Είκοσι χρόνια σε μια πειρατική γαλέρα. Είκοσι χρόνια αντίσταση, με στίχους αιχμηρούς, πολιτικοποιημένους. Είκοσι χρόνια ταξίδια σε λιμάνια μακρινά, είκοσι χρόνια εκεί στα πέρα μέρη.

Το Σάββατο 04 Μαίου οι Social Waste γιόρτασαν τα 20 χρόνια τους, σε μια όμορφη γιορτή παρεά με φίλους. 2300 απο κάτω και καμιά 20αρια που πέρασαν απο τη σκηνή, σε μια βραδιά με παλμό, δύναμη, hip hop ήχους, παραδοσιακές μελωδίες και πολλά πολλά τραγούδια. Παλιά, καινούργια, ακυκλοφόρητα, διασκευές.

“…Σε κάποιο στίχο του Άκη Πάνου, ή του Ρασούλη που φωνάζει
Κι όμως αλλάζει Κεμάλ, κι όμως αλλάζει…”

Οι Social πλεόν έχουν κοινό. Έχουνε λαό απο πίσω τους γιατί πολύ απλά, εκφράζουν τα νέα παιδιά. Τα νεα παιδιά που θέλουν να αντισταθούν και να προσπαθήσουν να μη γίνουν ένα, με αυτό το σάπιο σύστημα μιας άρρωστης κοινωνίας και το Σάββατο το βράδυ στο Piraeus Academy υπήρχαν πολλά τέτοια παιδιά που σήκωσαν μπαιράκι των Social το μπλουζάκι. Εν προκειμένω σήκωσαν ψηλά το κόκκινο φουλάρι που έδωσαν δώρο σε καθένα απο εμάς μπαίνοντας στο χώρο, έτσι γιατί γούσταραν να μας ευχαριστήσουν και εμείς το ανταποδώσαμε. Το ανταπέδωσε το κοίνο στην “παράκληση” του Λεωνίδα να μην ανάψει ούτε ένα καπνογόνο και με εντυπωσίασε που εισακούστηκε σε όλους.

Όσο αναφορά το μουσικό μέρος τώρα, η φιγούρα του Γιάγκου Χαιρέτη και η ερμηνεία του στο “Θα τον αλλάξουμε εμείς” νομίζω ήταν απο τις πιο δυνατές της βραδιάς. Η συνεργασία των Social με τους Largo στον νέο δίσκο των Largo “Τα λάθη” .και στο τραγούδι “Οι περιπατητές του κόσμου” με τον Κωνσταντή Παπακωνσταντίνου να ανεβαίνει στη σκηνή, ήταν απο τις πιο δυνατές και ρυθμικές στης βραδιάς (το οτι το ακούω 10 φορές την ημέρα μάλλον με έχει επηρεάσει, αλλά δεν πειράζει).

Στις εκπλήξεις επίδης της βραδιάς, η μελοποίηση του Μαραμπού απο την πρώτη ποιητική συλλογή του Νίκου Καββαδία, σε μια πολύ ατμοσφαιρική εκδοχή του Λεωνίδα με τον Παρία.

Στη σκηνή ανέβηκαν και αυτοί οι φανταστικοί τύποι με τις γκάιντες, οι Φυσιλάτες που θα τους πετύχεις μόνο σε γλέντια όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά.

Μία ευχή για κλείσιμο. Μακάρι τέτοιες φωνές να μην ηχύσουν ποτέ. Μακάρι να πολλαπλασιαστού γιατί πήξαμε στο ψέμα και το δήθεν.

Να τα εκατοστήσετε Social…

επιμέλεια άρθρου : Θάνος Τεγόπουλος
περισσότερα βίντεο : mousikesebeeries Youtube channel