επιμέλεια : Έλενα Βεκρή & Τόνια Σταυροπούλου

11. Γραμμές Των Οριζόντων | Νίκος Καββαδίας – Θάνος Μικρούτσικος
«Για μένα ο Καββαδίας δεν είναι ο ποιητής της θάλασσας και των ναυτικών –αυτά τα χρησιμοποίησε σχεδόν προσχηματικά-, αλλά ένας ποιητής που μίλησε για την ελευθερία, για την αξία της ανατροπής, για τη δύναμη της ζωής χωρίς συμβάσεις. Αυτά τα επίπεδα προσπάθησα να αναδείξω με τη μελοποίησή μου, και φαίνεται πως δικαιώθηκα, αν αναλογιστούμε πως αυτά τα τραγούδια έγιναν πολύ αγαπητά, κυρίως στη νεολαία, και πως έχουν ήδη περάσει σε μια Τρίτη γενιά» – Θάνος Μικρούτσικος
Οι «Γραμμές των Οριζόντων», που κυκλοφόρησαν δώδεκα χρόνια μετά το «Σταυρό του Νότου», το 1991, αποτύπωσαν με έναν πολύ δυνατό τρόπο τον βαθύτερο δεσμό του συνθέτη με την ποίηση του Νίκου Καββαδία, και τα τραγούδια είχαν ερμηνεύσει οι Γιώργος Νταλάρας, Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Χάρης και Πάνος Κατσιμίχας, Θάνος Μικρούτσικος.

12. Τα τραγούδια της ζωής μου | Δημήτρης Μητροπάνος
Για το Δημήτρη Μητροπάνο δε χρειάζεται να πούμε πολλά, είναι από μόνος του θρύλος. Ζωντανή ηχογράφηση από το Ωδείο Ηρώδου Αττικού – Σεπτέμβριος 2009. Ένας διπλός δίσκος με πολλές από τις επιτυχίες του αγαπημένου Δημήτρη Μητροπάνου.

13. Ξεσσαλονίκη | Ξύλινα Σπαθιά
Το συγκρότημα που χαρακτήρισε τα εφηβικά μας ακούσματα και άλλαξε τον ήχο του ελληνικού ροκ, αλλά ακόμη χτυπιόμαστε όταν ακούμε τα κομμάτια τους. Ο πρώτος δίσκος των Ξύλινων Σπαθιών κυκλοφόρησε το 1993 και περιελάμβανε πολλά θρυλικά τους κομμάτια. Ψυχεδελικοί ήχοι, κιθάρες, ένας καθηλωτικός και ανεβαστικός δίσκος που του αξίζει να ακούγεται στη διαπασών.

14. Καλή σου μέρα αν ξυπνάς | Ορφέας Περίδης
Ο εσωστρεφής Ορφέας Περίδης στον δεύτερο δίσκο του μας χαρίζει κάποιες από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του που όλοι έχουμε τραγουδήσει και συνεχίζουμε να ερωτευόμαστε με αυτές. Ο δίσκος που τον καθιέρωσε σαν όνομα στο ευρύ κοινό χωρίς να θυσιάσει κάτι από την φυσική του σεμνότητα.

15. Να με φωνάξεις | Βασίλης Παπακωνσταντίνου
Tον Ιανουάριο του 1999 κυκλοφόρησε ο δίσκος με τίτλο «Να με φωνάξεις» με τραγούδια του ίδιου, του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, του Χριστόφορου Κροκίδη και του Απόστολου Μπουλασίκη σε στίχους Λευτέρη Παπαδόπουλου, Οδυσσέα Ιωάννου, Βασίλη Γιαννόπουλου και Ιάκωβου Αυλητή.

16. Η μοναξιά του σχοινοβάτη | Χάρης & Πάνος Κατσιμίχας
Άλλος ένας δίσκος της εφηβείας, δυο αγαπημένα αδέρφια που μας έβαλαν στο στόμα τραγούδια που μας χαρακτηρίζουν ακόμη, ήταν να μην γίνει η αρχή με τους Κατσιμιχαίους, μετά το κόλλημα ήταν σίγουρο.. «Θα πει ότι τυχαία δεν βρεθήκαμε, θα πει ότι δεν φύσηξε τυχαία..».

Ο δίσκος περιέχει και το ομότιτλο κομμάτι που είναι αφιερωμένο στον Παύλο Σιδηρόπουλο. Κυκλοφόρησε το 1992 και ακούγεται ακόμη, γιατί μετά από τόσα χρόνια οι φίλοι ονειρευόνται να φύγουν μακριά…και για το πείσμα σας γουρούνια θα αντέχουν..

17.Η Κάθοδος Των Σαλτιμπάγκων |Χαΐνηδες

Κρήτη, Ήπειρος, Κάτω Ιταλία, παράδοση και jazz σε ένα μοναδικό μουσικό παζλ. Οι Χαίνηδες συνεργάστηκαν με τους Mode Plagal και το αποτέλεσμα είναι απολαυστικό. Η δουλειά αυτή ενώνει τις μουσικές παραδόσεις, με τον ροκ ηλεκτρισμό και την αυτοσχεδιαστική φύση της jazz. Οι Σανάδες και η Μάρθα Φριντζήλα απογειώνουν κάποια κομμάτια. Με αυτόν τον live δίσκο χορεύεις και δεν θες να τελειώσει γιατί κάθε επόμενο κομμάτι είναι και μια μουσική έκπληξη. «Αφού τον δρόμο τον ανοίγεις περπατώντας…» και οι Χαΐνηδες ξέρουν καλά να ανοίγουν νέους μουσικούς δρόμους.

