Συνέντευξη : Θάνος Τεγόπουλος
Φωτογραφίες : Κωνσταντίνος Γαλάνης

Μιας και οι εποχές δεν μας επιτρέπουν να συναντηθούμε, είπαμε να μιλήσουμε “ηλεκτρονικά” με τους Final Act για τα νέα τους τραγούδια.

Καλησπέρα σας. Οι Final Act είναι ένα νεό συγκρότημα. Θέλετα να μας συστηθείτε;
Καλησπέρα! Ευχαριστούμε πολύ για την πρόσκληση και την ευκαιρία να τα πούμε έστω και ” ηλεκτρονικά”. Είμαστε τρεις φίλοι με διαφορετικές μουσικές αφετηρίες και επιρροές αλλά με κοινή συνισταμένη την αγάπη για τον “ηλεκτρικό ήχο” και φυσικά την δημιουργία. Στα φωνητικά ο Πάνος Περιβολάρης , στο μπάσο ο Γιώργος Αλμπάνης και στην κιθάρα ο Γιώργος Παππάς.

Σε μια περίοδο που σχεδόν τα πάντα έχουν μείνει στάσιμα, έρχεστε με νέα τραγούδια και με σπουδαίες συνεργασίες, ολοκληρώνοντας τον πρώτο κύκλο «συναντήσεων» με αγαπημένους καλλιτέχνες! Μιλήστε μας για αυτές τις συνεργασίες.
Η ιδέα να μοιραστούμε κάποια στιγμή τα τραγούδια μας με αγαπημένους φίλους καλλιτέχνες υπήρχε πολύ καιρό στο μυαλό μας.Το όνειρο τελικά έγινε πραγματικότητα και μάλιστα  σε  μια περίοδο δύσκολη, γεμάτη εμπόδια που τελικά δεν κατάφεραν να μας σταματήσουν.

Μαζί με τη Φάτα Μοργκάνα με τον Κώστα Θωμαίδη και την Κάλυμνο με τον Θοδωρή Κοτονιά, έχουμε 7 νέα τραγούδια. Μιλάμε ουσιαστικά για τον τρίτο σας δίσκο;
Είναι έτσι ακριβώς . Αυτή η τελευταία  ψηφιακή μας κυκλοφορία από το ogdoo music  group, έρχεται να κλείσει με τον καλύτερο τρόπο τον κύκλο συναντήσεων μας που ξεκίνησε με την Κάλυμνο και τη διασκευή της Φάτα Μοργκάνα. Ευχαριστούμε πολύ όλους τους καλλιτέχνες που συμμετείχαν. Αξίζει να τους αναφέρουμε ονομαστικά με τη σειρά που ηχογραφήθηκαν τα τραγούδια. Θοδωρής Κοτονιάς, Κώστας Θωμαΐδης, Μικαέλα Δαρμάνη, Κώστας Παρίσσης, MCD, Χρήστος Νινιός!

Άκουσα προσεχτικά όλα σας τα τραγούδια και θα ήθελα να σταθούμε σε μερικά σημεία. Είναι
αρκετά εντυπωσικό πως ταίριαξε το κάθε τραγούδι με τον κάθε καλλιτέχνη. Πως επιλέγετε και πως προκύπτουν οι συνεργασίες;
Όταν ξεκίνησε αυτό το ταξίδι, κάθε τραγούδι που γράφαμε είχε και στιχουργικά και συνθετικά συγκεκριμένο αποδέκτη. Μοιραστήκαμε τα τραγούδια με καλλιτέχνες που θαυμάζουμε,  αλλά και που μας τιμούν με την φιλία τους!

Αν και ταμπέλες στη μουσική δεν μπορούμε να βάλουμε, οι Final Act είναι ένα ροκ συγκρότημα και σε ήχο αλλά και σε στίχους. Tο τραγούδι “Floreta” το οποίο μου άρεσε πάρα πολύ, έχει έναν κλασσικό στίχο, με νοσταλγικές στιγμές και “ηλεκτρονικό” ήχο απο τον MCD. Είστε καλλιτέχνες που πειραματίζονται ή ακολουθείται μια σίγουρη διαδρομή;
Η Floreta είναι ένα ιδιαίτερο τραγούδι για εμάς. Η ιστορία του τραγουδιού είναι πραγματική. Ο Θανάσης, συμμαθητής της Θαλιας ( στιχουργός του τραγουδιού ) στα είκοσι του χρόνια δεν ” πήρε ποτέ την στροφή ” που έπρεπε με την μηχανή του… Οταν λοιπόν γράψαμε το τραγούδι, από μόνο του ζήταγε μια άλλου τύπου εσωτερικότητα και ζεστασιά. Καλύτερη επιλογή της low bap προσέγγισης του MCD δε πιστεύω ότι μπορούσαμε να βρούμε…

“…κανείς δεν αφήνει την πατρίδα του, εκτός αν πατρίδα είναι το στόμα ενός καρχαρία κανείς δεν βάζει τα παιδιά του σε μία βάρκα, εκτός αν το νερό είναι ασφαλέστερο απ’ τη στεριά…”Απόσπασμα απο το τραγούδι “Ποίος έχει σειρά” με τον Κώστα Παρίσση. Δυνατό τραγούδι με δυνατά μηνύματα. Επηρεάζονται οι Final Act απο όλα αυτά που συμβαίνουν γύρω μας;
 Εδώ να πούμε ότι η συγκεκριμένη φράση είναι απόσπασμα από το ποίημα ” Πατρίδα ” της βραβευμένης Κενυάτησας  Warsan Shire. Πιστεύουμε πως η μουσική “ακολουθεί ” την εποχή της. Τα περισσότερα τραγούδια μας στιχουργικά έχουν προκύψει από τις συζητήσεις που κάνουμε είτε οι τρεις μας είτε όταν βρισκόμαστε με μεγαλύτερες παρέες. Συζητήσεις για όσα μας απασχολούν είτε θετικά είτε αρνητικά.

