Σάββατο βράδυ στο GAGARIN 205…YIANNEIS συναυλία – παρουσίαση δίσκου. Μαζί τους για τη, συγκεκριμένη παράσταση, και μια συνοδεία εγχόρδων.

Στο σημείο αυτό θα χρησιμοποιήσω τα λόγια του frontman των YIANNEIS Λάμπρου Φιλίππου στο facebook: «Πώς να το θέσω τώρα, για να μην ακουστεί περίεργο..? Το θέτω κάπως και το κοιτάμε στην πορεία. Όσο αντέξει (…) Αυτό που σας έχουμε ετοιμάσει για το Σάββατο 3 Μάρτη, είναι, ίσως, το πιο ισχυρό σημείο αναφοράς, σε σχέση το χαρακτήρα των Yianneis, όπως τον έχουμε φαντασιωθεί μέχρι σήμερα..(…) Αυτό που θέλω να πω με δυο λέξεις, είναι, ότι αυτό που θα δείτε να (ψάχνω να βρω ένα ρήμα ..όχι συμβαίνει, όχι γίνεται, όχι περιγράφεται, όχι καταγράφεται, ίσως διαγράφεται) διαγράφεται εμπρός στα μάτια σας το Σάββατο, 3 Μαρτίου, στο Gagarin205, κατά την ταπεινή μου άποψη, Gamei kai Dernei (…)» Και αυτό ακριβώς συνέβη…

Ένα διαφορετικό live, αντισυμβατικό και πολύ μπροστά για τα ελληνικά δεδομένα. Συναυλία, θεατρικό δρώμενο…performance: αυτή είναι θεωρώ η σωστή λέξη. Φαντασμαγορική σκηνική παρουσία, υπέροχο δέσιμο του προγράμματος, πολύ καλή επιλογή τραγουδιών, από μια μπάντα άρτιων μουσικών που δείχνουν σε κάθε εμφάνισή τους πόσο δεμένοι είναι μεταξύ τους και πόσο πολύ γουστάρουνε αυτό που κάνουν! Ο νέος κιθαρίστας Νικήτας Κίσσονας στην πρώτη του εμφάνιση επισήμως με τους YIANNEIS φάνηκε ανώτερος των προσδοκιών καθώς κατάφερε να εναρμονίσει τη συνοδεία εγχόρδων με το υπόλοιπο σχήμα με καταπληκτικό τρόπο.

[tabs slidertype=”images” auto=”yes” autospeed=”3000″] [imagetab width=”550″ height=”350″]http://newsite.mousikesebeeries.gr/wp-content/uploads/2012/03/nikhtas_GAGARIN03-e1331392480392.jpg[/imagetab] [imagetab width=”550″ height=”350″]http://newsite.mousikesebeeries.gr/wp-content/uploads/2012/03/labros_GAGARIN01.jpg[/imagetab] [imagetab width=”550″ height=”350″]http://newsite.mousikesebeeries.gr/wp-content/uploads/2012/03/ilya_nikos_GAGARIN02.jpg[/imagetab] [imagetab width=”550″ height=”350″]http://newsite.mousikesebeeries.gr/wp-content/uploads/2012/03/arhs_GAGARIN05.jpg[/imagetab] [imagetab width=”550″ height=”350″]http://newsite.mousikesebeeries.gr/wp-content/uploads/2012/03/yianneis_live@GAGARIN205_01.jpg[/imagetab] [imagetab width=”550″ height=”350″]http://newsite.mousikesebeeries.gr/wp-content/uploads/2012/03/yianneis_live@GAGARIN205_001.jpg[/imagetab] [imagetab width=”550″ height=”350″]http://newsite.mousikesebeeries.gr/wp-content/uploads/2012/03/petrakis_GAGARIN04.jpg[/imagetab] [/tabs]

Το πρόγραμμα περιλάμβανε τραγούδια από διάφορα είδη, δεμένα όμως εκπληκτικά και δοσμένα με το προσωπικό στυλ των YIANNEIS. Σε μία παράσταση όπου η κλασσική μουσική ήρθε αντιμέτωπη με το χαοτικό πανκ, το κλασσικό ροκ κοντραρίστηκε με το παραδοσιακό folk και το μελωδικό trip hop ανακατεύτηκε με το καταιγιστικό hip hop ακούσαμε από Marilyn Manson μέχρι Σταμάτη Γονίδη (!) και από Radiohead μέχρι System of a Down και Frank Sinatra. Μέσα στο συνοθύλευμα των τραγουδιών αυτών, ακούσαμε και όλα τα κομμάτια από τον πρώτο προσωπικό δίσκο των YIANNEIS.

