Για όλους όσοι γουστάρουν το κλασικό, παραδοσιακό ροκ της δεκαετίας του ’70, οι The Answer αποτελούν ‘απάντηση’. Το γκρούπ από την Ιρλανδία με τους προηγούμενους 2 δίσκους του (‘Rise’ – 2006, ‘Everyday Demons’ – 2009), συνέχισε τη παράδοση της χώρας τους να τροφοδοτεί το χώρο με μεγάλα συγκροτήματα και μουσικούς, όπως παλιότερα με ονόματα όπως οι Thin Lizzy, Gary Moore, Phil Lynnot, Rory Gallagher. Δεν είναι τυχαία άλλωστε η μεγάλη επιτυχία – καλλιτεχνική και εμπορική- των προηγούμενων προσπαθειών τους, κάτι που δείχνει ότι το κλασικό ροκ μόνο πεθαμένο δεν είναι, όπως θέλουν να το παρουσιάζουν οι ‘ξερόλες’ των δισκογραφικών και οι παντογνώστες του μουσικού τύπου.

Στα του δίσκου λοιπόν.. Είναι φανερό πως η μεγάλης διάρκειας περιοδεία τους για το ‘Everyday Demons’, τους έδωσε μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και εμπειρία. Δεν είναι και μικρό πράγμα στο μεγαλύτερο μέρος της να είσαι support στους μεγάλους AC/DC! Άλλωστε, είχαμε την ευκαιρία να το δούμε και όσοι τυχεροί από εμάς ήταν εκείνο το μαγικό βράδυ στο ΟΑΚΑ. Ο δίσκος λοιπόν από το πρώτο κομμάτι (Waste Your Tears), μέχρι και το τελευταίο (Lights Are Down), ρέει σα νερό. Ευκολοάκουστος, χωρίς να είναι εύκολος, διασκεδαστικός χωρίς να είναι αστείος, και κλασικοροκάδικος χωρίς να είναι ρετρό. Φαντάζομαι πως αυτή έπρεπε να είναι η εξέλιξη του classic rock ήχου εν έτη 2011. Ο τραγουδιστής Cormac Neeson έχει εξελιχθεί και προοδεύσει ιδιαίτερα, ο κιθαρίστας Paul Mahon φαίνεται να έχει βελτιωθεί σε εξαιρετικά μεγάλο βαθμό στο παίξιμο του, ανεβάζοντας τις συνθέσεις ένα επίπεδο παραπάνω, ενώ και η υποδειγματική παραγωγή του  Chris ‘Frenchie’ Smith δένει αβίαστα το σύνολο του υλικού, καταφέρνoντας να τοποθετήσει τους Answer μέσα στα κορυφαία σύγχρονα rock σχήματα, χωρίς να χρειαστεί κανένα ‘μπαστάρδεμα’ ή παραστράτημα από την πραγματική φύση της μουσικής τους. Ιδιαίτερη μνεία θέλω να κάνω και στο εξαιρετικό εξώφυλλο του δίσκου, ένα από τα πιο όμορφα που έχω δει τελευταία.

Το ‘Revival’, όπως ανέφερα και πιο πάνω, είναι σε μεγάλο βαθμό αποτέλεσμα της εμπειρίας που έχουν αποκτήσει πια τα μέλη του συγκροτήματος. Οι περιοδείες και η σκληρή δουλειά φαίνεται να έχουν πιάσει τόπο και με το παραπάνω, αφού οι Answer, σε αυτήν τους την κυκλοφορία, δείχνουν να κάνουν αυτό που κάνουν με περισσότερη άνεση από ποτέ. Η σιγουριά για την παραμικρή συνθετική και ερμηνευτική τους κίνηση ξεχειλίζει, κάτι που τους έχει επιτρέψει να μας χαρίσουν μερικές από τις καλύτερες στιγμές της έως τώρα καριέρας τους. Κορυφαία κομμάτια του δίσκου θεωρώ τα Waste Your Tears και Use Me που ανοίγουν κατά σειρά το δίσκο, το ατμοσφαιρικό ‘Tornado’, το ανεβαστικό ‘Nowhere Freeway’ και το εξαιρετικό, σχεδόν επικό, ‘Destroy Me’ ενώ το ‘Lights Are Down’ που κλείνει το δίσκο, αποτελεί τον ιδανικό επίλογο.

Συμπερασματικά λοιπόν, το τρίτο άλμπουμ των Ιρλανδών αποτελεί μια λαμπρή στιγμή στην καριέρα τους και μια εξαιρετική απόδειξη πως, μέχρι και σήμερα, εάν τέσσερις μουσικοί γουστάρουν πραγματικά αυτό που κάνουν και δουλεύουν σκληρά, μπορούν να τα καταφέρουν. Το ‘Revival’ (αναβίωση) ανοίγει διάπλατα πια το δρόμο για τους Answer για να αναβιώσουν τη ροκ μουσική, και το μόνο που μένει είναι οι ορθές μελλοντικές κινήσεις, έτσι ώστε να σκαρφαλώσουν στην κορυφή του σημερινού rock στερεώματος. Ένας δίσκος που σας συνιστώ ανεπιφύλακτα να ακούσετε!!

1 ΣΧΟΛΙΟ