Μέρος ένατο της ενότητάς μας “Μικρές Ιστορίες, Μεγάλων Τραγουδιών” και θα παρουσιάσουμε τραγούδια τα οποία έπειτα απο την πρώτη τους κυκλοφορία, επανακυκλοφόρισαν με μεγάλες αλλαγές. Άλλοτε ερμηνευμένα απο διαφορετικό τραγουδιστή,  εννίοτε απο διαφορετικό συνθέτη και πολλές φορές και με διαφορετικό τίτλο.

Άνοιξη – Κούκος μονός σε ένα ταμπλό

Το 1999 ο Μάριος Τόκας και ο Άλκης Αλκαίος κυκλοφόρισαν τον δίσκο “Εντελβάις” με τον Δημήτρη Μητροπάνο να είναι ο ερμηνευτής των 14 κομματιών. Ανάμεσα στα τραγούδια του δίσκου και η “Άνοιξη”. Το 2006 η συνεργασία του Θάνου Μικρούτσικου με τον Άλκη Αλκαίο φέρνουν το “Υπέροχα Μονάχοι”. Στις ερμηνείες των τραγουδιών, Θάνος Μικρούτσικος, Μανώλης Μητσιάς και Χρήστος Θηβαίος. Στο νούμερο 3 του δίσκου ο “Κούκος μονός σε ένα ταμπλό”. Τα λόγια του Άλκη Αλκαίου σε αυτά τα δύο τραγούδια παρέμεινα αναλοίωτα αλλά η σύνθεση του Θάνου Μικρόυτσικου δίεφερε κατά πολύ απο αυτή του Μάριου Τόκα. Ο τίτλος άλλαξε όπως και ο ερμηνευτής οπού ο Μανώλης Μητσιάς “διαδέχτηκε” τον Δημήτρη Μητροπάνο. Όπως και να έχει και τα δύο είναι εξίσου εξαιρετικά.

Όλα για πάρτη σου – Λούνα παρκ

Τα λόγια του Άλκη Αλκάιου θα μας απασχολήσουν και στο δεύτερο μας θέμα. Το 1991 ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου ερμηνεύει το “Όλα για πάρτη σου” σε μουσική του Χριστόφορου Κροκίδη στο δίσκο “Χρόνια Πολλά”. 5 χρόνια αργότερα ο Άλκης Αλκαίος και ο Θάνος Μικρούτσικος σε ένα απο τους πιο επιτυχημένους δίσκους των τελευταίων ετών, δουλέυουν πάνω σε αυτό το κομμάτι και με κάποιες αλλάγες στους στίχους συμπεριλαμβάνουν το τραγούδι στο δίσκο “Στου αιώνα την παράγκα” με τίτλο αυτή τη φορά “Λούνα παρκ”. Αν και μεγάλος φαν του Βασίλη ωφείλω να ομολογήσω πως η ερμηνεία του Δημήτρη Μητροπάνου στην νέα του εκδοχή, απογειώνει το κομμάτι και το κάνει ευρύτερο γνωστό.

Το άγριο πλήθος – Σόφη

Ήταν το 1993 όταν ο Σταμάτης Μεσημέρης έγραψε, συνέθεσε και τραγούδησε τα 9 τραγούδια στον δίσκο “Το άγριο πλήθος”. Το ομώνυμο κομμάτι του δίσκου παίρνει και αυτό την θέση που του αρμόζει σε μια πολύ δυνατή ερμηνεία. 15 ολόκληρα χρόνια μετά ο Σταμάτης μεσημέρης και ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου συνεργάζονται και κυκλοφορούν τον δίσκο “Βατόμουρα“. Το 2008 το τραγούδι “Το άγριο πλήθος” μετονομάζεται σε “Σόφη” και είναι μακράν το καλύτερο απο εκείνη την δισκογραφική δουλειά. Ο ήχος γίνεται πιο ηλεκτρικός  και οι δυνατές στιγμές μέσα στο τραγούδι ακόμα περισσότερες.

γράφει ο Θάνος Τεγόπουλος