Τελικά μεγάλο μπέρδεμα προέκυψε τις τελευταίες ώρες με το θέμα των καλλιτεχνικών μαθημάτων στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Όντως όπως απεδείχθη, η αρχική δημοσίευση όλων των μέσων ήταν η αναπαραγωγή ενός παλιότερου
άρθρου από την ένωση εκπαιδευτικών, ωστόσο το σημερινό ΦΕΚ δεν διαφέρει και πολύ με τη σημερινή πραγματικότητα και το νέο νομοσχέδιο!

Ωστόσο σύμφωνα το νέο ωρολόγιο πρόγραμμα των σχολείων* για το σχολικό έτος 2020-2021, όντως τα μαθήματα που αφορούν τις Τέχνες, δηλαδή τα μαθήματα της μουσικής και των καλλιτεχνικών, συνεχίζουν να υπάρχουν όπως συνέβαινε έως σήμερα στο Γυμνάσιο. Μια ώρα τη βδομάδα για το κάθε ένα από αυτά σε όλες τις τάξεις του Γυμνασίου.

Στο Λύκειο, ωστόσο, όντως δε θα διδάσκονται πλέον μαθήματα Τέχνης οι μαθητές. Όπως και η Κοινωνιολογία- τα μαθήματα Τέχνης, εξορίζονται εξίσου από το Λύκειο για το επικείμενο σχολικό έτος με απόφαση της κυβέρνησης.

Στην πρώτη τάξη του ημερήσιου Γενικού Λυκείου, σύμφωνα με το νέο ωρολόγιο πρόγραμμα του υπουργείου, καταργείται το μαθήματα «επιλογής» Ευρωπαϊκός Πολιτισμός / Καλλιτεχνική Παιδεία (Εικαστικά ή Μουσική ή Στοιχεία Θεατρολογίας).

Ως προς τα μαθήματα Τέχνης και τη Γ’ Λυκείου, στο νέο ωρολόγιο πρόγραμμα εξοβελίζεται το μάθημα «επιλογής» Ελεύθερο-Γραμμικό Σχέδιο, παρά το γεγονός ότι παραμένει ως προαπαιτούμενο εξεταζόμενο μάθημα στις πανελλήνιες για τους μαθητές που στοχεύουν σε σχετικές σχολές, ωθώντας τους μαθητές στην ιδιωτική εκπαίδευση- αναγκαστικά.

Με λίγα λόγια τα καλλιτεχνικά μαθήματα κόβονται στο λύκειο. Δυστυχώς η πραγματικότητα δεν διαφέρει και πολύ από το αρχικό δημοσίευμα!

Το αρχικό δημοσίευμα είναι το ακόλουθο :

Δεν θα διδάσκονται πια μαθήματα τέχνης οι μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με εξαίρεση την Α’ Γυμνασίου.

Πολύ μεγάλες αντιδράσεις στην εκπαιδευτική κοινότητα αναμένεται να προκαλέσει η κυβερνητική απόφαση για…εξοβελισμό από τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση των Καλλιτεχνικών και της Μουσικής.

Σύμφωνα με το νέο ωριαίο, ημερήσιο πρόγραμμα που πήρε ΦΕΚ, τα Καλλιτεχνικά περιορίζονται μόνο στην Α’ Γυμνασίου ενώ καταργούνται ειδικά μαθήματα που εξετάζονται όμως στις Πανελλήνιες Εξετάσεις όπως το Γραμμικό και το Ελεύθερο Σχέδιο!

Μετά την απόφαση αυτή η δευτεροβάθμια εκπαίδευση δεν θα περιλαμβάνει κανένα μάθημα Τέχνης στις πέντε από τις έξι τάξεις.

Για το θέμα αναμένεται να τοποθετηθεί με επίσημη ανακοίνωσή της η ΟΛΜΕ η οποία φοβάται ότι οι καθηγητές των μαθημάτων αυτών μπορεί να κινδυνεύσουν ακόμα και με διαθεσιμότητα αν δεν υπάρξει μέριμνα για την αξιποίησή τους.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, από την πλευρά, του θα φέρει το θέμα στη Βουλή με επίκαιρη ερώτηση που θα καταθέσει για την Υπουργό, Νίκη Κεραμέως.

Πηγή : news24/7