Η συνάντηση μας με τους social waste είναι η μεγαλύτερη πολιτική πράξη το 2023. Με αυτά τα λόγια ο Δημήτρης Αποστολάκης μας καλώς όρισε στην από άκρη σε άκρη γεμάτη Τεχνόπολη και αφού ο καιρός μας έκανε το χατίρι απολαύσαμε τη liveαρα που περιμέναμε από τότε που ανακοινώθηκε. Δύο μουσικές κολλεκτιβες των Χαινηδων και των Social waste έδωσαν μια ονειρική σχεδόν τρίωρη παράσταση και μας χάρισαν στιγμές μοναδικές.
Η πρώτη ώρα ήταν των Χαινηδων με τραγούδια αγαπημένα και γνωστά κυρίως, από την 30χρονη πορεία τους και προς το τέλος της ώρας ο Δημήτρης Αποστολάκης φώναξε πάνω τον Λεωνίδα Οικονομάκη και τα μέλη των social και παρέδωσαν τη σκυτάλη για την επόμενη ώρα.
Με τους Χαινηδες μας ενώνουν πάρα πολλά και μοιάζουμε να έχουμε μια κοινή πορεία με μια δεκαετία διάφορα” ήταν τα λόγια του Λεωνίδα και η παράσταση άρχισε. Καταιγιστικοί, απολαυστικοί και χωρίς να θέλω να φανώ υπερβολικός αλλά ήταν μια από τις καλύτερες ώρες που έχω δει τους Social Waste live!
"...Πάνω στο στέμμα μου βρυχάται άγριος λιόντας
κι είναι του άγνωστου ο πιο μεγάλος τρόμος
το ξέρεις μάτια μου πως δεν υπάρχει δρόμος
αφού το δρόμο τον ανοίγεις περπατώντας..."
Ο Λεωνίδας φυσικά και αναφέρθηκε στην τραγωδία στην Πύλο λέγοντας: “η κυβέρνηση ανακοίνωσε τριήμερο πένθος για την τραγωδία, όταν αυτή η κυβέρνηση χτίζει φράχτες και δυσκολεύει την διέλευση των μεταναστών, αφήνοντας μοναδική δίοδο τη θάλασσα και ουσιαστικά τους οδηγεί στον θάνατο. Τέτοια υποκρισία”  και με αυτά τα λόγια και με το τραγούδι “Σύνορα ” έκλεισε την τοποθέτηση του στην ανείπωτη τραγωδία που εξελίσσεται στην Πύλο με τους εκατοντάδες νεκρούς μετανάστες.
"...Εγώ το ξέρω, όσοι διαθέτουνε μπέσα και τιμή
Μένουνε μόνοι μέχρι και την τελευταία στιγμή,
Έχουν μαγκιά που πάει κόντρα στον καιρό τους
Και το τραγούδι αυτό που ακούς, είναι δικό τους..."
Τα επόμενα 45 λεπτά ήταν αυτό που όλοι περιμέναμε. Βασικά είnαι αυτό που περιμένει κάποιος όταν πάει σε ένα live με περισσότερα από 1 σχήματα, να τους δει μαζί επί σκηνής. Εφτά τραγούδια αν μέτρησα καλά, παντρεμένα μεταξύ τους και περισσότερα από 15 όργανα επί σκηνής και όπως το χαρακτήρισε ο Δημήτρης Αποστολάκης και θα συμφωνήσω απόλυτα “Σήμερα έχουμε μία Ιστορική στιγμή”. Πάρτε μία ιδέα από το ακόλουθο βίντεο.

Θα κλείσω με δύο λόγια από το δελτίο τύπου της συναυλίας. “Τα αρχηγικά σχήματα είναι εξουσιαστικές αναπαραστάσεις. Οι Χαΐνηδες και οι Social Waste λειτουργώντας αμεσοδημοκρατικά, δημιουργούν σύγχρονο τραγούδι και όχι στείρες απομιμήσεις (ή “μοντέρνες” επανεκτελέσεις) κόντρα στον συγκινησιακό εκβιασμό και τη συνθηματολογία των καιρών.”

Αυτά τα λίγα από μία ιστορική συναυλία. Δεν ξέρω εκεί στα τέλη του Σεπτέμβρη που θα κάνουμε την ανασκόπηση του φετινού καλοκαιριού αν θα είναι η καλύτερη συναυλία, σίγουρα όμως θα είναι μία από τις πιο ιδιαίτερες, γεμάτη αλήθεια και αγάπη από αληθινούς καλλιτέχνες για αυτό που πρεσβεύουν!

Καλή αντάμωση και μιας και  προχθές το βράδυ “παντρέψατε τα τραγούδια σας, θα “παντρέψω και εγώ δύο :

"...Όταν θα φτάσουμε στα μέρη που `ναι πέρα
Σε εκείνο το νησί σε εκείνο το λιμάνι
Σε τούτη την παλιά πειρατική γαλέρα
Θα `μαστε όλοι μούτσοι κι όλοι καπετάνιοι
Όταν θα φτάσουμε στα μέρη που `ναι πέρα
Δε θα θυμάσαι από πού είχαμε σαλπάρει
Κι όταν θα πέφτει η νύχτα και θα φεύγει η μέρα
Όλο θα παίρνουμε κυνήγι το φεγγάρι / 
(Με μια πειρατική γαλέρα - social waste)

/ Η ανταρσία έχει ξεσπάσει μες στ’ αμπάρι
οι σκλάβοι πέταξαν στο πλάι τα κουπιά
μα στην κουβέρτα δεν το πήρανε χαμπάρι
πως η κατάσταση δεν πάει άλλο πια
παραπέρα
Παραπέρα παραπέρα τη γαλέρα προχωρούν
παραπέρα παραπέρα όσοι μέσα δε χωρούν
παραπέρα δεν υπάρχει μόνο σήμερα
τ’ όνειρο δεν έχει νόμους ούτε σύνορα
(Παραπέρα - Χαίνηδες)

κείμενο : Θάνος Τεγόπουλος
Φωτογραφίες : Στάθης Κατάρας