Μετά από απουσία 2 περίπου μηνών, η στήλη “Rainbows In The Dark”, επανέρχεται δυναμικά, παρουσιάζοντας σας, έναν από τους καλύτερους concept δίσκους όλων των εποχών, το αξεπέραστο διαμάντι των Queensryche, “Operation Mindcrime”.

Πρόκειται για τον τρίτο δίσκο των Queensryche και κυκλοφόρησε το 1988, και αποτέλεσε το σημείο όπου το metal κατάφερε να μπει σε πιο ‘πνευματικά’ μονοπάτια και να αποδείξει στις πλατιές μάζες ότι δεν πρόκειται απλά για ένα επαναστατικά σκληρό και τραχύ ήχο κενό περιεχομένου, αλλά μπορεί να έχει ουσία και να χρησιμοποιηθεί εύστοχα για πνευματική ώθηση και κοινωνική κριτική.

Το “Operation: Mindcrime” έχει μια καταπληκτική δομή και ιστορία που είναι ακόμα επίκαιρη ή από όσο φαίνεται δυστυχώς πάντα θα είναι. Ο δίσκος ήταν η αποτύπωση της αμερικανικής κοινωνίας των 80’s, εποχή που ο ψευδοσυντηρητισμός της κυβέρνησης του Ronald Reagan ήταν στο peak του. Ο θρύλος λέει ότι ο τραγουδιστής του group, Geoff Tate, συνέλαβε την ιστορία του δίσκου όταν μπήκε μέσα σε μια εκκλησία ένα βράδυ για να προστατευθεί από τη δυνατή βροχή.

06:00.. Ο Nikki, ένας κοινωνικά περιθωριοποιημένος άντρας, ο οποίος ξυπνά σε ένα δωμάτιο νοσοκομείου δεμένος, αρχίζει να θυμάται θολά γεγονότα από τον παρελθόν του. Ο Nikki, αηδιασμένος από το σύστημα αποφασίζει να ακολουθήσει και να γίνει μέρος του πυρήνα και της δήθεν κοινωνικής επανάστασης που καθοδηγεί ο διεφθαρμένος πολιτικός/μεγιστάνας των media, Dr.X μέσω της βίας. Σκοπός του Dr.X δεν είναι η απόδοση κάποιας κοινωνικής δικαιοσύνης, όπως ισχυρίζετε, αλλά θέλει να κατακτήσει τον κόσμο και να επιβάλει το δικό του καθεστώς. Ο Dr.X καταφέρνει να κάνει υποχείριο του τον Nikki κάνοντας του πλύση εγκεφάλου (κάθε φορά που λέει την λέξη ‘mindcrime’, ο Nikki γίνεται το πειθήνιο όργανο του) και εθίζοντας τον στις ναρκωτικές ουσίες τις οποίες του παρέχει αφού εκτελεί τα εγκλήματα που του αναθέτει. Ο Nikki λοιπόν, γίνεται ο πληρωμένος δολοφόνος και εκτελεστής του Dr.X στο όνομα της δήθεν επανάστασης.

Στη ζωή του Nikki μπαίνει η Mary μια πρώην πόρνη που γίνεται καλόγρια υπό την καθοδήγηση του Πατέρα William που ανέλαβε την πνευματική σωτηρία και την καθοδήγηση της μακριά από το αμαρτωλό της παρελθόν, αναγκάζοντας την να κτίσει μια σχέση συναισθηματικής εξάρτησης μαζί του γεμίζοντας την ενοχές. Ο Nikki αρχίζει να ερωτεύεται την Mary αλλά παράλληλα αρχίζει να αμφισβητεί και να αντιλαμβάνεται την ματαιότητα του σκοπού που εξυπηρετεί για τον Dr.X. Έτσι αποφασίζει να ξεφύγει μαζί με την Mary από όλα αυτά. Ο Dr.X αντιλαμβάνεται την μεταστροφή του Nikki και τον διατάζει να σκοτώσει την Mary και τον Πατέρα William θυμίζοντας του την εξάρτηση που έχει από αυτόν. Ο Nikki, εν μέσω αβάσταχτης εσωτερικής και συναισθηματικής διαμάχης, πηγαίνει να βρει την Mary η οποία όμως είναι ήδη νεκρή. Συγχυσμένος από την απώλεια του έρωτα του και με την υποψία ότι μπορεί και ο ίδιος να την έχει σκοτώσει αρχίζει να τρελαίνεται. Οι αστυνομικοί τον βρίσκουν, τον συλλαμβάνουν για το φόνο της Mary και όλα τα εγκλήματα που τον διέταξε ο Dr.X να κάνει.
06:01.. Το άλμπουμ και ο κύκλος κλείνει με τη φράση του Nikki, με την οποία ξεκινά η ιστορία:  ‘I Remember Νow’..