18. Δωδεκάορτο | ΧρήστοςΤσιαμούλης
Τον Δεκέμβρη του 2006 κυκλοφόρησε το «Δωδεκάορτο», μια ακριβή και ιδιαίτερη παραγωγή σε μουσική Χρίστου Τσιαμούλη, με 15 σύγχρονα τραγούδια που γράφτηκαν με βάση τις μεγάλες γιορτές του Χριστιανισμού. Η ποίηση είναι των Διονύσιου Σολωμού, Αρθούρου Ρεμπώ, Νίκου Γκάτσου, Μοναχού Μωυσή Αγιορείτη, Μοναχής Γαβριηλίας, Θωμά Κοροβίνη, Λάμπρου Καμπερίδη, Λιζέτας Καλημέρη, Βασίλη Νικολαΐδη, Άρη Αποστολόπουλου, Άγγελου Καλογερόπουλου και Ματίνας Τσιγκούνη. Όπως σημειώνει ο Χρίστος Τσιαμούλης, το θέμα του «Δωδεκάορτου» προέκυψε ύστερα από συζητήσεις με τους Αγιορείτες Πατέρες, πάνω σε θέματα πολιτισμού σε συνδυασμό με την πνευματική ατμόσφαιρα της Ορθοδοξίας. Τα τραγούδια ερμηνεύουν οι Μανώλης Μητσιάς, Ελένη Βιτάλη, Αλκίνοος Ιωαννίδης, Γιάννης Χαρούλης, Ασπασία Στρατηγού, Άρτεμις Πανταζή και ο ίδιος ο Χρίστος Τσιαμούλης, ενώ συμμετέχουν στα φωνητικά οι Χοσέ Γκονσάλες, Νίκος Χαλδαιάκης, Α. Βασιλόπουλος, Γ. Αβραμίδης.

19. Καλαντάρι | Παντελής Θαλασσινός
«Το Καλαντάρι» είναι ο τίτλος του δίσκου του Παντελή Θαλασσινού, που κυκλοφόρησε από την ΜΒΙ.
Πρόκειται για ένα δίσκο – αφιέρωμα στους μήνες, σε στίχους του Ηλία Κατσούλη και μουσική του Παντελή Θαλασσινού. Τραγούδια που καλύπτουν όλο το φάσμα της μουσικής. Ερωτικές μπαλάντες και λαϊκά τραγούδια γεμάτα αισιοδοξία. Τραγούδια με ηλεκτρικό ήχο χωρίς να λείπουν και τα τραγούδια με παραδοσιακές επιρροές.

Ο Παντελής Θαλασσινός μελοποιώντας ελεύθερα τους στίχους του Ηλία Κατσούλη μας παραδίδει έναν δίσκο που μας ταξιδεύει σε όλα τα είδη της μουσικής ικανοποιώντας και τους πιο απαιτητικούς ακροατές.
Ο Ηλίας Κατσούλης επισημαίνει πως «ήταν τυχεροί οι στίχοι αυτοί, γιατί έπεσαν σε καλά χέρια. Όταν τους έγραφα, δεν ήξερα αν θα μελοποιηθούν και ποιον θα συγκινήσουν. Εκ των υστέρων, διαπίστωσα ότι ήταν σαν να μου τους υπαγόρευε ο Παντελής, επομένως του ανήκαν. Ο Παντελής τους έντυσε μ’ εκείνα τα μελωδικά χρώματα που τους ταίριαζαν, αποκαλύπτοντας όλα τα φανερά ή κρυμμένα συναισθήματα τους».
Ο Παντελής, από την πλευρά του λέει: «διαβάζοντας τους στίχους ένιωσα ότι τα τραγούδια αυτά έψαχναν μουσική. Οι στίχοι και οι ζωγραφιές με μάγεψαν… «ήταν τα υλικά, το χαρτί κι η αλευρόκολλα που, αν τους έβαζα το σπάγκο, θα γινόταν χαρταετός».

Το εξώφυλλο (που απεικονίζει το Δεκέμβριο) καθώς και οι ζωγραφιές των υπόλοιπων μηνών που υπάρχουν στο ένθετο είναι έργα της ζωγράφου Γιούλας Ροζάκου.

«ΤΟ ΚΑΛΑΝΤΑΡΙ» κυκλοφορεί σε δύο εκδόσεις. Σε απλό cd και σε ειδική έκδοση με cd και dvd με πλάνα από την πορεία της ηχογράφησης και συνεντεύξεις των συντελεστών.

20. Χαράτσι & Μέσω Νεφών | Νίκος Παπάζογλου
Δυο δουλειές του αγαπημένου τραγουδοποιού με το τζίν και το φουλάρι, του «Ινδιάνου» όπως τον αποκαλούσαν. Έβαλε τα θεμέλια για ένα νέο ρεύμα στο ελληνικό τραγούδι, το «ρεύμα Παπάζογλου» όπου όλα μπερδεύονται γλυκά. Το ροκ με το μπαγλαμαδάκι και το τσέλο με το μπουζούκι, γιατί όπως είχε γράψει και ο ίδιος: “Η μουσική μας παιδεία είναι ένας κυκεώνας. Η αγάπη είναι πράγμα πιο δυνατό από τη διαφορά..”

Δείτε το 1ο μέρος του αφιέρωματός μας για τους 20 κορυφαίους δίσκους, απο το
1-10

20 αγαπημένοι ελληνικοί δίσκοι | Μέρος 1ο