Στα μέσα του καλοκαιριού κυκλοφόρησε η τελευταία δουλειά των Χάρη και Πάνου ΚατσιμίχαBeat Poetry“. Πρίν ξεκινήσουμε την παρουσίαση του, και για την καλύτερη κατανόηση του τι μας παρουσιάζουν εδω οι Αδελφοί Κατσιμίχα, θα πρέπει να πούμε κάποια βασικά πραγματάκια σχετικά με τις έννοιες Βeat Poetry, Beat Generation και Beatniks.

Με τον όρο Beat Generation  αναφερόμαστε στο λογοτεχνικό κίνημα που έδρασε στην Αμερική τις δεκαετίες του 1950 και 1960. Αν και στην πραγματικότητα αποτέλεσε μια μάλλον ολιγάριθμη ομάδα, η επίδραση της στην αμερικανική λογοτεχνία και κοινωνία ήταν αρκετά σημαντική ώστε να χαρακτηριστεί ως μια καλλιτεχνική γενιά. Ειδικότερα, θεωρείται πως η beat λογοτεχνία είχε ουσιαστική επιροή στα μεταγενέστερα κινήματα των χίπις και του πανκ.

O όρος “Beat” χρησιμοποιήθηκε από τον Jack Keruac o oποίος και αποτελόυσε έναν από τους κύριους εκφραστές του κινήματος μαζί με τους  Αllen Ginsberg και William S. Burroughs. Το κίνημα των beatniks ήταν ουσιαστικά η διαστρέβλωση του  “Αmerican Dream“,  θέλοντας να προσδώσει το χαρακτηριστικό γνώρισμα της δικής τους γραφής που θα αποτελούσε ένα γερό χτύπημα στην κοιλιά μιάς άρρωστης ήδη Αμερικής.

Το κίνημα των αλητήριων καλλιτεχνών ερχόταν ολότελα κόντρα με τον καθωσπρεπισμό της εποχής και κυρίως με τα όσα υπαγορεύει το αμερικανικο όνειρο, δηλαδή σκληρή δουλειά για μια καλύτερη ζωή άρρηκτα συνδεδεμένη με τις υλικές απολαβές. Ουσιαστικά αποσκοπόυσε στην πλήρη απάθεια του ”γιάπή” σε  ζητήματα πολιτικά και κοινωνικά.

Οι καλλιτέχνες αυτοί είχαν σαν έμπνευση, ιστορίες καθημερινής τρέλας, ιστορίες βιωματικές που μιλούσαν για ναρκωτικά, χάπια παραισθησιογόνα, πόρνες, αλκοόλ και φώναξαν δυνατά τις θρησκευτικές τους πεποιθήσεις. Σαφώς και κατακρίθηκαν από τους δήθεν λόγιους της εποχής που μόστραραν ηθικές και έπλεκαν εγκώμια υπέρ κυβερνήσεων και προυχόντων, θάβοντας με φτυάρι βαθειά στο χώμα τη σαπίλα μίας υποδειγματικής κατά τα άλλα χώρας.

Ωστόσο, παραμένει γεγονός, πως το κίνημα των Beatniks ως φαινόμενο, άσκησε γενικά σημαντική επιροή σε ολόκληρη τη Δυτική κουλτούρα, αμφισβητώντας τις παραδοσιακές ή συμβατικές αξίες. Η Beat ποίηση και λογοτεχνία, αποτελεί σήμερα μέρος των προγραμμάτων σπουδών αρκετών αμερικάνικων κολλεγίων. O Αllen Ginsberg αποτέλεσε μέλος της Αμερικανικής Ακαδημίας Τεχνών και Γραμμάτων, ενώ το 1986 έγινε επίτιμος καθηγητής φιλολογίας στο Brooklyn College. Πριν από το θάνατό του, ο Jack Keruac αναγνωρίστηκε επίσης για το πειραματικό ύφος της πεζογραφίας του ενώ συγκαταλέγετα από πολλούς στους μείζονες αμερικανούς συγγραφείς.

Στο “Beat Poetry“, λοιπόν, των Αδελφών Κατσιμίχα ακούμε μελοποιημένη ποίηση και αποσπάσματα απο συγγράματα των πρωτοπόρων beatnik.  Ποιήματα και αποσπάσματα, που είναι μετεφρασμένα και μελωποιημένα απο τους ίδιους. Συμμετέχουν και περισσότερο δημιουργικά στο αποτέλεσμα καθότι δεν έχουν διστάσει να συνδυάσουν αποσπάσματα από διαφορετικά ποιήματα προκειμένου να καταλήξουν στο εννοιολογικό συμπέρασμα που επιθυμούν.

 Ιδιαίτερα καλοδουλεμένη είναι και η έντυπη έκδοση που συνοδεύει το CD με πολλές πληροφορίες τόσο για τους Κατσιμίχες όσο και για το Beat κίνημα, όλα τα ποιήματα με επεξηγηματικά σχόλια, καθώς και τα ονόματα των μουσικών που συμμετείχαν για να γίνει αυτή η σπουδαία δισκογραφική δουλειά!

Μια κυκλοφορία τοσο διαφορετική απο τους αγαπημένους “Κατσιμιχαίους”, που δεν φοβήθηκαν καθόλου κατι το τόσο μη εμπορικό. Απο τις καλύτερες κυκλοφορίες του 2012!

http://www.youtube.com/watch?v=Ls0nxunKcqg&feature=relmfu