Κάτι έχει συμβεί τελευταία και όλο και περισσότερες θηλυκές παρουσίες το ρίχνουν στο rock ή το παραδοσιακό metal. Μπορεί να υπάρχει το τελευταίο διάστημα, ένα hype γύρω από την occult θεματολογία που συνδυάζεται με γυναικεία φωνητικά. Ίσως τελικά η κληρονομιά των Coven να ήταν πολύ πιο σημαντική απ’ όσο πιστεύαμε. Ίσως πάλι, η επιτυχία συγκροτημάτων σαν τους υπέροχους The Devil’s Blood να άνοιξε την όρεξη στις δισκογραφικές, ώστε να δώσουν ευκαιρία σε συγκροτήματα που πριν δεν θα έδιναν.

Οι Φινλανδοί Jess And the Ancient Ones παίζουν occult rock, λοξοκοιτώντας προσεκτικά στο κλασικό heavy metal και κυρίως σε συγκροτήματα σαν τους πρώιμους Iron Maiden. Οι μελωδίες είναι κολλητικές, ενώ οι ερμηνείες της Jess πραγματικά απολαυστικές, αφού υπάρχουν στιγμές που νιώθεις ότι κάθε λέξη την εννοεί.

Το “Prayer For Death And Fire” αρχίζει με τρόπο πειστικό και εντυπωσιακό. Τα leads που βρίσκονται διάσπαρτα ομορφαίνουν κατά πολύ τα τραγούδια, με το 12-λεπτο “Sulfur Giants (Red King)” να είναι από τα καλύτερα που έχουν ακουστεί σ’ αυτό το ύφος. Υπέροχη ερμηνεία, N.W.O.B.H.M ήχος και ένα δυνατό refrain. Σ’ αυτή την καταπληκτική σύνθεση, περικλείεται όλη η ποιότητα αυτού του δίσκου.

Κάθε τραγούδι έχει να σου προσφέρει κάτι και θα έλεγα πως όσο κυλάει ο δίσκος, αντί να πέφτει, ανεβάζει κι άλλες στροφές. Υπάρχει το λυρικό “Ghost Riders”, μπορείς όμως να οδηγηθείς και σε ένα jazz bar των ’70s στο μυστηριακό “The Devil (In G Minor)” ή να χαρείς την ενορχήστρωση του σχεδόν prog, “Come Crimson Death”, που έχει κάτι ‘έντεχνο’ (όχι με την Ελληνική έννοια του όρου), μέσα της.

Η μουσική των J.A.T.A.O θα μπορούσε εύκολα να αποτελέσει soundtrack κάποιας cult horror movie, αφού έχει κινηματογραφικό παλμό, συνδυαζόμενη και με τους στίχους. Το organ το χρησιμοποιούν πολύ εύστοχα, προκαλώντας ένα νοσταλγικό αίσθημα. Οι κιθάρες μπορεί να ακούγονται ως αυθεντικά ρετρό, αλλά ταυτόχρονα και φρέσκες! Ενώ και τα πλήκτρα, έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο, τονίζοντας τα φορτισμένα σημεία, αλλά και την κινηματογραφική υφή που περιγράψαμε πιο πάνω. Η παραγωγή του, επίτηδες παλιομοδίτικη προσθέτει ακόμα περισσότερο στην ατμόσφαιρα του δίσκου.

Η πρώτη δισκογραφική απόπειρα των Jess And The Ancient Ones είναι ένα puzzle γύρω από το μονοπάτι της αριστερής χειρός, των αρχαίων θρησκειών και απαγορευμένων θεοτήτων. Από το όνομα (…The Ancient Ones) που παραπέμπει στους Μεγάλους Παλαιούς του Lovecraft, μέχρι το υπέροχο εξώφυλλο, αυτό το άλμπουμ δεν θα δυσκολευτεί να σας πείσει να ακολουθήσετε τα σκοτεινά του μονοπάτια και μάλιστα θα ευχαριστηθείτε γι’ αυτό.

[box type=”info”] Ο δίσκος κυκλοφορεί από τις 19/5 μέσω της Svart Records[/box]

http://www.youtube.com/watch?v=53bGpfs_8xs