Συνέντευξη : Θάνος Τεγόπουλος
Φωτογραφίες: Γιώργος Σπανός, Νίκος Κουστένης

Ήταν 15 Δεκεμβρίου 2013 όταν ήρθε ένα mail για συνέντευξη με τον Παντελή Θαλασσινό. Στην αρχή σάστισα. Πάντα θεωρούσα τον Παντελή έναν απο τους σπουδαιότερους ερμηνευτές της εποχής μας και έναν άνθρωπο πολύ χαμηλων τόνων. Η συνάντηση εκείνη, με έκανε να λατρέψω εκτός απο τον τραγουδιστή και τον άνθρωπο Παντελή! Έξι χρόνια ακριβώς μετά, το ίδιο mail και πάλι. Πλέον ήμουν σίγουρος. Η κουβέντα μας αυτή τη φορά θα είναι διαφορετική. Σαν να μιλάς με έναν φίλο.

mousikes ebeeries : Έξι χρόνια απο τη τελευταία μας συνάντηση. Τοτε μιλήσαμε για τις 2 νέες δισκογραφικές σου δουλειές  “10 τραγούδια για την ελπίδα” & “Ανοιχτή ακρόαση”. Πόσα άλλαξαν απο τότε ως σήμερα στον Παντελή θαλασσινό εκτός απο την πλούσια κοτσίδα που είχε και τώρα δεν έχει?

Παντελής Θαλασσινός : Όλα έχουν αλλάξει αλλά και όλα μένουν ίδια. Η αλήθεια είναι ότι από τότε που έχουμε να τα πούμε είχα μια πλούσια δισκογραφική πορεία με σπουδαίες δουλειές. Τουλάχιστον εγώ έτσι τις θεωρώ.. Προσπαθώ να είμαι συνεπής στην δημιουργία, στη ζωή και αυτό πρώτα απ όλα  για μένα. Όσο για την κοτσίδα ήταν καιρός να κοπεί. Να είμαι ένας συνηθισμένος άνθρωπος της ηλικίας μου.

mousikes ebeeries : Μετά απο τόσα χρόνια μιας υπέροχης πορείας στη μουσική, ο Παντελής Θαλασσινός έχει να αποδείξει κάτι ή πια απολαμβάνει αυτό που κάνει?

Παντελής Θαλασσινός : Απολαμβάνω τα δημιουργήματα μου και μιλάω πάντα για αυτά που έχω καταφέρει καλά. Δεν έχω πλέον να αποδείξω κάτι, γιατί κατάλαβα ότι η επικοινωνία μέσω της μουσικής μου που κατάφερα είναι και το ζητούμενο. Αυτοί που θέλω να αποδείξουν  πράγματα «πάνε για πρωταθλημα», δε μας ενδιαφέρουν κ δεν τους κάνουμε παρέα γιατί δε θα καταλάβουν .. είναι θέμα ψυχισμού, φιλοδοξιών και τρόπου ζωής!

mousikes ebeeries : Η μουσική είναι ένα μεγάλο ταξίδι ή είναι η  ίδια η ζωή?

Παντελής Θαλασσινός : Η μουσική είναι το ίδιο το καράβι που θα σε πάει ταξίδια σε μέρη άγνωστα που ούτε καν έχεις φανταστεί.

mousikes ebeeries : 12+1 Ηλιοτρόπια. Βιβλίο , μουσική, στίχοι, παρτιτούρες και ιστορίες. Μίλησε μας για αυτή τη εξαιρετική δουλειά! 

Παντελής Θαλασσινός : Είναι τα τελευταία 12 τραγούδια του Άλκη Αλκαίου που πήρα στα χέρια μου μαζί με ένα γράμμα του, που μου ζήταγε να κάνουμε τραγούδια για το Δημήτρη Μητροπάνο. Εκείνες τις μέρες έφυγε ο Δημήτρης Μητροπάνος, Την ίδια χρονιά έφυγε και ο Αλκαίος. Είχε προλάβει να ακούσει τα πέντε τραγούδια από αυτά και με προέτρεψε να τα φτιάξω όλα και να τα διαχειριστώ εγώ όπως ήθελα. Μάλιστα του άρεσε πολύ που τα τραγούδια που άκουσε ήταν παιγμένα με μία κιθάρα και φωνή και μου είπε ότι έτσι θα προτιμάει να γίνουν. Χωρίς φανφάρες και εντυπωσιασμούς. Περίμενα πέντε χρόνια από το θάνατο του για να κυκλοφορήσω αυτό το βιβλίο με το cd.. Νομίζω ότι ήμουν σεμνός και με σεβασμό στο έργο του!

mousikes ebeeries : Γνωρίζω πως στις δουλειές που κάνεις τις δισκογραφικές, ασχολείσαι και πολύ με το εξώφυλλου του κάθε δίσκου και επειδή δίνω και εγώ μεγάλο βάρος, με το που το είδα μου ήρθε μία σκέψη και ήθελα να τη μοιραστώ μαζί σου. Στον εν λόγω δίσκο βλέπουμε στη φωτογραφία κάποιον με μια κιθάρα στη πλάτη και να περπατάει. Έχω συνδέσει τους στίχους του Αλκαίου σαν ένα τεράστιο ταξίδι με πολλούς τόπους μέσα στον χρόνο. Συνδέεται? Τους παίρνουμε μαζί μας και προχωράμε?

