Είναι πολύ λυπηρό να ακούς φίλους σου μουσικούς, αγαπημένους σου καλλιτέχνες να λένε, δεν ξέρω αν θα έχω να πληρώσω το ενοίκιο και δεν οτι σε λίγο καιρό δεν θα έχουν ούτε τα απολύτως απαραίτητα.  Οι μουσικοί τα τελευταία χρόνια, ελλείψη της δισκογραφίας, τα μοναδικά έσοδα που είχαν ήταν απο τις live εμφανίσεις τους. Με τα γεγονότα με τον Covid-19, όλα τα live σταμάτησαν και σταμάτησαν και τα έσοδα. Εδώ να υπενθυμίσουμε πως και οι καλλιτέχνες αλλά και οι μουσικές σκηνές σταματήσαν να δουλεύουν αρκετές μέρες πρίν το υποχρεωτικό κλείσιμο απο την κυβέρνηση, σεβόμενοι την ασφάλεια όλων μας.

Φυσικά όταν λέμε καλλιτέχνες και μουσικούς, εννοούμε και όλους του κάθε είδους διασκεδαστές, όπως λέει πολύ εύχτοχα η Έλια Βεργανελάκη στο παραπάνω video.

Ο συγκεκριμένος κλάδος λοιπόν δεν ήταν κάν μέσα στους δικαιούχους για το επίδομα των 800€, τις πρώτες μέρες για τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης. Έπειτα λοιπόν απο χιλιάδες φωνές που προσπάθησαν να ακουστούν και να φωνάξουν, πως και εμείς άνθρωποι εργαζόμενοι είμαστε, η κυβέρνηση έδωσε στους καλλιτέχνες το δικαίωμα να διεκδικήσουν αυτό το επίδομα. Γιατί με τις προυποθέσεις που πρέπει να πληρή κάποιος, περί διεκδίκησης μιλάμε. Μόλις προχθές, την 21η Απριλίου (τυχαία ημερομηνία) η κυβέρνηση ανακοίνωσε επέκταση του επιδόματος των 800 ευρώ για εργαζόμενους του κλάδου  που δεν είχαν ενταχθεί στα ήδη ανακοινωμένα μέτρα του Υπ. Εργασίας.

Δυστυχώς όμως, ακόμα είναι πολλοί που δεν μπορούν να λάβουν αυτό το επίδομα. Ο τραγουδοποιός Πάνος Μπούσαλης αναφέρει : Οι καλλιτέχνες που δεν μπορεσαμε να εχουμε πολλά μεροκάματα πριν την επιδημία και άρα έχουμε μεγαλη ανάγκη το βοήθημα αφού ήδη δεν είμασταν σε καλή οικονομική κατασταση, δεν δικαιούμαστε το επίδομα πράγμα που είναι άδικο και παράλογο. Πολλοί καλλιτέχνες πλέον εργάζονται μόνο σαββατοκύριακα ή περιστασιακά πλέον σε μουσικές σκηνές, κάποιοι εργάζονται τρίμηνα, τετράμηνα , με απλήρωτες πρόβες κλπ με αποτέλεσμα να μην έχουν συμπληρώσει τον απαιτούμενο αριθμό ενσήμων . Αυτό μας απέκλεισε από το εποχικό επίδομα τον Σεπτέμβρη. Θα μας αποκλείσει και τώρα από το επίδομα; Δεν πρέπει να αφήσουμε αυτή την αδικία να συμβεί. Το να τιμωρείται κάποιος επειδή δεν έβγαλε πολλά λεφτά και ήταν χαμηλοαπασχολούμενος είναι πέρα για πέρα άδικο και σκληρό. Αυτοί που έχουν περισσότερο ανάγκη το επίδομα να αποκλειστούν; Όχι! Διεκδικούμε τα αυτονόητα μαζί με όλη την κοινωνία για να είμαστε δυνατοί να την στηρίξουμε. Δεν είμαστε παρίες ούτε επαίτες. Μην αγνοείτε την ύπαρξή μας μέσα στην χώρα κύριοι κυβερνήτες. Μην μας προσβάλλετε , μην μας εμπαίζετε, μην μας “ξεχνάτε”.

