Θοδωρής Τσάτσος – Αλκίνοος Ιωαννίδης – Δημήτρης Ιλεμόσογλου

ΑΛΚΙΝΟΟΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ
Δευτέρα 23  & Τρίτη 24 Μαΐου
Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

Γράφουν :
Έλενα Βεκρή & Τόνια Σταυροπούλου

Τη Δευτέρα το βράδυ ζήσαμε μια μοναδική εμπειρία. Βρεθήκαμε στο Ίδρυμα Μιχάλη Κακογιάννη και απολαύσαμε τον Αλκίνοο Ιωαννίδη όπως δεν τον έχουμε ξαναδεί ποτέ.

Για την ακρίβεια δεν τον είδαμε, αλλά τον ακούσαμε, τον νιώσαμε, συνυπήρξαμε σε μια διαφορετική συνάντηση. Τα Σπουδαία Events διοργάνωσαν για λογαριασμό του Διαβάζω για τους άλλους μια συναυλία στο απόλυτο σκοτάδι, με σκοπό την ευαισθητοποίηση και τη συμπερίληψη σε άτομα με προβλήματα όρασης.

Πως προέκυψε όμως αυτή η ιδέα, για μία τόσο διαφορετική μουσική εκδήλωση; Τον Φεβρουάριο του 2019, τα Σπουδαία Events, μέσω του website τους www.spoudaia.gr, ρώτησαν το κοινό για ποιο λόγο θα ήθελαν να γίνει μία συναυλία υποστήριξης. Περίπου 1.800 άνθρωποι ψήφισαν ηλεκτρονικά και υπέδειξαν το «Διαβάζω για τους Άλλους» ως τον φορέα επιλογής τους.

Ο συν-ιδρυτής των Σπουδαίων Events, Χάρης Ασλανίδης, άνθρωπος με κοινωνικές ευαισθησίες αλλά και αναπηρία ο ίδιος, δηλώνει: «Αισθανθήκαμε την ανάγκη να δημιουργήσουμε μία διαφορετική εκδήλωση, μία ευκαιρία να δημιουργηθούν βιωματικές αναμνήσεις, που φιλοδοξούν να μείνουν χαραγμένες για πάντα στο μυαλό των συμμετεχόντων ακροατών και μουσικών».

Θοδωρής Τσάτσος – Αλκίνοος Ιωαννίδης – Αργυρώ Σπυριδάκη – Χρυσέλλα Λαγαρία – Δημήτρης Ιλεμόσογλου

Ο Αλκίνοος Ιωαννίδης αγκάλιασε με θέρμη την πρωτοβουλία της συναυλίας στο σκοτάδι. Έχοντας εκφράσει ανάλογες ευαισθησίες στο παρελθόν, πραγματοποιώντας συναυλίες καθολικής προσβασιμότητας, αποφάσισε να συμμετέχει αφιλοκερδώς για την υλοποίηση αυτής της συναυλίας.

Μία πρόσκληση για ενσυναίσθηση και κατανόηση του πως είναι να ζεις με οπτική αναπηρία. Πως είναι να είσαι διαφορετικός. Μια συναυλία στο απόλυτο σκοτάδι, για να βρεθούμε όλοι “Μαζί στο Φως” όπως είπε ο αγαπημένος μας Αλκίνοος.

Το πρόγραμμα ήταν ακουστικό, με μια κιθάρα και περιλάμβανε αγαπημένα κομμάτια του Αλκίνοου, παλιά και καινούρια.

Οι Σταγόνες στο Γυαλό, το Απόγευμα στο Δέντρο, η Πατρίδα, το Αδιέξοδο, ο Τιμονιέρης, ο Βυθός, τ’ Άη Γιωρκού, το Εκτός Τόπου και Χρόνου, είναι λίγα μόνο από τα κομμάτια που απολαύσαμε και τραγουδήσαμε όλοι μαζί παρέα με τον Αλκίνοο. Στη σκηνή με τον Αλκίνοο βρέθηκε και ο συγγραφέας και τραγουδιστής Θοδωρής Τσάτσος, ο οποίος με τον δικό του μουσικό τρόπο, εισήγαγε το ακροατήριο στην εμπειρία της ζωής με τυφλότητα και μας τραγούδησε 3 δικά του πολύ όμορφα κομμάτια, από τα οποία ξεχωρίσαμε Το Ξόρκι.

Η βραδιά έκλεισε με μια γλυκιά έκπληξη, καθώς ένας ακροατής από το κοινό έκανε πρόταση γάμου στη σύντροφό του και το κοινό ξέσπασε σε χειροκροτήματα και ευχές.

Ήταν μια μοναδική εμπειρία για όλους μας και προσμένουμε σε περισσότερες τέτοιες ξεχωριστές συναυλίες!

Λίγα λόγια για το Διαβάζω για τους Άλλους

Το Διαβάζω για τους Άλλους ιδρύθηκε το 2015 με αφορμή μια συζήτηση που είχε περί λογοτεχνίας η Αργυρώ Σπυριδάκη και ο εκ γενετής τυφλός φίλος της Θοδωρής Τσάτσος. Η Αργυρώ πρότεινε στον Θοδωρή να διαβάσει το «Σπίτι του Ύπνου» του Τζόναθαν Κόου, και όταν αυτός απάντησε ότι δυστυχώς το εν λόγω βιβλίο δεν υπάρχει στην ακουστική βιβλιοθήκη των τυφλών, η Αργυρώ αποφάσισε να κάνει κάτι γι’ αυτό.

Σήμερα το Διαβάζω για τους Άλλους είναι πιστοποιημένος από τον Οργανισμό Πνευματικής Ιδιοκτησίας (ΟΠΙ) φορέας παραγωγής ακουστικών βιβλίων για τυφλούς και έντυπο-ανάπηρους χρήστες και έχει τρεις κύριους πυλώνες δράσης:

Ως πρωταρχικό πυλώνα έχει τον εμπλουτισμό της ακουστικής βιβλιοθήκης των τυφλών μέσω της ηχογράφησης παντός είδους αναγνωσμάτων από εθελοντές αναγνώστες. Σε δεύτερο χρόνο προέκυψε η ανάγκη πραγματοποίησης ζωντανών αναγνώσεων σε χώρους γηροκομείων, νοσοκομείων, σωφρονιστικών ιδρυμάτων και κατ’ οίκον αναγνώσεων σε άτομα με αναπηρία και δυσκολίες κίνησης και όρασης. Τρίτος πυλώνας δράσεων του Διαβάζω για τους Άλλους είναι οι δράσεις ευαισθητοποίησης του κοινού όσον αφορά την τυφλότητα (ενήλικες και μαθητές) μέσα από βιωματικά εργαστήρια και άλλες εκδηλώσεις.

Σήμερα ο Οργανισμός καταμετρεί 6.083  μέλη σε όλη την Ελλάδα και διενεργεί δράσεις σε 3 πόλεις: Αθήνα, Χανιά και Ηράκλειο Κρήτης. Το Διαβάζω για τους Άλλους συμβάλλει στη δημιουργία μιας ισχυρής τάσης εθελοντισμού στη χώρα μας, καθώς δημιουργεί ουσιαστικές σχέσεις και χτίζει γέφυρες μεταξύ των ανθρώπων, εθελοντών και επωφελούμενων.

Διαβάστε ακόμα…

1o Rolling Stones Festival | Θέατρο Βράχων