Δεν μπορώ να ξεχωρίσω κανένα από τα παιδιά γιατί θα ήταν άδικο καθώς όλοι είναι πρωταγωνιστές πάνω στη σκηνή, αλλά ενδεικτικά θα αναφέρω σαν top σημεία της βραδιάς την επιβλητικότατη ερμηνεία του Λάμπρου Φιλίππου στη «ΜΕΔΟΥΣΑ», το κορυφαίο κατά τη γνώμη μου «DEAD-AND» όπου ο Ilya Algaer έκλεψε την παράσταση, το «JUDAS TRAGEDY», το ξεσηκωτικό «I ΤΗΙΝΚ Ι’Μ ΙΝ LOVE» με τον απίστευτο Νίκο Ζαδέ και το «PETER PAN».

Ότι και να πω για τους YIANNEIS είναι λίγο.. Αυτό που βγάζουν πάνω στη σκηνή, αυτή η ενέργεια, αυτή η θεατρικότητα, δεν υπάρχει σε κανένα άλλο ελληνικό σχήμα. Εκτονώνονται θα έλεγε κανείς επί σκηνής χωρίς ταυτόχρονα να χάνουν τον επαγγελματισμό τους.

Στην παράσταση του Σαββάτου στο GAGARIN 205, τραγούδησε μαζί τους και η Ελένη Μπούκλη, μια πολύ γλυκιά παρουσία με απίστευτη φωνή. Δίπλα τους στη σκηνή ήταν και η Δάφνη Ιωακειμίδου-Πατακιά που με τις θεατρικές ερμηνείες της βασισμένες στο concept της παράστασης, έδωσε έναν άλλο αέρα στην όλη βραδιά. Το τέλος ήταν ιδιαίτερα συγκινητικό καθώς όλοι ήταν όρθιοι απέναντι από τον guest τσελίστα Αλέξανδρο Χαραλάμπους που έπαιζε τη συμφωνία για τσέλο του Μπαχ, με φόντο ένα video-art με έντονο και έξυπνο πολιτικό νόημα.

Μπράβο και πάλι μπράβο στα παιδιά, περιμένουμε εναγωνίως το επόμενο live τους!! Κάθε εμφάνισή τους είναι μια εμπειρία μοναδική…που καμία εικόνα ή βίντεο δε μπορεί να αποτυπώσει την ατμόσφαιρά της! Παρόλα αυτά πάρτε μια γεύση … από το γνήσιο και άριστα επεξεργασμένο υλικό τους με την υπόσχεση να μας χαρίσουν φρέσκο.

Yianneis:
Λάμπρος Φιλίππου – Φωνητικά, conception
Νίκος Ζαδές – Φωνητικά, πιάνο, ακορντεόν, kaossilator pro
Νικήτας Κίσσονας – Κιθάρες, γιουκαλίλι
Δημήτρης Πετράκης – Φλάουτο, δεύτερα φωνητικά, ταραμπούκα, AKAI wind controller
Ilya Algaer – κοντραμπάσο, φωνητικά
Άρης Καλλέργης – τύμπανα, δεύτερα φωνητικά

guest φωνητικά – Ελένη Μπούκλη
guest βιολί – Γιαροσλάβ Τόκαρεβ
guest βιόλα – Γιάννης Ρωμανός
guest τσέλο – Αλέξανδρος Χαραλάμπους

sound design – Κώστας Δασκαλάκης
light design – Νικόλας Μπουντούνης

www.yianneis.com