ΣΑΒΒΑΤΟ 09 ΙΟΥΝΙΟΥ 2018
ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ – ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΜΑΛΑΜΑΣ
ΠΛΑΤΕΙΑ ΝΕΡΟΥ

Μια μαγική συναυλία. Μια συναυλία που την περιμέναμε χρόνια ολόκληρα. Πριν τρία χρόνια η Μελίνα Κανά τους κάλεσε για τη δικιά της γιορτή στην Πετρούπολη. Εκεί στις αρχές Οκτώβρη . Θανάσης & Σωκράτης στην ίδια σκηνή.  Από εκείνη τη μέρα και μετά η πραγματοποίηση μιας τέτοιας “μαγικής” συνάντησης, έμοιαζε ακόμα πιο πιθανή. Ο δίσκος “Με Στόμα Που Γελά” ήρθε για αυτόν ακριβώς το λόγο. Ήρθε για να μας κάνει τα όνειρα, πραγματικότητα.

Σάββατο 09 Ιουνίου 2018 και η Αθήνα ζεί στο ρυθμό του Πεχλιβάνη, της Ηλιόπετρας και του κήπου της Εδέμ. Η Πλατεία Νερού γέμισε από πολύ νωρίς  και στις 20:15 ανέβηκε στη σκηνή ο Πέτρος Μάλαμας.  Ο Πέτρος παρουσιάστηκε και επίσημα στο ευρύ κοινό με αυτή του εμφάνιση, ερμηνεύοντας τραγούδια απο την προσωπική του δισκογραφία, κάνοντας τους περισσότερους να συμφωνήσουν πως δεν έχει καμία σχέση με τον πατέρα του, εκτός από το όνομα. Ευτυχώς, θα προσθέσω εγώ, γιατί ο Πέτρος έχει τη δική του προσωπικότητα, τη δική του φωνή και το μέλλον του ανήκει.

Πάμε στα κυρίως τώρα. Τρείς συναυλίες σε μία. Συναυλία Θανάσης, συναυλία Σωκράτης και συναυλία Θανάσης & Σωκράτης. Περισσότεροι από 16.οοο κόσμου (ίσως να λέω και λίγο) δεν σταμάτησε δευτερόλεπτο να ζήσει με πάθος, ενέργεια και ένταση, ίσως την κορυφαία κατά τεκμήριο συναυλία των τελευταίων ετών. Βλέπεις είναι και αυτό το “νεκρό” συναυλιακό δίαστημα των σχεδόν δύο ετών από τη μυθική τελευταία βραδιά του Θανάση,το Σεπτέμβρη του ’16 στην Τεχνόπολη, που μας έκανε να τον αναζητάμε με πάθος όλον αυτόν τον καιρό.

Σχεδόν 40 τραγούδια και 4 γεμάτες ώρες με αγαπημένη μουσική. Παρουσίασαν μπροστά στο κοινό της Αθήνας για πρώτη φορά τα τραγούδια από την κοινή τους δισκογραφική δουλειά “Με Στόμα Που Γελά”, αλλά και τα άλλα, τα πολυαγαπημένα. San Michele, Ανδρομέδα, Τειρεσίας, Παξιμάδια, Μαξιλάρια, Όνειρο, Ξωτικά, Αγρύπνια, Ηλιόπετρα, Παλιά Πληγή και πάρα πολλά ακόμα.

Η λυρικότητα του Θανάση και οι ερμηνείες του Σωκράτη έκαναν τον κόσμο να παραλληρεί και να κατατάσσει πλεόν τη συναυλία της 9ης Ιουνίου σε μια από τις καλύτερες. Ναι, ενθουσιάστηκα. Με ενθουσίασε η ήρεμη παρουσία και η αφήγηση των όμορφων ιστοριών του Θανάση, με ενθουσίασε ο σεβασμός και η ταπεινότητα που είδα στα μάτια του Σωκράτη για τον αγαπημένο του φίλο, με ενθουσίασε η Ιουλία Καραπατάκη με την ιδιαίτερη χροιά στη φωνή της, με ενθουσίασε η άρτια και η υπέροχη διοργάνωση μιας τόσο μεγάλης συναυλίας, με ενθουσίασε το τόσο δυναμικό κοινό, με ενθουσίασε ο Δημήτρης Λάππας στο τζουρά, το μπουζούκι και στις κιθάρες.

Ήταν το όνειρο μας να δούμε τον Σωκράτη και τον Θανάση μαζί. Ήταν πολύ όμορφα που είδαμε τόσα πολλά στόματα να γελούν. Επόμενο ραντεβού την Παρασκεύη 15 Ιουνίου στο ίδιο μέρος, την ίδια ώρα και μετά για τους επόμενους τρείς μήνες σε όλη την Ελλάδα. Δείτε εδώ το πρόγραμμα της καλοκαιρινής τους περιοδείας.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ, ΚΕΙΜΕΝΟ, ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ : ΘΑΝΟΣ ΤΕΓΟΠΟΥΛΟΣ
ΒΙΝΤΕΟ : GreekConcerts LiveVideosmysterphaz

“…Μέθη μου και καλντερίμι,
άσε ήσυχο τ’ αγρίμι
που θυμάται και στενάζει,
που ξεχνάει και γελά…”

“…Τέτοια μου λέει η άτιμη η γλάστρα και λυγίζω.
Δάκρυ-νερό, δάκρυ-νερό, ο δόλιος, την ποτίζω.
Ανάθεμά σε, πήλινο, και συ, παλιοβοτάνι!
Είχα τον κήπο της Εδέμ και τώρα δε μου φτάνει.

“…μέσα στα ρούχα μου σε κρύβω σαν φωτιά
να `χουν να λεν πως δε σε γνώρισα ποτέ
όνειρο είναι η ιστορία μας καρδιά μου
τα ξωτικά γυρνούν τις νύχτες συντροφιά μου…”