Βλέπω η Θάλεια Αντουλινάκη συνεχίζει να γράφει στίχους. Έχετε χαρακτηρίσει αυτή τη συνεργασία, ως “μαγική”.
Η Θάλεια Αντουλινάκη μας έχει χαρίσει υπέροχους στίχους. Είναι όντως μαγικό αυτό το “αλισβερίσι ” που γίνεται. Μπορεί να της δώσουμε πρώτα τη μουσική και να της προτείνουμε  να γράψει για κάτι που έχουμε συζητήσει , ή να μας στείλει στίχους και να μας προτείνει το μουσικό ύφος που είχε στο μυαλό της όταν έγραφε. Λειτουργούμε σχεδόν τηλεπαθητικά.

Οι σπουδαίες συναργασίες που έχετε στο ενεργητικό σας, αλλά και οι διασκευές σας, συνδέονται με τα ακούσματα που είχατε μικροί;
Είναι αυτό στο οποίο αναφερθήκαμε νωρίτερα. Διαφορετικές αφετηρίες και μουσικές επιρροές, αλλά με κοινό στοιχείο τον ηλεκτρικό ήχο και το πάθος για δημιουργία.

Μένετε απο όσο ξέρω μακριά απο τις μεγάλες πόλεις. Είναι επιλογή και ποιά είναι τα θετικά και τα αρνητικά στο να μένεις στην επαρχεία;
Έχουμε την τύχη να ζούμε στην επαρχία και ταυτόχρονα πολύ κοντά στην Αθήνα .Οι ρυθμοί της καθημερινότητας είναι  πιο χαλαροί και οι αποστάσεις σχεδόν ασήμαντες. Πιο κοντά στη φύση και πιο εύκολες οι συναναστροφές. Δεν θα  το αλλάζαμε  με τίποτα.

Πόσο εύκολο είναι να μπορείς να στηριχθείς στη μουσική, όντας νεος καλλιτέχνης, και να μπορείς να ζήσεις απο αυτό;
 Είναι πραγματικά δύσκολο να ζεις μόνο από τη μουσική. Εμείς δουλεύουμε και εκτός μουσικής. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να συμπιέζεται ο χρόνος που θέλουμε να αφιερώσουμε στη μεγάλη μας αγάπη.  Όταν όμως αγαπάς πραγματικά, όλα τα εμπόδια ξεπερνιούνται. Σίγουρα το όνειρο μας είναι να καταφέρουμε να ζούμε μόνο με τη μουσική.

 

O Covid έφερε τεράστιες δυσκολίες. Σας λείπουν πολύ τα live; Ρωτάω γιατί εμένα μου λείπουν πάρα πολύ!
Εννοείται ότι μας λείπουν παρά πολύ!  Ακόμη και από τη στιγμή  που συζητάμε για κάποιο live, μπαίνουμε σε έναν άλλο κόσμο. Η επαφή με το κοινό  είναι κάτι το μαγικό. Υπομονή. Που θα πάει. Θα ξαναβρεθούμε!

Πόσο εύκολο είναι σε όλη αυτή την κατάσταση που ζούμε, κάποιος να εμπνευστεί για να μπορέσεις να κάνει κάτι δημιουργικό; Πόσο εύκολο είναι να βρείς πηγές έμπνευσης;
Πάντα θα υπάρχουν αφορμές για να δημιουργούμε . Ακόμη και στις πιο δύσκολες περιόδους,  η δημιουργία είναι η διέξοδος, η ψυχοθεραπεία μας.

Είστε μια παρέα 3 ατόμων. Γνωρίζεστε από παλιά? Είστε φίλοι που προσπαθούν να κάνουν αυτό που τους αρέσει?
Γνωριζόμαστε η αλήθεια είναι αρκετά χρόνια. Μέσα από παράλληλες μουσικές περιπέτειες, ξαναβρεθήκαμε και δημιουργήσαμε την μουσική μας ” τελική πράξη “.

Θα ρώταγα για μελλοντικά σχέδια αλλά φοβάμαι μην μου πείτε “ασε μας ρε φίλε, δεν βλέπεις τι γίνεται…”
Όσο παράξενο και να ακούγεται, ήδη δουλεύουμε πυρετωδώς το νέο μας υλικό. Είναι κάτι διαφορετικό από ότι έχουμε κάνει μέχρι σήμερα! Όταν με το καλό ολοκληρωθεί θα χαρούμε να τα ξαναπούμε και αυτή τη φορά από κοντά!

Μια ευχή για το νέο έτος;
Μοιάζει κοινότυπη ευχή αλλά  τόσο ουσιαστική. Υγεία σε όλο τον κόσμο!Γρήγορα να πάρουμε τις ζωές μας πίσω.

Ευχαριστώ πολύ και καλη επιτυχία σε ότι κι αν κάνετε!
Εμείς ευχαριστούμε! Καλή συνέχεια και καλή δύναμη!