“Ο ΤΥΧΑΙΟΣ ΘΑΝΑΤΟΣ ΕΝΟΣ ΑΝΑΡΧΙΚΟΥ”

Είδαμε εχθές το βράδυ στο θέατρο Γκλόρια μία κορυφαία παράσταση. “Ο τυχαίος θάνατος ενός αναρχικού” με τον Πάνο Βλάχο στον πρωταγωνιστικό ρόλο και με ένα καστ εξαιρετικών ηθοποιών. Το έργο του Ντάριο Φο, παίζεται για δεύτερη χρονιά στο θέατρο Γκλόρια με μνημειώδης επιτυχία και απανωτά sold out.

Ένα έργο με φανταστικές ερμηνείες από εξαιρετικούς ηθοποιούς, εκπληκτική ζωντανή μουσική επί σκηνής, απίθανη σκηνοθεσία και ένας πολυτάλαντος performer τον κορυφαίο Πάνο Βλάχο. Μία παράσταση που παραμένει πάντα επίκαιρη, με χιούμορ, καυστικό, πολιτικό, που ταρακουνάει τον θεατή με τις ατάκες του, με αρκετή δόση από την καθημερινότητά μας με φράσεις και κλισέ του σήμερα και με αναφορές σε επαναλαμβανόμενα “τυχαία περιστατικά” που κατακεραυνώνει την κατάχρηση της εξουσίας στην κοινωνία!

Λέει ο Ντάριο Φο:«Το έργο παίζεται από τον καιρό που γράφηκε με αμείωτη επιτυχία. Ίσως γιατί στη ζωή πληθαίνουν κάθε τόσο η αιματοχυσία, οι βόμβες τα μεγάλα λόγια και τα μεγάλα σκάνδαλα… Πάντα από τα ίδια συστήματα που οργανώνουν τη βία και που δεν μπορούν να χωνέψουν αυτούς που δεν σκύβουν το κεφάλι.»

«Είμαι εδώ είμαι μια στιγμή,

αφορμή για ρωγμή με τιμή,

χωρίς τιμή είμαι το πάν – δωρεάν.

Έχω περίεργες ορέξεις

για λέξεις

με λόγια κοφτερά

κόβω τα φτερά

σε ψεύτες και απατεώνες.

Άλλα λόγια τα κάνω λάμες

που κόβουν τις παλάμες

αυτών που κλέβουν τους αγώνες

που βάζουν ψέματα στα βλέμματα

σε όσους γελάνε για να ξεγελάνε.

Όχι δεν διψάω για αίμα

θέλω να ρίξω φως στο ψέμα

σε αυτά που μένουν στα σκοτάδια

σ’ αυτούς που σκότωσαν με χάδια

Πήρα ανάσα μα δεν την κράτησα

Κοίτα πως τρέχω,

ποτέ δεν σταμάτησα

βρήκα την τέλεια ευκαιρία

να πω αυτή την ιστορία:

«Τον τυχαίο θάνατο ενός Αναρχικού»

Ο Ντάριο Φο καταφέρνει να ξεσκεπάσει μέσα από το έργο του, τη δολοφονία του «αναρχικού σιδηροδρομικού» Τζουζέπε Πινέλι, που διαπράχθηκε από την ιταλική αστυνομία. Με σατιρικό και ειρωνικό τρόπο καταγγέλλει το τραγικό συμβάν, καυτηριάζει την κατάχρηση της εξουσίας και αν και γράφτηκε πριν από χρόνια για να ασκήσει κριτική στην ασύδοτη εξουσία του συστήματος δικαιοσύνης της Ιταλίας και της κυβερνητικής διαφθοράς, σήμερα, χρόνια μετά, ο θεατής δεν θα δυσκολευτεί να βρει πολλές –πάρα πολλές- ομοιότητες με την Ελλάδα του σήμερα.


επιμέλεια άρθρου
Θάνος Τεγόπουλος


*η παράσταση είναι Sold out μέχρι και τις 9 Απριλίου

Παίζουν: Πάνος Βλάχος, Φοίβος  Ριμένας, Ιφιγένεια Αστεριάδη, Κωνσταντίνος Μαγκλάρας, Στέλιος Πέτσος, Παναγιώτης Κατσώλης.

Μουσικός επί σκηνής: Βάιος Πράπας

Σκηνοθεσία/Δραματουργική επεξεργασία: Γιάννης Κακλέας

Διαβάστε ακόμα…

Πάνος Βλάχος – «Χωρίς παρεξήγηση» | Το νέο προσωπικό album του Πάνου Βλάχου