Με το “Operation: Mindcrime” (υπενθυμίζω ότι είναι γραμμένο το 1988) φαίνεται καθαρά το αυτονόητο. Πως ο καθένας μας δηλαδή, πρέπει να ξεκινήσει πρώτα μια εσωτερική προσωπική επανάσταση, να ξεφύγει από τους πολιτικούς και θρησκευτικούς φανατισμούς, τα κηρύγματα των πολιτικών και πνευματικών ηγετών. Να γίνει ο ίδιος ηγέτης της ζωής και του εαυτού του. Καυτηριάζει τον ψευτοσυντηρισμό και την υποκρισία, την ψεύτικη ηθική που κατακλύζει την κοινωνία μας. Αξίζει ολόκληρη κοινωνιολογική μελέτη στα νοήματα του δίσκου πραγματικά.

Σε μουσικό επίπεδο τώρα, ο δίσκος είναι αριστουργηματικός. Με περισσότερα progressive στοιχεία να προστίθενται στον μέχρι τότε ήχο του συγκροτήματος, samples από διαλόγους ανάμεσα στους ήρωες της ιστορίας να παρεμβάλλονται των τραγουδιών, πετυχαίνει να δώσει την εξέλιξη της ιστορίας ακόμα πιο όμορφα, δραματοποιώντας την. Ο τραγουδιστής Geoff Tate που ήταν ο εμπνευστής και βασικός στιχουργός του δίσκου καταθέτει φωνή αλλά κυρίως ψυχή! Έδωσε τα πάντα στις ερμηνείες του με τόση εκφραστικότητα που κατάφερε να σχηματίσει μια απίστευτα αληθινή και ρεαλιστική υπόσταση στον ήρωα που δημιούργησε, σε βαθμό που χρειάστηκε ψυχολογική υποστήριξη για να απεμπλακεί από τον χαρακτήρα του Nikki, τον οποίο για να αποδώσει όσο πιο πειστικά γινόταν στις συναυλίες είχε αποδεχτεί ως ‘alter ego’ του. Και η υπόλοιπη μπάντα όμως, βρίσκεται σε δαιμονιώδη φόρμα, προεξάρχοντος του κιθαρίστα και έταιρου συνθετικού πόλου του δίσκου, Chris DeGarmo, του άλλου κιθαρίστα του group Michael Wilton, του μπασίστα Eddie Jackson, και του drummer Scott Rockenfield.

Το “Ο.Μ” αποτελείται από 15 κομμάτια και ιντερλούδια, τα οποία καλό είναι να μην ακούγονται αποσπασματικά. Δεν θέλω να κάνω ιδιαίτερη αναφορά σε κάποιο από τα εκπληκτικά κομμάτια του, καθώς η συνοχή είναι βασικό χαρακτηριστικό του album και αποτελεί τον κυριότερο λόγο της ομορφιάς του. Η μουσική, οι στίχοι και τα τραγούδια του, αγγίζουν δυσθεώρητα ύψη έμπνευσης και τελειότητας, σε σημείο που ακόμα και το ίδιο το συγκρότημα να μη μπορέσει ποτέ να ξεπεράσει. Το “Operation: Mindcrime” είναι αριστούργημα το οποίο άπαξ και το ακούσεις, δε θα είσαι ποτέ πια ο ίδιος.. Είναι τέτοια η δύναμη και η ομορφιά που κρύβει μέσα του που δε γίνεται να μη σε επηρεάσουν..  Χαρακτηριστικό είναι πως εκείνη τη περίοδο, οι Iron Maiden κυκλοφόρησαν τον καλύτερο δίσκο της καριέρας τους, το επίσης concept “Seventh Son Of A Seventh Son”, για το οποίο ο Bruce Dickinson δηλώνει ακόμα και σήμερα ότι ωχριά απέναντι στην δημιουργία των Queensryche και πως το ζηλεύει. Χρειάζεται να πούμε κάτι άλλο;

[box type=”info”] Queensryche – Operation Mindcrime (ΕΜΙ 1988)

Τracklist: 1. I Remember Now 2. Anarchy-X 3.Revolution Calling 4. Operation: Mindcrime 5.Speak 6.Spreading the Disease 7. The Mission 8. Suite Sister Mary 9. The Needle Lies 10. Electric Requiem 11. Breaking the Silence 12. I Don’t Believe in Love 13. Waiting for 22 14. My Empty Room 15. Eyes of a Stranger

Band: Geoff Tate-vocals, Chris DeGarmo/Michael Wilton-guitars, Eddie Jackson-bass, Scott Rockenfield-drums

Cast of characters: Pamela Moore – as Sister Mary, Anthony Valentine – as Dr. X, Debbie Wheeler – as the Nurse, Mike Snyder – as the Anchorman, Scott Mateer – as Father William, The Moronic Monks of Morin Heights – Choir[/box]

[box] Στο παρακάτω video μπορείτε να δείτε ολόκληρο το άλμπουμ παιγμένο ζωντανά. Είναι από την βιντεοκασσέτα (τότε)/dvd (τώρα) “Operation Livecrime” που κινηματογραφήθηκε και κυκλοφόρησε το 1991, στα πλαίσια της περιοδείας για τον επόμενο δίσκο τους “Empire” και συλλαμβάνει το συγκρότημα στην κορυφαία στιγμή της καριέρας του.[/box]

http://www.youtube.com/watch?v=XKSNln7m5P8