Η Τζώρτζια από τους Μπλέ γράφει σε ποστ : “… Σας ευχαριστούμε που τόσα χρόνια μας γεμίζετε ευχές και αγάπη..Το κράτος κοντεύει να μας πείσει οτι οι καλλιτέχνες είμαστε ανύπαρκτοι..”εσείς δεν ζείτε πουθενά”..ανασφάλιστοι (χρειάζονται 50 live για να πάρεις 50 ένσημα..) και χωρίς καμία βοήθεια.Άνθρωποι που δουλεύουμε νύχτα μέρα και στύβουμε το μέσα μας για να βγάλουμε μια σταγόνα ουσίας.Για να σταθούμε στη σκηνή 2 ώρες έχουμε δουλέψει ώρες, μέρες,μήνες,χρόνια χωρίς ανταμοιβή..Φταίμε κι εμεις..Ποτέ δεν σηκώσαμε κεφάλι.Υπάρχουν φορές,αλήθεια σας λέω,που εγω, που είμαι άνθρωπος που ζει το τώρα και το μέλλον είναι κάτι που θα το αντιμετωπίσω όταν έρθει με όλη μου την δύναμη και την χαρά,που θέλω να υποσχεθώ πως δεν θα ξαναβγάλω νότα απο το στόμα μου αν δεν λυθεί αξιοπρεπώς αυτη η κατάσταση για όλους μας. Δεν θέλω να σας προσθέτω σκοτούρες,ξέρω οτι έχετε τις δικές σας. Αν αγαπάτε όμως την όποια τέχνη συμβαίνει στην Ελλάδα,στηρίξτε! Σε λίγο δεν θα συμβαίνει τίποτα.Εμείς δεν ζούμε πουθενά λοιπόν…”

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος (ΠΟΘΑ) εξέδωσε μία ανακοίνωση, για τους περισσότερους απο 12.000 ηθοποιούς, μουσικούς, χορευτές, τραγουδιστές, τεχνικοί κινηματογράφου και τηλεόρασης, τεχνικοί ζωντανού θεάματος και ακροάματος που συγκέντρωσαν περισσότερα από 210 ένσημα το 2018, δηλαδή είχαν εργαστεί για περισσότερους από 8 μήνες και δεν εντάσσονται στα μέτρα στήριξης.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΠΟΘΑ:

“…Ανακοινώθηκε νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) για την ένταξη στο επίδομα των 800 ευρώ του κλάδου μας. Με την ΚΥΑ προβλέπεται η παροχή επιδόματος 800 ευρώ, σε όσους εργαζόμενους είχαν πάρει το  ειδικό εποχικό βοήθημα το Σεπτέμβριο του 2019 και δεν λαμβάνουν ή δε θα λάβουν επίδομα ανεργίας το διάστημα 1/1/2020 ως 30/4/2020.

Αυτό σημαίνει ότι όσοι εργαζόμενοι ηθοποιοί, μουσικοί, χορευτές, τραγουδιστές, τεχνικοί κινηματογράφου και τηλεόρασης, τεχνικοί ζωντανού θεάματος και ακροάματος συγκέντρωσαν περισσότερα από 210 ένσημα το 2018, δηλαδή είχαν εργαστεί για περισσότερους από 8 μήνες, δεν εντάσσονται στα μέτρα στήριξης. Το ίδιο συμβαίνει και για όσους δεν κατάφεραν να συγκεντρώσουν τα 50 ένσημα το 2018, ή για οποιονδήποτε λόγο δεν είχαν κάνει αίτηση για το εποχικό επίδομα αν και το δικαιούνταν, δεν έχουν δικαίωμα στην επιβίωση. Ένα τρίτο και πολύ προβληματικό σημείο της ΚΥΑ είναι ότι χρησιμοποιούνται τα δεδομένα του 2018 για να θεσμοθετήσουν μέτρα στήριξης το 2020.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στη μεγάλη τους πλειοψηφία οι εργαζόμενοι του κλάδου μας δεν λαμβάνουν «Ειδικό Εποχιακό Βοήθημα», κύρια διότι λόγω της ιδιοτυπίας των εργασιακών και ασφαλιστικών ιδιαιτεροτήτων των επαγγελμάτων μας εμφανιζόμαστε να έχουμε πολύ περισσότερες ημέρες ασφαλιστικής κάλυψης, από τις ημέρες που παρέχουμε εργασία, με αποτέλεσμα ένα μεγάλο μέρος από αυτούς τους εργαζόμενους να υπερβαίνει -πλασματικά- το ανώτατο όριο των 210 ημερών ασφάλισης, ενώ αντίθετα άλλοι εργαζόμενοι δεν μπορούν να συγκεντρώσουν ούτε το ελάχιστο όριο των 50 ημερών ασφάλισης κι επομένως για το λόγο αυτό δεν λαμβάνουν το ειδικό εποχιακό βοήθημα.

