Τέταρτο προσωπικό album από τον Σπύρο Γραμμένο και έχω να πω, πως ο αγαπημένος Γραμμένος έβαλε μέσα σε έναν δίσκο μία ολόκληρη εποχή. Ίσως και δύο. Μια εποχή που στιγματίστηκε από τον αντιφασιστικό αγώνα ενάντια στην εγκληματική οργάνωση της Χρυσής αυγής και το σύνθημα για τον Παύλο, στα μισά του τραγουδιού ” Το όνομα μου είν’το δικό σου” , να είναι ίσως η πιο ανατριχιαστική στιγμή του δίσκου. Άλλωστε στο σημείωμα του δίσκου ο Σπύρος αναφέρει πως το εν λόγω τραγούδι είναι από μόνο του μια βόλτα σε γεγονότα των τελευταίων 25 ετών.

Η άλλη εποχή είναι μοναδική δεκαετία των ’80. Ειδικά για εμάς τους γύρω στα 40, η ενενηντάρα TDK είναι μια ανασκόπηση των εφηβικών μας χρόνων. Σε αυτή την εποχή, προσθέτουμε και το τραγούδι αφιέρωμα στον σπουδαίο Λουκιανό Κηλαηδόνη (σε συνεργασία με τους Ρεβάνς) και η νοσταλγία δυναμώνει περισσότερο.

Είκοσι λοιπόν νέα τραγούδια. Όχι απαραίτητα καινούργια αλλά νέα δισκογραφικά. Όποιος ακολουθεί τον Σπύρο Γραμμένο στα live του (τότε που γίνονταν live) σίγουρα σε πολλά από αυτά  τα τραγούδια, θα βρεί και θα θυμηθεί ιστορίες που έχει ακούσει ή ζήσει!

Η “Ψυχή” είναι τραγούδι γραμμένο πριν τη δολοφονία του Ζακ το  2018 και όπως λέει χαρακτηριστικά ο Σπύρος στα live του, το ζήλεψε ο Ζακ  και το πήρε μαζί του.

Η στιγμή του απόλυτου σουρεαλισμού του δίσκου (όπως σε κάθε δίσκο του Γραμμένου υπάρχει μια τέτοια) είναι το τραγούδι “Διανυκτερεύον φαρμακείο) με τη συμμετοχή του Μάκη Παπαδημητρίου!

Είναι σίγουρα ο πιο ολοκληρωμένος δίσκος του Γραμμένου με τη συμμετοχή αρκετών καλλιτεχνών – φίλων και αυτό είναι στα μεγάλα συν. Ο Σπύρος δείχνει για ακόμα μια φορά την ευγενική και ρομαντική του ψυχή, την αμεσότητα μέσω των στίχων στην καθημερινότητα μας και φυσικά το θάρρος της γνώμης του!

Η μεγάλη μου “ένσταση” (πλάκα κάνω) είναι η μη ένταξη στο δίσκο του τραγουδιού “οι φίλοι που σου πίνουν τις μπύρες” αλλά ευτυχώς το έχουμε από live και το ακούμε όσο θέλουμε! Ναι!

Η κυκλοφορία του δίσκου φυσικά έγινε με την βοήθεια των φίλων του Σπύρου μέσω της πλατφόρμας give and fund και αυτό δείχνει την αγάπη και την αλληλεγγύη του κόσμου σε αυτές τις δύσκολες μέρες που διανύουμε!

Γράφει ο Θάνος Τεγόπουλος

Ακολουθεί το δελτίο τύπου του δίσκου!


Ο «Δισκός Σας» είναι μία συλλογή τραγουδιών που κυκλοφόρησε με την αγάπη και τη συνδρομή των φίλων μας μέσω της διαδικασίας του crowdfunding. Περάσαμε όλοι από χίλια κύματα, αλλά αφού διαβάζετε αυτές τις γραμμές, σημαίνει πως φτάσαμε στον προορισμό μας!

Τα τραγούδια του album είναι στιγμές, άλλες γλυκές και άλλες πικρές.

Από αυτές τις στιγμές, έχουν ήδη κυκλοφορήσει η «Ενενηντάρα TDK» με αναφορές στην εποχή της κασέτας, των parties, των 80’s και των 90’s, το «Ω Να Σου» που ακροβατεί σε ένα σχοινί από λογοπαίγνια, το «Σε ευχαριστώ Λουκιανέ» σε δημιουργία του συγκροτήματος «Ρεβάνς», το «Διανυκτερεύον φαρμακείο» με τη συμμετοχή των Μάκη Παπαδημητρίου και Γιώργου Χρυσοστόμου και το «Το Όνομά μου ειν’ το δικό σου» που αναφέρεται σε περιστατικά βίας που μας έχουν σημαδέψει τα τελευταία τριάντα χρόνια. Ένα τραγούδι με ονόματα που θα μπορούσαν να είναι τα δικά μας.

