Ο Ιρλανδός rock κιθαρίστας, τραγουδιστής και τραγουδοποιός Rory Gallagher (William Rory Gallagher 1948-1995) απεβίωσε στις 14/06/1995 σε ηλικία 47 ετών στο Λονδίνο, από επιπλοκές που είχε η μεταμόσχευση που του είχε γίνει στο συκώτι. Άρχισε να μαθαίνει κιθάρα από τα σχολικά του χρόνια, αγαπούσε και έπαιζε τραγούδια των Buddy Holly και Eddie Cochran. Αργότερα ανακάλυψε την blues μουσική μέσα από τα τραγούδια του Muddy Waters και πειραματίστηκε με διάφορα στυλ. Τον Αύγουστο του 1966 δημιούργησε το συγκρότημα Taste. Σε μια από τις εμφανίσεις τους το 1970 στο Isle of Wight Festival ήταν δίπλα στους Jimi Hendrix και The Who. Την ίδια χρονιά και ενώ το συγκρότημα περιόδευε στην Ευρώπη, ο Gallagher αποφάσισε να διαλύσει την μπάντα για να ακολουθήσει σόλο καριέρα. Δημοφιλή τραγούδια του: “Tattoo’d Lady”, “Let Me In”, “Do You Read Me”, “Shadow Play”, “Moonchild” κ.α. Θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους κιθαρίστες της γενιάς του.

 

• . Το 1972, συμμετείχε στην ηχογράφηση των “London Sessions” των Μάντι Γουότερς και Τζέρι Λι Λιούις

 

• Το 1973 κυκλοφορεί το δεύτερο άλμπουμ με τίτλο “Tatoo” , που μέσα περιέχει και το αγαπημένο μας “A Million Miles Away

 

• το 1974 αρνήθηκε πρόταση να γίνει μέλος των Rolling Stones καθώς πίστευε ότι κάτι τέτοιο θα ερχόταν σε αντίθεση με την αντίληψή του για τη μουσική. 

 

 

• Στις 12 Σεπτεμβρίου 1981 ο Rory Gallagher εμφανίστηκε στην Ελλάδα, στο γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας. Η συναυλία, μια απ’ τις πρώτες συναυλίες ξένων καλλιτεχνών που έγιναν στη χώρα. Είχε 40.000 θεατές και συνοδεύτηκε από σοβαρά επεισόδια με την αστυνομία, σε όλη την περιοχή από τη Φιλαδέλφεια μέχρι τον Περισσό. Ο ίδιος δήλωνε μετά…

 

«Ήμασταν βρεγμένοι, τα μάτια μας δάκρυζαν κι όλοι φοβηθήκαμε. Η συναυλία από μόνη της ήταν καταπληκτική. Αλλά ήταν επικίνδυνη. Απλά δεν ήθελα να πεθάνω σ ένα γήπεδο ποδοσφαίρου στην Ελλάδα, χωρίς να ξέρω καν τι συνέβαινε»…. 

 

• Στις 10 Ιανουαρίου 1995 πραγματοποιεί τελευταία του ζωντανή εμφάνιση έγινε στο “Nighttown-Theatre”, στην Ολλανδία. 

 

 

 

 

Διαβάστε ακόμα…

O Frank Zappa μιλούσε από τότε για το μέλλον της μουσικής

James Douglas Morrison (1943-1971)