφερε νεές δουλειές, πραγματικά εξαιρετικές, τραγούδια όμορφα και εμείς όπως κάθε χρόνο, διαλέξαμε τα 15 τραγούδια που ακούσαμε και αγαπήσαμε περισσότερο τη χρονιά που φέυγει.

 

Δεκαπέντε τραγούδια για όλα τα γούστα. Ένα απο τα καλύτερα album της χρονιάς είναι το τέταρτο προσωπικό του Monsieur Minimal, με τίτλο “Easteria”, που κυκλοφόρησε στις αρχές του Νοεμβρίου! Απο αυτή τη δουλειά ξεχωρίσαμε το Tonight και για το τραγούδι αλλά και για το clip (δείτε το εδώ).
Έξι χρόνια μετά τη διάλυση των Κόρε. Ύδρο., ο Π.Ε. Δημητριάδης επιστρέφει με τον τρίτο του δίσκο με τα Παιδιά της Παλαιότητας, με τίτλοΕνθύμιον Νεανικών Συντροφιών” και όχι δεν είναι ένας (ακόμα) δίσκος μελαγχολικής αναπόλησης μιας εξιδανικευμένης εποχής που δε γυρίζει πίσω, για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νεότεροι! Είναι πολλά περισσότερα και “Τα Απέραντα Θέρη μου” είναι ένα απο τα καλύτερα τραγούδια του ’20!
Καινούργιο δίσκο και απο τους Magic De Spell και το τραγούδι “Είμαι” στη λίστα μας, όπως και οι Social Waste με το τραγούδι “Τα μέγαρα”, απο το νέο τους δίσκο “Τα σύνορα”.
Ο Θοδωρής Κοτονιάς προσκάλεσε τον Μίλτο Πασχαλίδη να τραγουδήσουν μαζί το τραγούδι “Όνειρα” και εμείς το συμπεριλάβαμε στη λίστα μας τα 15 πιο ωραία τραγούδια που ακούσαμε το 2020!
Νέα δουλειά και για τον αγαπημένο Δημήτρη Ζερβουδάκη στις αρχές του χρόνου με το τραγούδι “Του τρελού η ανάσα” να ξεχωρίζει!
Απο τη Hip Hop σκηνή που διανύει την καλύτερη περίδο των τελευταίων…πολλών ετών, διαλέξαμε το τραγούδι του Anser και το τραγούδι “Χαμαρέτου” που μιλά για τη γενέτειρά του τη Σπάρτη!
Η συνεργασία της Sugahspank και του Blend Mishkin μας έφερε το καλοκαιρινό “Yummy Man”
Tα επόμενα τρία τραγούδια είναι και αυτά συνεργασίες. Ελένη Τσαλιγοπούλου και Γιάννης Παπαγεωργίου απο τις αρχές του έτους, με το τραγούδι “Της ψυχής σου τα κοράλλια”, το συγκρότημα Final Act μαζί με τον σπουδαίο Κώστα Θωμαίδη, στη διασκευή στο ποίημα του Νίκου Καββαδία “Φάτα Μοργκάνα”. 
Νέα δουλειά και απο τον Σταύρο Σιόλα με τη συμμετοχή σπουδαίων καλλιτεχνών και η συνεργασία του με τον Αλκίνοο Ιωαννίδη μας έφερε το τραγούδι “Κοίτα τη χαραυγή”.

Η επιστροφή του Γιώργου Μεράντζα στη δισκογραφία, είναι ένα γεγονός που σημάδεψε τη χρονιά που φεύγει. Ένας δίσκος με εξαιρετικά τραγούδια και εμείς θα σταθούμε στο τραγούδι-αφιέρωση στον Θάνο Μικρούτσικο με τίτλο “Απ΄το Στρόμπολι” σε στίχους του Βαγγέλη Βελώνια και  Μουσική του Γιώργου Καζαντζή!

Νέες δισκογραφικές δουλειές και για τα Υπόγεια Ρεύματα, Γυμνά Καλώδια, αλλά και για τον Δημήτρη Μητσοτάκη που στο φινάλε του έτους κυκλοφόρησε ένα album με όλα του τα single απο το 2017 ως και σήμερα! Είχαμε βέβαια και το δίσκο με τα ρεμπέτικα του Brendan Ferry των Dead Can Dance, που δεν κρύβουμε πως μας άρεσε!

Τα 15 τραγούδια που διαλέξαμε

 • Tonight – Monsieur Minimal
  Music, Lyrics, Production : Monsieur Minimal
 • Yummy Man – Sugahspank & Blend Mishkin
  Music Blend Mishkin | Lyrics Sugahspank
 • My good Man – Transparent Man
  Music : Trasparent Man
 • Τα απέραντα θέρη μου – Τα παιδιά της παλαιότητας
  Μουσική, στίχοι: Π.Ε. Δημητριάδης
 • Χαμαρέτου – Anser
 • Τα μέγαρα – Social Waste
  Στίχοι: Λεωνίδας Μουσική: Γιώργης Νίκας
 • Fata Morgana – Κώστας Θωμαίδης & Final Act
  Στίχοι : Νίκος Καββαδίας – Μουσική Μαρίζα Κωχ
 • Είμαι – Macig De Spell
  Ποίηση : Ιάσωνας Σταυράκης – Μουσική : Θοδωρής Βλαχάκης, Γιώργος Αρχοντάκης, Δημήτρης Μποτής, Βαγγέλης Θεοδωράκης,
 • Όνειρα – Θοδορής Κοτονιάς & Μίλτος Πασχαλίδης
  Στίχοι & Μουσική : Θοδορής Κοτονιάς
 • Του τρελού η ανάσα – Δημήτρης Ζερβουδάκης
  Μουσική: Ευριπίδης Μπέκος Στίχοι: Θωμάς Μπέκος
 • Της ψυχής σου τα κοράλλια – Ελένη Τσαλιγοπούλου & Γιάννης Παπαγεωργίου
  Στίχοι, Μουσική : Γιάννης Παπαγεωργίου
 • Πάμε να βρούμε λίγη θάλασσα – Βερόνικα Δαβάκη
  Μουσική: Δημήτρης Παπαδημητρίου Στίχοι: Μάνος Ελευθερίου
 • Κοίτα τη χαραυγή – Σταύρος Σιόλας & Αλκίνοος Ιωαννίδης
  Στίχοι: Πάνος Δημητρόπουλος Μουσική: Σταύρος Σιόλας
 • Απ΄το Στρόμπολι – Γιώργος Μεράντζας
  Στίχοι Βαγγέλης Βελώνας – Μουσική Γιώργος Καζαντζής
 • Το Νερό Των Σταγιατών – Συλλογική Ερμηνεία Φίλων
  Στίχοι – Μουσική Αλκίνοος Ιωαννίδης

Διαβάστε ακόμα…