Στο δίσκο συμμετέχουν ερμηνευτικά οι Φοίβος Δεληβοριάς, Δημήτρης Μυστακίδης, Θοδωρής Μαυρογιώργης, Αλκίνοος Ιωαννίδης, Μαρία Παπαγεωργίου, Δημήτρης Μητσοτάκης, Φώτης Σιώτας, Γιάννης Κότσιρας, Πάνος Φραγκιαδάκης, Θοδωρής Χορόζογλου, Κώστας Παρίσσης, Ρεβάνς, Μάκης Παπαδημητρίου, Γιώργος Χρυσοστόμου και Σαββέρια Μαργιολά ενώ δημιουργικά ο Κώστας Τσίρκας (μουσική στο «Ο πιο μεγάλος πόνος») και ο Cayetano (παραγωγή στο τραγούδι «Ψυχή»).

Το τραγούδι «Δεν παίρνω φάρμακα» είναι του Γιώργου Λαύκα.

O Κώστας Μιχαλός έπαιξε κιθάρα, όπως και ο Γιώργος Καρδιανός, ο Άλεξ Μυλωνάς μπάσο, ο Χρήστος Καλκάνης κλαρινέτο και πλήκτρα, ο Χάρης Παρασκευάς τύμπανα, ο Τζιμ Σταρίδας τρομπόνι, ο Σωτήρης Πέπελας τρομπέτα, η Ναταλία Κοκώση έπαιξε Ιρλανδική φλογέρα και φωνητικά έχει κάνει η Νεφέλη Φασούλη. Την παραγωγή και την ενορχήστρωση του δίσκου έκανε ο Κώστας Μιχαλός, τη μίξη ο Κωνσταντίνος Κανίβαλος Χαϊκάλης και το master ο Κώστας Παρίσσης. Το εικαστικό είναι του Θανάση Φωτεινιά και την γραφιστική επιμέλεια έκανε ο Θωμάς Αρσένης.

Αν σας αρέσει ο Σπύρος Γραμμένος

Α) αγοράστε το album του (ψηφιακά προς το παρόν, στα δισκοπωλεία από τον Ιούνιο και μετά)

Β) ακολουθήστε τον στο κανάλι του στο YouTube Spiros Grammenos (https://www.youtube.com/user/spirosgrammenos)

Γ) ακολουθήστε τον στα social media του: Facebook Σπύρος Γραμμένος_Spiros Grammenos (https://www.facebook.com/spirosgrammenos), Instagram spirosgrammenos_ (https://www.instagram.com/spirosgrammenos_/) και Twitter spirosgrammenos (https://twitter.com/spirosgrammenos)

Λίγα λόγια για τον Σπύρο Γραμμένο

“Βιογραφικό σημείωμα μου ζήτησαν μια μέρα

το ‘γραψα και το διάβασα κι έφαγα μια ξενέρα

κι αφού είναι μου είπανε υποχρεωτικό

το ‘κανα σε τετράστιχα να το φχαριστηθώ.

Γεννήθηκα ένα Σάββατο από κομμώτρια μάνα

οκτώ κιλά με γέννησε και δεν μου βρίσκαν πάνα

με βάφτισαν Σπυρίδωνα, χωρίς να με ρωτήσουν

και μ’ έστειλαν σε ένα σχολειό, για να με ευνουχίσουν.

Μια δυσκολία μάθησης διέγνωσε η δασκάλα

μ’ έβαλαν πειραματικά μέσα σε μια γυάλα

μου δέσανε τα μάτια μου, μου κλείσανε το στόμα

μα το ‘σκασα ένα πρωί και τους πονάει ακόμα.

Έγινα barman, κομμωτής, έγινα pizza boy

δούλεψα και σ’ ένα sex shop που πούλαγα sex toy

έγινα διακοσμητής, σε club έβγαζα βίτσια

και μανικιούρ και πεντικιούρ έκανα σε κορίτσια.

Έκανα δίσκο, video clip, έφτιαξα μπάντα πρώτη

δεν έχω φράγκο βέβαια, μου επρήσθη το συκώτι

έχω twitter, facebook κι official σελίδα

Γράφω τραγούδια, ποιήματα και βάζω και σφραγίδα!