Φεστιβάλ Αισχύλεια 2017

Το έτος 2017 ορίζει πλέον με διαφορετικό τρόπο τον χώρο και τον χρόνο για την Ελευσίνα . Διεκδικήσαμε δυναμικά και πήραμε τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2021.
Η πόλη μας εξακτινώθηκε στην Ευρώπη και όχι μόνο , ο χρόνος πύκνωσε , ότι δεν πετύχαμε τα προηγούμενα χρόνια μπορούμε να το κατορθώσουμε μέσα στα επόμενα πέντε.
Το στερεότυπο της υποβαθμισμένης πόλης παραμερίζεται με τη δυναμική παρουσία της Ελευσίνας, μίας πόλης που ξέρει, θέλει και μπορεί να μεταμορφωθεί σε βιώσιμη και δημιουργική οντότητα, πρότυπο προς μίμηση. Ο πολιτισμός γίνεται στην πόλη της Ελευσίνας τρόπος ζωής και βρίσκεται στον πυρήνα κάθε προσπάθειας για κοινωνική, περιβαλλοντική και οικονομική αναβάθμιση.
Σε αυτό το όραμα εντάσσονται στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αισχύλεια το έτος 2017 εκδηλώσεις ποιότητας και ήθους, από τα τέλη Ιουνίου έως τα μέσα Οκτωβρίου.
Συνολικά φιλοξενούνται περισσότερες από 60 εκδηλώσεις:
21 παραστάσεις θεάτρου, χορού και χοροθεάτρου, 17 μουσικές, 14 κινηματογραφικές προβολές, 3 εικαστικές εκθέσεις, 2 περφόρμανς, ένας ημιμαραθώνιος αγώνας δρόμου, ένα διεθνές συνέδριο, 2 διαλέξεις.
Το μεγάλο όχημα αυτής της επιτυχίας, ήταν το Φεστιβάλ Αισχύλεια. Οφείλουμε όλοι να προστατεύσουμε , σ’ αυτή την νέα περίοδο το ήθος που δίδαξε. Τότε είναι σίγουρο ότι η Ελευσίνα θα είναι το παράδειγμα της πόλης που πέτυχε και έτσι θα ξεπλύνει το άγος των προηγούμενων Ελληνικών πολιτιστικών πρωτευουσών.

 

Πρόγραμμα Μουσικών Εκδηλώσεων Αυγούστου

 

Βραδιά Μουσικής “ΚΙΒΩΤΟΣ” | Μάριος Φραγκούλης – Γιώργος Περρής

Μάριος Φραγκούλης – Γιώργος Περρής
Η «ΚΙΒΩΤΟΣ» στο Φεστιβάλ Αισχυλείων 2017
την Παρασκευή 18 Αυγούστου 2017

Ο Μάριος Φραγκούλης και ο Γιώργος Περρής, αγαπημένοι του κοινού, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και διεθνώς, κάνουν μία στάση στην Ελευσίνα στο Φεστιβάλ Αισχυλείων για να επιβιβάσουν στην «Κιβωτό» τους και να ταξιδέψουν το κοινό για ένα ανεπανάληπτο βράδυ.

Την Παρασκευή στις 18 Αυγούστου 2017 οι δύο σπουδαίοι ερμηνευτές κάνουν μία στάση στον Αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας, ένας από τους πιο όμορφους χώρους στην Ελλάδα, , για να παρουσιάσουν στο κοινό ένα πρόγραμμα με αγαπημένα μας τραγούδια.

Στην «Κιβωτό» συμπεριλαμβάνονται μερικά από τα ωραιότερα ελληνικά τραγούδια από τις δεκαετίες του ‘80 και του ’90, που υπογράφει η …Εθνική Ελλάδος συνθετών-στιχουργών. Τις συνθέσεις του Λάγιου (Τι πάθος), του Μαχαιρίτσα (Σκόνη), της Αλεξίου (Ψυχές και σώματα), της Νικολακοπούλου (Δικαίωμα) και της Καραΐνδρου (Ταξίδι στα Κύθηρα) μεταξύ άλλων σπουδαίων δημιουργών, ενορχηστρώνει μοναδικά ο Πέτρος Κλαμπάνης.
Ερμηνεύοντας αυτά τα τραγούδια – μύθους ο Μάριος Φραγκούλης και ο Γιώργος Περρής θα συμπαρασύρουν το κοινό που θα παρευρεθεί στην Ελευσίνα το βράδυ της Παρασκευής 18 Αυγούστου 21, σε μια βραδιά μέθεξης και θα θυμίσουν σε όλους τη δύναμη της μουσικής.

Τα σπουδαία τραγούδια της «Κιβωτού», που ο κόσμος θα σιγοψιθυρίζει από την αρχή ως το τέλος της συναυλίας, έχουν γράψει ιστορία γιατί είναι τραγούδια με τα οποία ο κόσμος έχει ερωτευτεί, έχει αγαπήσει, έχει νιώσει ξανά την ελπίδα, έχει πιστέψει στα θαύματα.

Περισσότερα για τους δύο ερμηνευτές:
www.mariofrangoulis.com
www.georgeperris.com

ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ

Ημέρα : 18 Αυγούστου
Ώρα : 20:30 – 23:30
Κόστος : Δωρεάν

Γιάννης Αγγελάκας & 100°C

23 Αυγούστου   20:3023:30

O Γιάννης Αγγελάκας… σε θερμοκρασία βρασμού.

O Γιάννης Αγγελάκας όλα αυτά τα χρόνια που βρίσκεται στο μουσικό μας χάρτη, δεν έπαψε ποτέ να είναι δημιουργικός, ανατρεπτικός και κυρίως ανήσυχος.

