Το Σάββατο 20 Φεβρουαρίου η  “Εφημερίδα των συντακτών” παρουσιάζει και κυκλοφορεί μία πλούσια έκδοση 100 σελίδων για τον στιχουργό Αλκη Αλκαίο  με τίτλο «Ασε άλυτο το γρίφο» που επιμελήθηκε ο Παναγιώτης Χαραλαμπάκης .

Ο ίδιος ο συντάκτης αναφέρει :

«Τα πιο πολλά τραγούδια του ο Άλκης Αλκαίος τα έγραψε με το άλλο του μισό στη μουσική, τον Θάνο Μικρούτσικο. Και φυσικά ο Θάνος Μικρούτσικος ήταν ο πρώτος που προσέγγισα για αυτό το βιβλίο-αφιέρωμα 100 σελίδων που φτιάξαμε και θα κυκλοφορήσει με την «Εφημερίδα των Συντακτών» του ερχόμενου Σαββατοκύριακου. Τον Θάνο Μικρούτσικο, λοιπόν, αλλά δυστυχώς δεν προλάβαμε. Ο ίδιος όμως είχε τοποθετηθεί έγκαιρα, πλήρως και επί της ουσίας για τον Αλκαίο. Η σύζυγός του, Μαρία Παπαγιάννη, μου παραχώρησε κάποιες από αυτές τις τοποθετήσεις του και φυσικά τις συμπεριέλαβα στην έκδοση.

Εξάλλου, ένα αφιέρωμα στον Αλκαίο χωρίς τον Μικρούτσικο θα ήταν εξ ορισμού ελλιπές. Παρ’ όλα αυτά σκοπός της συγκεκριμένης έκδοσης ήταν κατά βάση να μιλήσουν όλοι εκείνοι οι οποίοι βρέθηκαν κοντά του ως συνεργάτες και φίλοι, αλλά μέχρι τώρα δεν είχαν μιλήσει για τον ποιητή.

Τυγχάνει η κυκλοφορία να συμπίπτει με μια πολύ ιδιαίτερη συγκυρία που, κατά μία έννοια, καθιστά επίκαιρο τον λόγο για τον οποίο στήθηκε όλο αυτό το εγχείρημα. Διότι η άποψη πως άλλο πράγμα ο καλλιτέχνης και άλλο το έργο του, στον απόηχο όλων αυτών των ανατριχιαστικών αποκαλύψεων που γίνονται καθημερινά, δείχνει να μη λειτουργεί στην πράξη. Στην ερώτηση λοιπόν «γιατί τον Αλκαίο;», απαντώ ότι στον Αλκαίο δεν χρειάζεται να απομονώσεις το έργο από τη στάση ζωής· γιατί ξέρεις ότι εκεί που ψάχνεις μόνο φως μπορείς να βρεις.»

  • Το αφιέρωμα κυκλοφορεί το Σάββατο 20/2 με την Η Εφημερίδα των Συντακτών
  • Γράφουν συνεργάτες και φίλοι του από το σύνολο της διαδρομής του στο ελληνικό τραγούδι
  • Χειρόγραφοι στίχοι του για πρώτη φορά στη δημοσιότητα.

Διαβάστε ακόμα…

Άλκης Αλκαίος: «Και αν φεύγω τίποτα δεν φεύγει από μένα…»