1910

Ο θρυλικός Αμερικανός τραγουδιστής και κιθαρίστας της blues Howlin’ Wolf (Chester Arthur Burnett 1910-1976) γεννήθηκε στο White Station του Μισισίπι. Θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους καλλιτέχνες της blues μουσικής σκηνής του Σικάγο. Το 1980 το όνομα του γράφτηκε στο Blues Hall of Fame, το 1991 στο Rock and Roll Hall of Fame και το 1999 το τραγούδι του “Smokestack Lightning” κέρδισε το ειδικό βραβείο Grammy Hall of Fame. Δημοφιλή τραγούδια του: “Spoonful”, “Little Red Rooster”, “Back Door Man”, “I Ain’t Superstitious” κ.α.

http://www.youtube.com/watch?v=MBLzTD2wTzg

1964

Κατά την διάρκεια της Αμερικάνικης περιοδείας τους, οι The Rolling Stones κάνουν ένα μικρό διάλειμμα στα Chess Studios του Σικάγο για να συνεχίσουν τις ηχογραφήσεις του δεύτερου άλμπουμ τους με τίτλο “12×5”. Τις δύο εκείνες ημέρες τους επισκέπτονται στο στούντιο οι “ήρωες” τους: Chuck Berry, Muddy Waters και Willie Dixon.

1966

Οι Big Brother & the Holding Company, έξι ημέρες μετά την ενσωμάτωση της Janis Joplin στο σχήμα, δίνουν συναυλία στο The Avalon Ballroom του Σαν Φρανσίσκο.

1967

Στην πρώτη θέση των Βρετανικών Albums Chart βρίσκεται το άλμπουμ “Sgt Pepper’s Lonely Hearts Club Band” των The Beatles. Θα παραμείνει στην κορυφή για 27 εβδομάδες. Το άλμπουμ κόστισε 42.500 λίρες και οι ηχογραφήσεις κράτησαν 700 ώρες. Είναι το πρώτο άλμπουμ που οι στίχοι βρίσκονται τυπωμένοι στο εσωτερικό του (sleeve). Το 1968 κέρδισε τέσσερα από τα επτά βραβεία Grammy για τα οποία είχε προταθεί. Δημοφιλή τραγούδια του άλμπουμ: “With a Little Help from My Friends”, “Lucy in the Sky with Diamonds”, “A Day in the Life” κ.α. Είναι ένα από τα σημαντικότερα άλμπουμ της παγκόσμιας δισκογραφίας.

2004

Έφυγε από την ζωή σε ηλικία 73 ετών από χρόνια ασθένεια στο συκώτι, ένας από τους μεγαλύτερους μουσικούς του 20ου αιώνα… ο Ray Charles (Ray Charles Robinson 1930-2004). Είναι γνωστός και ως “the Genius of Soul”. Στη λίστα του περιοδικού Rolling Stone, “The 100 Greatest Artists of All Time” βρίσκεται στη δέκατη θέση ενώ σε ψηφοφορία του περιοδικού το 2008, “The 100 Greatest Singers of All Time”, αναδείχτηκε δεύτερος με πρώτη την Aretha Franklin και τρίτο τον Elvis Presley. Το 1981 κέρδισε το δικό του αστέρι στο Hollywood Walk of Fame και το 1986 το όνομα του γράφτηκε στο Rock & Roll Hall of Fame. Ένα χρόνο αργότερα κέρδισε το βραβείο Grammy “Lifetime Achievement” και το 1998 του απονεμήθηκε το Polar Music Prize. Δημοφιλή τραγούδια του: “Georgia On My Mind”, “Hit the Road Jack”, “Unchain My Heart”, “Busted”, “Shake a Tail Feather” κ.α.

http://www.youtube.com/watch?v=PA_s3VbSHLA

www.musicdiary.gr