Όπως είχαμε τονίσει και σε υπόμνημα προς τα αρμόδια υπουργεία δεν αποτελεί πρόσφορο κριτήριο η λήψη του εποχιακού επιδόματος, για να αποτελέσει και κριτήριο για την ένταξη στα μέτρα στήριξης, αφού έτσι πολλοί πληττόμενοι θα αποκλειστούν άδικα.
Έχουμε ζητήσει αφ ενός να περιοριστεί το ελάχιστο όριο των 50 ημερών ασφάλισης και αφετέρου να μην αποκλειστεί κανείς εργαζόμενος του κλάδου μας, που δεν λαμβάνει το ειδικό εποχιακό βοήθημα, λόγω υπέρβασης του ορίου των 210 ημερών ασφάλισης, εφόσον δεν λαμβάνουν επίδομα ανεργίας, γιατί με αυτό τον τρόπο είναι σαν να τιμωρούνται όσοι έχουν λίγες μέρες ασφάλισης και ταυτόχρονα όσοι είχαν την τύχη να δουλέψουνε ικανοποιητικά το 2018.

Επίσης με την ΚΥΑ δεν καταργείται η εξαίρεση των φορέων Γενικής Κυβέρνησης, αφήνοντας εκτός εργαζόμενους σε πολιτιστικούς οργανισμούς όπως δημοτικά ωδεία και σχολές χορού, αλλά και εργαζόμενους σε εποπτευομένους οργανισμούς, όπως οι μονωδοί της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, που οι συμβάσεις τους διακόπηκαν λόγω ακύρωσης των παραγωγών αλλά και τους ωρομίσθιους καθηγητές σε δραματικές σχολές, σε ωδεία και σε σχολές χορούς.

Για άλλη μια φορά τα Υπουργεία Πολιτισμού, Οικονομικών και Εργασίας αφήνουν τους εργαζόμενους στο σύγχρονο πολιτισμό εκτός των μέτρων στήριξης. Το πιο ανησυχητικό είναι ότι το κομμάτι των συναδέλφων που είναι πιο αδύναμο οικονομικά και έχει την πιο μεγάλη ανάγκη σήμερα, δεν καλύπτεται για μια ακόμα φορά. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Ομοσπονδίας περισσότερα από 12.000 άτομα, συνολικά όλων των ειδικοτήτων, θα μείνουν με μηδέν εισόδημα και θα εξαιρεθούν άδικα από τα μέτρα στήριξης της πολιτείας.

Η Ομοσπονδία μας θα συνεχίσει τον δύσκολο αγώνα που έχει ξεκινήσει μέχρι να καλύψουμε το σύνολο των εργαζομένων του κλάδου. Κανείς δεν πρέπει να μείνει μόνος του σε αυτή την κρίση.

Με ενότητα και επιμονή θα συνεχίσουμε τον αγώνα που ξεκινήσαμε.

Καλούμε τέλος το Υπουργείο Εργασίας και το Υπουργείο Πολιτισμού να ενσκήψει στους προβληματισμούς που καταθέτουμε και στην αγωνία χιλιάδων οικογενειών και να δουλέψουμε, ώστε να λυθεί επιτέλους το φλέγον αυτό ζήτημα…”

Το τραγούδι του αγαπημένου Δημήτρη Μητσοτάκη τα λέει όλα…

Το πέμπτο τραγούδι της καραντίνας, για τους καλλιτέχνες, όσους εργάζονται σε συναφή επαγγέλματα αλλά και τους μακροχρόνια άνεργους. Υπάρχει πλέον σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης και αδιέξοδο. Ακούει κανείς;ΚΥΡΙΕ ΥΠΟΥΡΓΕ(Στίχοι-μουσική: Δημήτρης Μητσοτάκης)https://www.facebook.com/dimitris.mitsotakis/Κύριε υπουργέ κι οι καλλιτέχνες τρώνεκρέας, αβγά και ρύζι, ρεβίθια και λοιπάέχουν κι αυτοί ανάγκες, πλένονται πού και πούθέλουν νερό και ρεύμα, τουίτερ και φουμπού.Κύριε υπουργέ έχουν κι αυτοί παιδάκια ζούνε κι αυτοί σε σπίτια με νοίκι δυστυχώς δεν είναι όλοι φίρμες να έχουνε καβάτζεςοι πιο πολλοί πεινάνε, πεινάνε γενικώς.Δεν τραγουδάνε όλοι στου Σπύρου την υγείαδεν παίρνουνε βραβεία, δεν κάνουν σινεμάδεν είναι όλοι Πάριοι, Σαββόπουλοι και Ρέμοιδεν είναι Σεφερλήδες να κόβουνε χαρτιά.Κύριε υπουργέ δεν τρώγεται το πνεύμα ατομική ευθύνη μονάχα μου ζητάς“δώσε κι εμένα μπάρμπα” δεν έμαθα να λέω μα νιώθω μες στο σπίτι, στο σπίτι μου φυγάς.

Δημοσιεύτηκε από Dimitris Mitsotakis στις Σάββατο, 11 Απριλίου 2020

επιμέλεια : Θάνος Τεγόπουλος