Παντελής Θαλασσινός : Η φωτογραφία στο εξώφυλλο απεικονίζει το φορτίο που ανέλαβα για να το πάω και παρακάτω. Σίγουρα συνδέεται με τη δουλειά αυτή που για μένα ήταν μία τεράστια εμπειρία και ένα λάφυρο ψυχής. Τα εξώφυλλα πιστεύω ότι πρέπει να τα επιμελείται ο ίδιος ο καλλιτέχνης όπως και το καθετί να περνάει από τη δική του κρίση, για να μπορεί να αντιπροσωπεύει και τον χαρακτήρα του, και τον ψυχισμό του.

mousikes ebeeries : Η Φαίδρα Θαλασσινού συμμετέχει ερμηνευτικά στον δίσκο. Θα ακολουθήσει την πορεία του μπαμπά της? Θες να μας πεις δυο λόγια?

Παντελής Θαλασσινός : Η Φαίδρα είναι αηδονάκι.. Απλώς ελάχιστοι την έχουν ακούσει να τραγουδάει γιατί τραγουδάει μόνο σε στενό οικογενειακό κύκλο. Έχει ασχοληθεί με τη μουσική λόγω μουσικού γυμνασίου και λυκείου , Νιώθει τη μουσική και είναι αυστηρός κριτής πράγμα το οποίο το χρειάζομαι!

mousikes ebeeries : Άλκης Αλκαίος. Πώς είναι να «ασχολείσαι»  με το έργο του?

Παντελής Θαλασσινός : Δε σου κρύβω ότι αυτό το πόνημα με γέμισε ευθύνη, φόβο και υπερηφάνεια. Όταν μου έστειλε το γράμμα και μου εξηγούσε ότι παρακολουθούσε την πορεία μου, αισθάνθηκα ότι δεν είχαν πάει χαμένοι οι κόποι μου. Δεν πίστευα ότι κάν με ξέρει. Οι φίλοι του αργότερα μου είπαν ότι ο Αλκαίος παρακολουθούσε τα πάντα. Το έργο του το κράτησα ευλαβικά και με φειδώ προς το αποτέλεσμα!

mousikes ebeeries : Στον πρόλογο του βιβλίου ο Δημήτρης Λέντζος μιλάει για το «τελευταίο μπάρκο». Το L’ ULTIMO BARGO. Είναι ένα τραγούδι με στίχους που θυμίζουν έντονα  τον σπουδαίο Αλκαίο. Σαν να είναι ένα βιογραφικό τραγούδι. Συμφωνείς με αυτό? 

Παντελής Θαλασσινός : Το γράμμα του Αλκαίου είχε και τον τίτλο μαζί με τα 12 τραγούδια. Ο τίτλος ήταν 12 + 1 ηλιοτρόπια, και πάνω από το + 1 μου είχε γράψει, ότι το + 1 θα μου το δώσει στο στούντιο για γούρι που φυσικά δεν προλάβαμε. Όταν πέθανε ο Αλκαίος, ο Λέντζος έγραψε ένα ποίημα για τον Αλκαίο εμπνευσμένο από τους τίτλους των τραγουδιών του. Αμέσως κατάλαβα ότι αυτό θα ήταν το + 1 και θα είναι αφιερωμένο στη μνήμη του.

“… Το έργο του ‘Αλκη Αλκαίου το κράτησα ευλαβικά και με φειδώ προς το αποτέλεσμα…”

mousikes ebeeries : Δύο εμφανίσεις στη μουσική σκηνή “Σφιγγα”. Για πρώτη φορά εκεί. Φοβήθηκες ή επιτέλους «καθάρισαν» τα Εξάρχεια? Φυσικά και ειρωνεύομαι όλους αυτούς που τα έλεγαν. Θέλω την άποψη σου για όλη αυτή την απρόκλητη αστυνομική βία και τον αυταρχισμό των τελευταίων μηνών.

