PJM_2304Το φεστιβάλ στους βράχους άνοιξε τις πύλες του και υποδέχθηκε το κοινό για ακόμα ένα μεγάλο, δυνατό, συναυλιακό καλοκαίρι. Καλύτερη πρεμιέρα δεν θα μπορούσε να έχει. Ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου άνοιξε λοιπόν το Φεστιβάλ του Βύρωνα ξεσηκώνοντας το μέγα πλήθος που βρέθηκε εκεί παρασέρνοντας σε μουσικά ταξίδια απο την Αδρομέδα ως την Βάλια Κάλντα. Τα πρώτα καπνογόνα του καλοκαιριού άναψαν, στον Πεχληβάνη φυσικά, που μας το κράτησε για το τέλος. Έτσι για την καληνύχτα. Μια 3ωρη συναυλία σαν σε συνέχεια απο τις εξαιρετικές βραδιές τον χειμώνα που μας πέρασε στο Γυάλινο μουσικό θέατρο. Ένα μουσικό πρόγραμμα απο όλες τις δισκογραφικές του δουλειές και με τραγούδια που δεν ακούγονται συχνά σε συναυλίες του. Έτσι κι αλλίως ο Θανάσης είναι ο μοναδικός καλλιτέχνης που η μία συναυλία του απο την άλλη έχει ελάχιστα κοινά σημεία.Έχει πάντα τον τρόπο να σε καθηλώνει και να σου τραβάει την προσοχή ακόμα και….στο κούρδισμα, τοποθετώντας έναν ανεμιστήρα να γυρνάει με έναν προβολέα πάνω του και να ακούγεται λες και το έχει κουρδίσει και αυτό να βγάζει μελωδίες.

θαναησης7

“…Τη στιγμή που ανοίγω την πόρτα,
η ψυχή ανεβαίνει στα δόντια.
Το κρεβάτι στρωμένο από άγνωστα χέρια,
μου θυμίζει πως είμαι
ένας ξένος κι εγώ…”

Μαζί του πάντα η μοναδική Ματούλα Ζαμάνη. Η κύρια υπεύθυνη για τον πανικό σε αρένα και εξέδρα. “Μιλώ για σένα”, “αλεξάνδρα”, “Τρυγητής” και άλλα πολλά φυσικά. Δημήτρης Μυστακίδης: κιθάρα, λαούτο και φωνή, Ανδρέας Πολυζωγόπουλος: τρομπέτα, φλικόρνο ,Σωτήρης Ντούβας: τύμπανα, Κώστας Παντέλης: ηλεκτρική κιθάρα, Κωστής Χριστοδούλου: πλήκτρα, Αντώνης Μαράτος: ηλεκτρικό μπάσο ,Γιάννης Αντωνιάδης: κλαρίνο, Αλέξανδρος Κτιστάκης: κιθάρα, τραγούδι πάντα εκεί. Μια καλοκουρδισμένη μπάντα απο τις πιο ολοκληρωμένες στην ελληνική μουσική σκηνή αυτή τη στιγμή.

θανασης3Ο Θανάσης αναφέρθηκε και στην επανακυκλοφορία του Βραχνού Προφήτη. Της πιο σημαντίκης του δουλειάς όπως την χαρακτίρισε όλα αυτά τα χρόνια που γράφει τραγούδια. Μια κυκλοφορία που ήρθε με πιο προσεγμένο ήχο γιατί πάντα θεωρούσε πως τα τραγούδια αυτού του δίσκου μπορούσαν να παιχτούν ακόμα καλύτερα.

Το φεστιβάλ του Βύρωνα ξεκίνησε δυναμικά και θα συνεχιστεί ακόμα πιο έντονα. Ο Μίλτος Πασχαλίδης ανεβαίνει για 2 sold out βραδιές για να γιορτάσει τα 20 του χρόνια στην ελληνική μουσική. Ο Γιάννης Χαρούλης ετοιμάζεται για ένα ακόμα 3ήμερο sold out. Αλκίνοος Ιωαννίδης και Σωκράτης Μάλαμας παίρνουν σειρά και πολλοί πολλοί ακόμα.

Συνειδητοποιήσα για ακόμα μια φορά φευγοντας απο  μία συναυλία του Θανάση, πως ήταν καλύτερη συναυλία του Θανάση που έχω παρακολουθήσει μέχρι την επόμενη.

“…Το νερό στη Βάλια Κάλντα είναι πιο ζεστό απ’ το αίμα
Έτσι εκεί τα μανιτάρια κάνουν την αλήθεια ψέμα
Το νερό στη Βάλια Κάλντα μόνο με νερό δε μοιάζει
Απ’ το πουθενά πηγάζει κι απ’ την άβυσσο
Φέρνει από μακριά, λέξεις που δεν ξεχωρίζουν
Ιστορίες που ανθίζουν κάτω από τη γη…”

Και για εμάς που θέλαμε κι άλλο και δεν μας έφτασε…23 Σεπτέμβρη ξανά στο Βύρωνα!

Κείμενο : Θάνος Τεγόπουλος
Video : Kostas Scrom
Φωτοφραφία : Manolis Symeonidis Photography