Μάνος Ξυδούς
15 Μαίου 1953 – 13 Απριλίου 2010
Ο τραγουδοποιός Μάνος Ξυδούς γεννήθηκε στις 15 Μαΐου του 1953 στους Αγίους Αναργύρους, από πατέρα Μήλειο και μητέρα Κρητικιά.
Η πρώτη του επαφή με τη μουσική ήταν στα νεανικά του χρόνια, όταν έπιασε δουλειά ως κλητήρας στην τότε Columbia στη Ριζούπολη. Μετά την αποφοίτησή του από το σχολείο έδωσε εξετάσεις και πέρασε στην Ανωτάτη Σχολή Οικονομικών Επιστημών και όταν τελείωσε τη σχολή σπούδασε marketing. Η μουσική όμως κυλούσε στις φλέβες του, γι’ αυτό και παράλληλα με τις σπουδές του δούλευε ως DJ στις «Καρυάτιδες» της Πλάκας.
Συνέχισε να εργάζεται στη ΜΙΝΩΣ-EMI, απεσταλμένος στην Κρήτη ως πωλητής. Έμεινε εκεί τρία χρόνια και απέκτησε μεγάλη εμπειρία, η οποία του έδωσε τη δυνατότητα να αντιληφθεί με ποια κριτήρια αγοράζει ο κόσμος τους δίσκους, πράγμα που αποδείχτηκε μεγάλο προτέρημα όταν ασχολήθηκε αργότερα με τις παραγωγές και το marketing.
Κομβικό σημείο στη ζωή και την καριέρα του υπήρξε στα τέλη της δεκαετίας του ’80 η συνάντησή του με τους Πυξ Λαξ, το νεαρό τότε φιλόδοξο συγκρότημα, που έμελλε να φέρει νέο αέρα στην ελληνική δισκογραφία. Ο Μάνος Ξυδούς ήταν πλέον Marketing Director στη ΜΙΝΩΣ-EMI, ενώ ως παραγωγός είχε στο ενεργητικό του χρυσούς και πλατινένιους δίσκους. Επίσης, είχε κάνει ήδη μία μεγάλη επιτυχία με τους «Dreamer and the fool moon» και το τραγούδι «Sandrina», σε αγγλικούς στίχους. Αυτό το maxi single πούλησε 49.000 αντίτυπα και ανέβηκε στις πρώτες θέσεις των καταλόγων της Ιταλίας, της Ελβετίας, της Γαλλίας κ.ά.
Ο Μάνος Ξυδούς έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην κυκλοφορία δίσκων του Παύλου Σιδηρόπουλου, των Αδελφών Κατσιμίχα και του Τζίμη Πανούση.
Ο Μάνος ήταν εκείνος που πίστεψε πρώτος στους Κατσιμιχαίους κατά την πρώτη τους απόπειρα δισκογράφησης και για αυτό λίγα χρόνια αργότερα, στο ένθετο του πρώτου τους δίσκου το 1985 Ζεστά Ποτά, του αφιέρωσαν το τραγούδι ”Φάνης”.
Ο Ξυδούς ανέλαβε την παραγωγή του πρώτου και του τρίτου δίσκου των Πυξ Λαξ. Σύντομα, όμως, έγινε μέλος του συγκροτήματος, γράφοντας στίχους, μουσική και κάνοντας φωνητικά. Μαζί τους έζησε τις δόξες, τις εμπειρίες, τις συναυλίες, την αποδοχή και τη διάλυση.
Μετά τη διάλυση του γκρουπ συνέχισε να δραστηριοποιείται ως τραγουδοποιός, κάνοντας προσωπικούς δίσκους και συνεργαζόμενος με άλλους καλλιτέχνες, όπως ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου, ο Πάνος Κατσιμίχας και οι Όναρ.
Το 2002 κυκλοφορεί ο δίσκος του Βασίλη Παπακωνσταντίνου Προσέχω δυστυχώς σε στίχους και μουσική του Μάνου Ξυδούς. Στο νούμερο 3 υπήρχε το ομώνυμο τραγούδι αυτού του νέου δίσκου. Οι στίχοι και η μουσική του συγκεκριμένου τραγουδιού ανήκαν στον αξέχαστο Μάνο Ξυδούς. Αυτό το κομμάτι λοιπόν είναι είναι εμπνευσμένο από την κόρη του Ξυδούς, την δεκαεφτάχρονη Νέλλη. Όπως είπε ο Παπακωνσταντίνου σε συνέντευξη του στο ”συν και πλην”, η μικρή (που βρισκόταν στο στούντιο) βαρέθηκε και θέλησε να φύγει. Ο πατέρας της, της είπε να προσέχει κι αυτή του απάντησε ”προσέχω δυστυχώς…”
Αμέσως μετά, ο Μάνος το έκανε τραγούδι…
Όχι μην πας στο σινεμά
έχει ακατάλληλη ταινία
ποτέ στον δάσκαλο μην αντιμιλάς
κι ας σου μαθαίνει λάθος ιστορία
Έτσι μεγάλωσα μ’ αυτές τις συμβουλές
και σένα δίπλα να μου λες δε σε αντέχω
έδινα τόπο στην οργή και μέτραγα πληγές
γιατί με τρόμαζε η σκέψη να μη σ’ έχω
Προσέχω δυστυχώς
μα δεν υπάρχει τρόπος να ξεφύγω
Προσέχω δυστυχώς
κι έτσι πεθαίνω μαζί σου λίγο λίγο
Από το κρύο βλέμμα σου παγώνουν οι ευχές
οι δρόμοι μας χωρίζουν σαν διχάλα
τι κέρδισες που σου ‘λεγα σε όλα πάντα ναι
αφού δεν σου ‘φτάσαν του γυρισμού τα νούλα
Προσέχω δυστυχώς
μα δεν υπάρχει τρόπος να ξεφύγω
Προσέχω δυστυχώς
κι έτσι πεθαίνω μαζί σου λίγο λίγο.
Ο Μάνος ήταν ένας γνήσιος ροκάς και σίγουρα πολλά περισσότερα απο ένα μέλος των Πυξ Λαξ. Στις 13 Απριλίου του 2010 ο Μάνος αφήνει την τελευταία του πνοή. Φεύγει για το μεγάλο ταξίδι από ανακοπή καρδιάς, κατά τη διάρκεια πρόβας στο γήπεδο του Νέου Φαλήρου.
Διαβάστε ακόμα…