Όταν 2 άνθρωποι με γνώση,καθαρές ιδέες και αγάπη για την μουσική συνεργάζονται, το αποτέλεσμα το ξέρεις μάλλον εκ των προτέρων.

Τον Φεβρουάριο λοιπόν κυκλοφόρισε ή νέα δισκογραφική δουλειά του Μίλτου Πασχαλίδη με τίτλο “Ξένοι σε αυτό τον τόπο που αλλάζει” . Ο νέος αυτός δίσκος περιέχει 11 ολοκαίνουργια τραγούδια υπό την μουσική επιμέλεια του ίδιου του Μίλτου στα 10 απο αυτά, εκτός απο την “Επικαιρότητα” οπού έχει γράψει μουσική ο Θύμιος Παπαδόπουλος και στίχους ο Αλέκος Λούντζη . Όσο αναφορά τα λόγια των υπολόιπων τραγουδιών, για αυτό υπευθυνός είναι ο αγαπημένος Οδυσσέας Ιωάννου με εξαίρεση στο “Δύο πεταλούδες” που έγραψε ο Μίλτος Πασχαλίδης . Είναι η πρώτη φορά που συνεργάζονται για την δημιουργία ενός ολόκληρου άλμπουμ. Οι φορές που κατά το παρελθόν συνεργάστηκαν αρκετές αλλά πάντα περιστασιάκες αλλα όσοι γνωρίζουν τις δουλειές τους (Στα είπα όλα, άγγελός με τους αγγέλους, βυθισμένες άγκυρες, κ.α.)  δεν θα μπορούσαν να περιμένουν κάτι λιγότερο απο έναν δίσκο θα περιείχε τραγούδια σαν και αυτα που όλοι έχουμε αγαπήσει.

Η καλή μέρα απο το πρωί λένε πως φαίνεται και αυτό ισχυεί και σε αυτή την περίπτωση. “Η σκυλίσια μέρα ” που πρωτοκυκλοφόρησε εκεί λίγο πρίν το τέλος του προηγούμενου έτος μας έκανε την επιθυμία και την προσμονή για την έλευση του νέου δίσκου ακόμα μεγαλύτερη.  Η “Τράπουλα” ήρθε για να μας θυμίσει πως μπορούν ακόμα να γραφτούν υπέροχες κομματάρες σε μια δυνατή ζειμπεκιά. Η εκπληκτική μουσική στις “Βαριές κουβέντες” και η ερμηνεία σε πάει λίγο πιο πίσω και η αμεσότητα στο λόγο του Μίλτου σου υπενθυμίζει για ακόμα μία φορά γιατί γουστάρεις τόσο πολύ όταν τον ακούς. Η “Σκέτη Ζωή” είναι μια μπαλάντα σε αρκετά ροκ ρυθμό και στις “Δύο πεταλούδες” απλά απολαμβάνεις την τέλεια ερμηνεία της Μιρέλας Πάχου όπως επίσης και στο “Οι δικοί μου άνθρωποι” που ερμηνεύει η Μαρία Παπαγεωργίου. Στα “Ρεμάλια” οι “γλυκές” φωνούλες του Σάκη Μπουλά και του Γιάννη Ζουγανέλη μας περιγράφουν πως απο ένα ρεμάλι και μισό, ξαφνικά όπως γίνονται τα πράγματα σε τούτη εδώ την ζωή, γίνεσαι ένας υπέροχος μπαμπάς…….Σε ένα απο τα καλύτερα κομμάτια του δίσκου η “Επικαιρότητα” είναι αυτό που ακριβώς συμβαίνει στις μέρες μας. “Πριν απαντήσεις να ρωτάς και πριν μιλήσεις κάνε τα λόγια σου να τα φοράς και όχι να σε φοράνε” ,στο εκπληκτικό “Ότι Αγαπάς” ο Οδυσσέας βάζει φαρδιά πλατιά την υπογραφή του και ο Μίλτος κάνει αυτο που ξέρει πολύ καλά να κάνει με την υπέροχη φωνή του.  Η “Αόρατη γραμμή” ένα τραγούδι σε πιο γρήγορο ρυθμό με αρκετα πνευστά και τον Μίλτο σε μεγάλα “διλλήματα” και τέλος το “Κάποτε”, μία μπαλάντα δυνατή οπού περιλαμβάνει το τίτλο του δίσκου “Ξένοι σε αυτό τον τόπο που αλλάζει” με τον Οδυσσέα και τον Μίλτο να ψάχουν τρόπο για την μεγάλη φυγή.

“Ο Μίλτος είναι από τους πλέον χαρισματικούς μελωδούς της γενιάς του. Γράφει στροφικό, πλήρες τραγούδι, έχοντας αφομοιωμένη την μεγάλη παράδοση του ελληνικού τραγουδιού σε αυτό το άθλημα, στην μελωδία. Λαϊκός δημιουργός με ηλεκτρικές ανησυχίες.” και όταν αυτά τα λόγια ανήκουν σε ανθρώπους με την δική τους ιστορία όπως αυτή που έχει γράψει ο Οδυσσέας αυτόματα αυτά αποκτούν μεγαλύτερη βαρύτητα.

Έτσι λοιπόν οι δύο αυτοί σπουδαίοι καλλιτέχνες ένωσας τις δυνάμεις τους και μπέρδεψαν τις ανησυχίες τους και μέσα απο αυτή την δουλεία μας περιγράφουν αυτά που συμβαίνουν γύρω μας και ξαφνικά βρεθήκαμε να είμαστε…Ξένοι σε αυτό τον τόπο που αλλάζει…

Θύμιος Παπαδόπουλος – Επιμέλεια παραγωγής, πλήκτρα

Θάνος Μικρούτσικος – ενορχήστρωση και πιάνο στην “Τράπουλα”

Άγγελος Τζαμαριάς – Τρομπόνι

Γιάννης Πουρνάρας – μπουζούκι

Βάσω Δημητρίου – κιθάρες, ενορχηστρώσεις

Καλλίστρατος Δρακοπουλος – Τύμπανα

Μιχάλης Ευδαίμων – μπάσο

Παντελής Πασχαλίδης  – Τρομπέτα

Φρόσω Στυλιανού – Φωνητικά

Σωτήρης Παπαδόπουλος – Προγραμματισμοί

Μιρέλα Πάχου – Φωνητικά, πιάνο, ακορντεόν

http://www.youtube.com/watch?v=55VyEk3I4fU&feature=related