Δε θα μπορούσε να μην ισχύει το ίδιο και για την μπάντα του, τους 100°C. Σχεδόν δυο χρόνια πειραματίζονται, γελάνε, γράφουν, σβήνουν και ταξιδεύουν.

Αποτέλεσμα όλων αυτών ένας νέος δίσκος που κυκλοφόρησε πρόσφατα. Με αυτόν στις αποσκευές τους θα ταξιδέψουν (και θα μας “ταξιδέψουν”) το φετινό καλοκαίρι σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας.

Φυσικά πάντα υπάρχει χώρος και για επιλογές από όλη την πορεία του Γιάννη Αγγελάκα, από τις Τρύπες έως σήμερα.

Τους 100°C αποτελoύν οι: Λαμπρινή Γρηγοριάδου στην ακουστική κιθάρα, Αλέξης Αρχοντής στα τύμπανα, Γιάννης Σαββίδης στην ηλεκτρική κιθάρα, Γιώργος Αβραμίδης στην τρομπέτα, James Wylie στο σαξόφωνο. Την επιμέλεια του ήχου έχει ο Γιώργος Ταχτσίδης.

Παραγωγή:

ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ

Ημέρα : 23 Αυγούστου
Ώρα : 20:30 – 23:30
Κόστος : 5€-12€

“Δεύτερη Ζωή” Ελευθερία Αρβανιτάκη

28 Αυγούστου  20:3023:30

Η Ελευθερία Αρβανιτάκη
έχει ερμηνεύσει μοναδικά ποιητικά έργα
και τα έχει κάνει γνωστά στο ευρύ κοινό.
Τα τραγούδια αυτά που έχει ερμηνεύσει
τα κρατά ζωντανά στις παραστάσεις της στην Ελλάδα
αλλά και εκτός των συνόρων.
Και όταν η ποίηση μελοποιείται και ερμηνεύεται,
ιδίως από αυτή τη φωνή που κλείνει μέσα της
Ανατολή και Δύση, σίγουρα αποκτά μια “Δεύτερη ζωή”…

Η Ελευθερία Αρβανιτάκη έχει ερμηνεύσει μοναδικά τον ποιητικό λόγο.

Από το ξεκίνημά της το 1981 ερμηνεύει τραγούδια του ποιητή Γιάννη Ιωάννου σε μουσική

Νίκου Μαμαγκάκη στο ιστορικό “Κέντρο Διερχομένων”, ενώ το 1987 συμμετέχει στο δίσκο του

Νίκου Ξυδάκη “Κοντά στη δόξα μια στιγμή” ερμηνεύοντας το “Ερωτικό” του Ναπολέοντα Λαπαθιώτη

– θα ξαναερμηνεύσει Λαπαθιώτη πολύ αργότερα στο άλμπουμ της “Όλα στο φως”, το

“Σαν αεράκι” σε μουσική Μανώλη Πάππου. Το 1994 συνεργάζεται με τον ποιητή Μιχάλη Γκανά στον δίσκο “Τα κορμιά και τα μαχαίρια”. Ο Ara Dinkjian υπογράφει τις μελωδίες και ο Δημήτρης Παπαδημητρίου ενορχηστρώνει τον δίσκο. Το 1996 η Ελευθερία Αρβανιτάκη παρουσιάζει το μαγικό άλμπουμ

“Τραγούδια για τους μήνες”, όπου ο Δημήτρης Παπαδημητρίου μελοποιεί ποίηση Σαπφούς,

Μαρίας Πολυδούρη, Κώστα Καρυωτάκη, Οδυσσέα Ελύτη, Μιχάλη Γκανά αλλά και δίστιχα της δημοτικής παράδοσης, χαρίζοντας στην ερμηνεύτρια άλλο ένα πολύ σημαντικό και επιτυχημένο ταυτόχρονα κομμάτι του ρεπερτορίου της, με τραγούδια όπως το “Παράπονο”, το “Πάμε ξανά στα θαύματα”,

το “Σαν την αγάπη την κρυφή” αλλά και “Του πόθου τ’ αγρίμι”.

Την ίδια χρονιά ερμηνεύει τα “Γκρίζα” του Κωνσταντίνου Καβάφη σε μουσική του Χρήστου Νικολόπουλου. Η Ελευθερία Αρβανιτάκη θα κυκλοφορήσει το δεύτερο άλμπουμ της βασισμένο εξ ολοκλήρου στον ποιητικό λόγο με το Νίκο Ξυδάκη να μελοποιεί έργα της Σαπφούς σε απόδοση Οδυσσέα Ελύτη και Κ.Χ. Μύρη, αλλά και Κώστα Καρυωτάκη και Διονύση Καψάλη με τίτλο “Γρήγορα η ώρα πέρασε” το 2008,

επιβεβαιώνοντας την αγάπη της για την ποίηση αλλά και την τεράστια ερμηνευτική της δεινότητα.

Μουσικοί:  Δημ. Τσεκούρας (κοντραμπάσο), Αλέξ. Δράκος Κτιστάκης (τύμπανα), Γιάν. Κυριμκυρίδης (πιάνο),
Νίκος Μέρμηγκας (λάφτα, μπουζούκι, λαούτο, μαντολίνο), Δημ. Τσάκας (σαξόφωνο).
Ενορχηστρώσεις: Αλέξανδρος Δράκος Κτιστάκης
Concept και επιμέλεια προγράμματος: Ελευθερία Αρβανιτάκη – Λήδα Ρουμάνη

ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ

Ημέρα : 28 Αυγούστου
Ώρα : 20:30 – 23:30
Κόστος : 5€-12€