Η ολυμπιονίκης Σοφία Μπεκατώρου κατέθεσε τις προσωπικές της μαρτυρίες στην  διαδικτυακή Ημερίδα που πραγματοποιήθηκε «Σπάσε τη Σιωπή – Μίλησε, Μην ανέχεσαι». Μία πρωτοβουλία του υφυπουργείου Αθλητισμού που διοργανώθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος του Συμβουλίου της Ευρώπης για την «Προστασία των Παιδιών στον Αθλητισμό».

Η Σοφία Μπεκατώρου μίλησε για την περίοδο που παρενοχλήθηκε σεξουαλικά, φυσικά χωρίς τη θέληση της, από ένα μέλος της ομάδας της. (Θα βρείτε τη μαρτυρία της αθλήτριας αν ψάξετε στο internet).

Χειρότερο βέβαια, εκτός από την αποτρόπαια αυτή η πράξη, είναι η θλιβερη απήχηση πολλών αναγνωστών που η πρώτη τους σκέψη ήταν “Μα καλά, τώρα το θυμήθηκε;’ και η απάντηση σε αυτό το ερώτημα, ήρθε από την αστεία ανακοίνωση που εξέδωσε η ομοσπονδία ιστιοπλοΐας και καταλάβαμε όλοι γιατί η Σοφία δεν βγήκε νωρίτερα να μιλήσει!

Η ανακοίνωση :

“…Με αφορμή την δημόσια τοποθέτηση της Ολυμπιονίκου κ. Σοφίας Μπεκατώρου, η Ελληνική Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία δηλώνει ότι μέχρι πρόσφατα δεν είχε λάβει καμία επιστολή ή έστω άτυπη καταγγελία σχετικά.

Ωστόσο, ακόμη κι αν είχε λάβει ανεπίσημη καταγγελία, η Ομοσπονδία θα ήταν άτεγκτη στην αντιμετώπιση τέτοιου φαινομένου.

Επειδή, όμως, δεν πρέπει να πλανάται οποιαδήποτε σκιά για οποιονδήποτε, παροτρύνουμε την καταγγέλλουσα, εφόσον πήρε την πρωτοβουλία έστω και μετά τόσα χρόνια να μιλήσει σχετικά με αυτό το δυσάρεστο περιστατικό, να γίνει συγκεκριμένη, και η Ομοσπονδία, εφόσον εμπίπτει στην αρμοδιότητά της, να μην έχει κανείς αμφιβολία ότι θα πράξει τα δέοντα».

Όπως έγραφε κάποτε και ο Ζακ : “Αυτοί που λένε πράγματα όπως “Και γιατί το θύμα δεν μίλησε νωρίτερα”, είναι ο λόγος που το θύμα δεν μίλησε νωρίτερα, ή δεν θα μιλήσει ποτέ! Αυτοί είναι μέρος του προβλήματος.

Είμαστε με κάθε Σοφία, με κάθε γυναίκα, με κάθε άντρα.

Γράφει ο Θάνος Τεγόπουλος