Παντελής Θαλασσινός : Στην ουσία δεν είναι η πρώτη φορά που παίζω στην “Σφίγγα” γιατί έχω τραγουδήσει συμμετοχικά άλλες τρεις φορές σε παραστάσεις άλλων. Αυτό που έχουν τα Εξάρχεια δεν διώκεται ούτε μαντρώνεται. Με πρόσχημα τα ναρκωτικά τα οποία κυκλοφορούν παντού, προσπαθούν να τρομοκρατήσουν κάθε ελεύθερη ιδέα και δεν μιλάω μόνο για τα Εξάρχεια. Λες και το πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας είναι οι καταλήψεις και οι αναρχικοί. Λες και η αναρχία είναι τρομοκρατία. Το κρατος για να σβήσει τη φωτιά την ανάβει το ίδιο. Ποτέ δεν μπήκαν πρωτοσέλιδο τα δίκαια αιτήματα μίας διαδήλωσης παρά μόνο ότι έγιναν ζημιές. Η κυβέρνηση αυτή παρουσιάζει συμπτώματα χουντικά, ξενοφοβικά, καθωσπρεπικά, αμερικανικά, και αυταρχικά.. Αν θέλει κάποιος να δει αυτούς που δημιουργούν την βία μπορεί να ψάξει μέσα στο ίδιο το κράτος.

mousikes ebeeries : Είσαι ένας καλλιτέχνης που ποτέ δεν κρύφτηκες για τις οπαδικές – πολιτικές – κοινωνικές σου πεποιθήσεις. Έχω την εντύπωση πως σε όλους τους τομείς υπάρχει μια αβεβαιότητα και οι καταστάσεις είναι αρκετά έκρυθμες. Μπορούμε να προβλέψουμε που οδηγούμαστε? 

Παντελής Θαλασσινός : Η κατάσταση είναι έκρυθμη και οδηγούμαστε στο καθωσπρεπισμό. Ζούμε σε μία κοινωνία που η τηλεόραση και το ίδιο το κράτος προβάλλει μοντέλα ανθρώπων, συμβατά προς αυτό. Ζούμε στην κοινωνία της ελεγχόμενης ιδιωτικής μας ζωής με αυτόφακέλωμα στο Facebook. Κάμερες παντού, κοριούς παντού και τσιπάκια σε όλους!

mousikes ebeeries : Πως ήταν η πρώτη απο τις δύο Πέμπτες στη Σφίγγα? Τι περιλαμβάνει το πρόγραμμα? 

Παντελής Θαλασσινός : Ήταν πολύ όμορφα γιατί παίξαμε τραγούδια που δεν ξέραμε ότι θα παίξουμε. Ο κόσμος ανταποκρίθηκε και το τρίτο μέρος της παράστασης που ο κόσμος ζητάει τραγούδια ήταν και για εμάς έκπληξη. Το πρόγραμμα στην αρχή περιλαμβάνει τραγούδια από τα δύο τελευταία CD μου, το ένα του Βαγγέλη Γιαννάκη το φωνήεν και το άλλο τα 12 + 1 ηλιοτρόπια!

“…Αν θέλει κάποιος να δει αυτούς που δημιουργούν την βία μπορεί να ψάξει μέσα στο ίδιο το κράτος…”

mousikes ebeeries : Όλη αυτή η διαδικασία με την απαγόρευση του τσιγάρου, τι αντίκτυπο έχει στον καλλιτέχνη? Έγραψε τις προάλλες ο Δημήτρης Μυστακίδης πως όλη αυτή η κατάσταση με τα μέσα – έξω του κόσμου, χαλάει όλη την ατμόσφαιρα.  

Παντελής Θαλασσινός : Κανείς δεν αμφισβητεί ότι κάνει σε όλους μας καλό αυτό, αλλά είναι λίγο σαν το στρατό.

mousikes ebeeries : Μέσα στη χρονιά που τελειώνει σε λίγες μέρες, ενώθηκαν και πάλι οι Λαθρεπιβάτες μετά απο 26 χρόνια, αν δεν κάνω κάποιο λάθος. Πως πήγε αυτή η συνάντηση. Είχε αυτό που περιμένατε, μετά απο τόσα χρόνια?

Παντελής Θαλασσινός : Τη βραδιά δεν την κάναμε για να διαπιστώσουμε ότι ο κόσμος μας ακολουθεί ακόμα, αλλά για να βρεθούμε με το παλιό μας γκρουπ και τους παλιούς μας φίλους και να τραγουδήσουμε όλοι μαζί ήταν υπέροχα!

mousikes ebeeries – Τα επόμενα επαγγελματικά βήματα? (live, δισκογραφικά)

Παντελής Θαλασσινός : Δεν θα κάνω πολλές συναυλίες το χειμώνα γιατί θα κάνω αρκετές το καλοκαίρι. Δισκογραφικά ετοιμάζω κάποια τραγούδια που παίζαμε στις συναυλίες και ήταν αδισκογραφητα.. 

mousikes ebeeries : Σε ευχαριστώ πολύ για την όμορφη κουβέντα!

Παντελής Θαλασσινός : Ευχαριστώ πολύ.-

Για προσκλήσεις πατήστε εδώ!

Διαβάστε ακόμα…

http://newsite.mousikesebeeries.gr/?p=46265