Το σωματίδιο του Θεού / κι όμΩς κινείται

Χώρος: Θέατρο του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης, Πειραιώς 206

 7, 8, 9, 10 Μαρτίου 2013

Το σωματίδιο του Θεού / κι όμΩς κινείται – Χαΐνης Δ. Αποστολάκης

Στις 4 Ιουλίου 2012, οι επιστήμονες του CERN επιβεβαίωσαν την ανακάλυψη ενός νέου σωματιδίου με μάζα 126,5 GeV με απόκλιση 5 σίγμα, που σημαίνει βεβαιότητα κατά 99,99995% και πως η παρατήρηση αυτή είναι επαληθεύσιμη και μπορεί να αναπαραχθεί οποτεδήποτε. Αυτό το σωματίδιο εικάζεται ότι είναι μποζόνιο και μάλιστα το βαρύτερο που έχει βρεθεί. Εικάζεται ότι το νέο σωματίδιο έχει χαρακτηριστικά του σωματίου Χιγκς, με επιφύλαξη, ώσπου να φανεί ότι φέρει πράγματι και τις λοιπές, θεωρητικά, προβλεπόμενες ιδιότητές του.

Η παράσταση είναι ταυτόχρονα μία διάλεξη αυξανόμενης εντροπίας από τον Δ.Αποστολάκη, ο οποίος έχει υπάρξει στο CERN, ως ερευνητής, υπότροφος του Πανεπιστημίου Κρήτης, σε αυτό ακριβώς το πεδίο αναζήτησης του μποζονίου Χιγκς.
Στόχος της ομάδας είναι η διήγηση αυτού του πανάρχαιου παραμυθιού της δημιουργίας του σύμπαντος,στη σημερινή του μορφή, έτσι όπως μας το διηγείται η επιστήμη της φυσικής με αυτούς τους παράξενους όρους, όπως η μεγάλη έκρηξη,το καθιερωμένο πρότυπο,οι χορδές,η υπερσυμμετρία,τα μποζόνια και τα φερμιόνια,η αντιύλη, η ενοποίηση των δυνάμεων,η σκοτεινή ενέργεια και ύλη,οι μαύρες τρύπες…
Σε ένα τρισδιάστατο σκηνικό χώρο και με τη βοήθεια της εικόνας και του ήχου,η ομάδα προσπαθεί να καταλάβει και να κάνει κατανοητά όλα αυτά τα τεράστια και ελάχιστα, τρομερά συμβάντα, που αφήνουν εμάς τους ανθρώπους, στη μέση μιας αδιανόητης κλίμακας, να προσπαθούμε, βάζοντας σωματίδια να συγκρούονται με την ταχύτητα του φωτός, να τακτοποιήσουμε λιγάκι το σύμπαν.
Οι 7 ερμηνευτές (χορευτές και ακροβάτες)αναπτύσουν μια διαλεκτική σχέση με αυτή την παρέλαση εννοιών και συλλογισμών,που κυμαίνεται ανάμεσα στην οπτικοποίση, την ολοένα αυξανόμενη αίσθηση της μικρής ανθρώπινης εμβέλειας, μέσα σε αυτό το εξωφρενικό και πολυσχιδές σύμπαν και την ακούραστη γενναιότητα του ανθρώπινου είδους, στην ασταμάτητη έρευνά του,με ό,τι μέσο διαθέτει,προκειμένου να καταλάβει ποιοι είμαστε,πως φτιάχτηκε όλο αυτό και τι τελικά θα απογίνουμε.

Πειραιώς 206
Αθήνα
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2103418550
Είσοδος: 10€

Σκηνοθεσία & Χορογραφία

από τους κι όμΩς κινείται με αφορμή την

Ιδέα του Χαΐνη Δ. Αποστολάκη

Σκηνογραφία του B. Camilo

Μουσική (σύνθεση και ερμηνεία) των Χαΐνη Δ.Αποστολάκη

και των Κ.Αντωνίου, Τ.Κανέλλου, Θ. Ρέλλου(mode plagal)

Φωτισμό του Β.Καψούρου

Βίντεο της Μ. Αθανασοπούλου

Κοστούμια των Α. Μάνεση και Φ. Μουζάκη

Ερμηνεία και συνδημιουργία

Αποστολάκης Δημήτρης

Βαρδαξόγλου Αλέξανδρος

Bentancor Camilo

Δημάς Βασίλης

Λινάρδου Αντιγόνη

Μαλκότσης Ερμής

Παρασκευοπούλου Ιωάννα

Σουγιουλτζή Χριστίνα