Freddie-Mercury

Ίσως αποτελεί την πιο πολυαναμενόμενη βιογραφική ταινία των τελευταίων ετών. Η Tribeca Studios, κινηματογραφική εταιρία του Robert de Niro, έχει αναλάβει την παραγωγή της εδώ και 7 χρόνια. O Steven Frears (“Αγαπημένο μου πλυντήριο”, “High Fidelity”, “Dirty Litle Things”) έχει αναλάβει τη σκηνοθεσία. Τα 2 επικρατέστερα υποψήφια ονόματα ήταν των Johnny Depp και Sasha Baron Cohen. O Brian May μάλιστα είχε δηλώσει ότι του φαινόταν πολύ καλή ιδέα το να υποδυθεί ο Depp τον Freddie Mercury. Πάντως ενώ η περίπτωση του Johnny Depp ιντριγκάρει και ίσως πουλάει περισσότερο, η τελική επιλογή του Sasha Baron Cohen (‘Borat’, ‘Bruno’, ‘The Dictator’) φαίνεται λογικότερη για διάφορους λόγους.. Hλικιακά ο Baron είναι νεότερος, φέρνει περισσότερο εμφανισιακά στον Freddie απ ότι ο  Depp, έχει προϋπηρεσία σε ιδιόρρυθμους και gay ρόλους και μοιάζει απ όλες τις πλευρές να είναι ο πλέον κατάλληλος. Ιδιαίτερα από τη στιγμή που η ταινία δε θα αποτελεί συνολική καταγραφή της ζωής του Mercury, αλλά θα επικεντρώνεται στις ‘early ’80s – hard partying days’ μέρες του ασυγκράτητου, 30ρη τότε, Freddie.

TA ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Η ταινία θα περιγράφει μια ταραγμένη μεν, αλλά υπέρ-επιτυχημένη περίοδο των Queen.

Ήδη από τα τέλη των ’70s, οι Queen έχουν καθιερωθεί ως παγκόσμια μουσική υπερδύναμη. Τα ‘We Will Rock You’, ‘We Are The Champions’, ‘Don’t Stop Me Now’, ‘Somebody To Love’, ‘Another One Bites The Dust’ και άλλοι πολλοί ύμνοι τους είναι ακόμα πρόσφατοι. Το album “Hot Space” (1982) είναι πλήρως εναρμονισμένο με τη disco μόδα, χωρίς όμως να του λείπουν τα διαμάντια όπως το ‘Under Pressure’. Ο Freddie εντάσσεται ολόψυχα στον τρόπο ζωής του ‘New York/Disco/Gay clubbing’. Είναι κυριολεκτικά ο βασιλιάς της νυχτερινής διασκέδασης. Τα ατέλειωτα parties και όργια δίνουν και παίρνουν, με ανώνυμες και επώνυμες ‘συμμετοχές’ όπως Michael Jackson, Rudolf Nureyev, Elton John, David Bowie κι άλλους αμέτρητους/ες.

Ο Freddie έχει πια γύρω του ολόκληρη αυλή με μέλη που αγγίζουν τον σουρεαλισμό.. προσωπικοί μάγειρες, μάνατζερς, εραστές/ερωμένες, βοηθοί και αχαλίνωτη σεξουαλική δραστηριότητα με ότι κινείται (κατά δικές του δηλώσεις σε συνεντεύξεις της εποχής). Τα υπόλοιπα μέλη των Queen, αν και δεν ήταν κι αυτοί ήσυχα παιδάκια, ανησυχούν, ειδικά γνωρίζοντας ότι ένας συγκεκριμένος, νεοπροσληφθείς personal manager του Freddie ασκούσε ‘κακή επιρροή’ πάνω του και τον ωθούσε ακόμη βαθύτερα στον διονυσιακό τρόπο ζωής. Το τελικό αποτέλεσμα ήταν εκείνη τη περίοδο ο Freddie να κολλήσει μια νέα τότε ασθένεια η οποία αργότερα θα του έπαιρνε τη ζωή: το AIDS..

Παράλληλα δε, οι Queen συναυλιακά έφτασαν στο ζενίθ της δημοτικότητας τους (“Queen – Rock in Rio”, “Queen On Fire – Live at the Bowl 1982”), και αυτό είναι σημαντικός παράγοντας, γνωρίζοντας ότι οι Queen ακόμα και σε μια κακή σχετικά βραδιά τους, ήταν 2 κλάσεις παραπάνω απ όλα τα συγκροτήματα της εποχής. Είναι η εποχή που δεν τους άγγιζε κανένας και τίποτα. Ειδικά τον Mercury, που τότε είχε ορίσει νέα standard στις έννοιες ‘υπερβολή’και ‘μεγαλομανία’.

Η ΤΑΙΝΙΑ

sacha-baron-cohen-freddie-mercury-540

Η ταινία θα καταπιάνεται με τις ‘θυελλώδεις’ μέρες και νύχτες του Freddie, στους προβολείς και τα παρασκήνια, λαμπρά και σκοτεινά. Οι σχέσεις μεταξύ των μελών των Queen δεν έφτασαν να είναι ποτέ χειρότερες από τότε, με φήμες ακόμα και διάλυσης να κυκλοφορούν. Σε μια συνέντευξη της εποχής, ο ίδιος ο Mercury λέει: “..Eιδικά με τον Brian May δε γίνεται να βρεθούμε στο ίδιο δωμάτιο..”.

Αλλά εν τέλει όλα οδηγούν, (τόσο στο σενάριο, αλλά και στην πραγματικότητα), σε μια από τις μεγαλύτερες στιγμές θριάμβου του Freddie και των Queen: Το “Live Aid 1985”, με τους Queen να κλέβουν την παράσταση από οποιονδήποτε ανέβηκε εκείνη τη μέρα στη σκηνή του Wembley.. Και μιλάμε ότι μαζί τους εμφανίστηκαν τεράστια ονόματα, όπως U2, Dire Straits, The Who, Sting και πολλοί ακόμα. Εν πολλοίς όμως οι Queen ήταν που με τη μεγαλειώδη εμφάνιση τους έγιναν το σημείο αναφοράς τόσο της συγκεκριμένης μέρας, όσο και της συναυλιακής ιστορίας και αποτέλεσε το γεγονός που τους έφερε και πάλι κοντά, για να συνεχίσουν να μεγαλουργούν.

Η ταινία (χωρίς τίτλο ακόμα), αναμένεται να βγει στις αίθουσες το 2014. Το γεγονός ότι στην όλη ιστορία εμπλέκονται τα εναπομείναντα μέλη του συγκροτήματος, δίνει ένα επιπλέον τόνο σοβαρότητας στο εγχείρημα. Σίγουρα ο Coen έχει αναλάβει τεράστια ευθύνη να ενσαρκώσει μια από τις μεγαλύτερες μορφές (και φωνές) στην ιστορία της μουσικής γενικότερα, αλλά προσωπικά πιστεύω πως θα μπορέσει να ανταπεξέλθει. Oι οπαδοί, φανατικοί και μη, του συγκροτήματος περιμένουν με μεγάλη ανυπομονησία να αποθεώσουν ή να θάψουν το φιλμ. Η μυθολογία όμως των Queen, αλλά και του Freddie Mercury, θα παραμείνει αναλλοίωτη..

LONG LIVE THE QUEEN!

Agis