“Στα βαθιά”

Ορέστης Ντάντος & Μάρθα Φριντζήλα

κείμενο : Βασίλης Κομύτης
φωτογραφίες : Στάθης Κατάρας

Μία τελευταία βουτιά στα βαθιά μας χάρισε χθες η συνεργασία του Ορέστη Ντάντου και της Μάρθας Φριντζήλα. Από πού να ξεκινήσεις και πού να σταματήσεις, για την εξαιρετική καλοκουρδισμένη μπάντα; για την υπέροχη-συγκινητική φωνή της Μάρθας; για τη σκηνική της παρουσία; για τον έφηβο επί σκηνής Ορέστη, που ήτανε σαν να έπαιζε για πρώτη φορά τα αγαπημένα του τραγούδια στο κοινό του; και πώς να κρύψει τη χαρά, δεν κρυβόταν, έλαμπαν τα μάτια του, γελούσε μέσα κι έξω του, η κίνηση του ασταμάτητη είτε έπαιζε κιθάρα, είτε πλήκτρα, είτε τραγουδούσε, είτε όταν κοιτούσε τη Μάρθα που τραγουδούσε…

Και ναι ρε φίλε του αξίζει αυτή τη στιγμή γιατί έπιασε 43 για να κάτσει στη θέση που του αξίζει, γιατί δεν γράφει πρώτη φορά, ούτε έκανε ένα δίσκο και εντάξει. Έχει τραβήξει πολλά χιλιόμετρα μουσικής πορείας, με προσωπικούς δίσκους, με πειραματισμούς, με ιδιαίτερο στίχο, αλλά τελικά όταν πραγματικά έχεις κάτι να πεις, θα έρθει η στιγμή που η ζωή θα στα γυρίσει πίσω Και αυτή η στιγμή ήρθε την άνοιξη αφού η καραντίνα βοήθησε να τελειοποιηθεί η ιστορία που είχε να μας διηγηθεί ο Ορέστης. ‘’Τακούνια για καρφιά’’ λοιπόν, ‘’Νερό στη βάρκα’’, ‘’Γιάννη μου’’  τα πλέον γνωστά από τα έξι του δίσκου και βέβαια η συμμετοχή της Ιουλίας Καραπατάκη, της Μάρθας Φριντζήλα, της Έλένης Τσαλιγοπούλου και της Νατάσας Μποφίλιου, ήρθε να απογειώσει αυτήτη συνταγή και αυτό φάνηκε τόσο στην επίσημη παρουσίαση του δίσκου τον Μάρτιο όσο και εχθές στο Σταυρό του Νότου.

Όπως είπε και στον πρόλογο η Μάρθα στην έναρξη, “είχαμε 750 τραγούδια και έπρεπε να συναντηθούμε οπότε αφαιρούσαμε, αφαιρούσαμε και τελικά βρεθήκαμε’’. Μέσα σε ένα σχεδόν τρίωρο πρόγραμμα χωρίς διάλειμμα, χώρεσε ο Τζίμης Πανούσης, διασκευές παραδοσιακών, παλαιότερα τραγούδια του Ορέστη πιο ώριμα και στα κάτα τοποθετημένα, μέχρι και ανέκδοτο τραγούδι ακούσαμε. Ένα νανούρισμα της Μάρθας και του Βασίλη Μαντζούκη γραμμένο για την Ουρλίκε Μάινχοφ.

Για τη Μάρθα Φριντζήλα δεν θέλω να πλατιάσω και θα χρειαστεί ολόκληρη στήλη σε μέρη Α΄ Β΄ Γ΄, καθότι είναι μία μοναδική περίπτωση στο μουσικό μας τοπίο. Είναι η δασκάλα για τους νέους, οι ερμηνείες της είναι για σεμινάρια, τι άλλα να πω, μία ολοκληρωμένη καλλιτέχνης… η έρευνά
της; τα θεατρικά της; τα λόγια της; η γραφή της; η προσέγγιση σε κάθετι που καταπιάνεται; το χιούμορ της; Ευλογημένος ο κόσμος που βρίσκεται δίπλα της. Ο Θεός να την έχει καλά γιατί είναι μεγάλο κεφάλαιο για τη μουσική μας και όχι μόνο.

Πάμε πάλι στα χθεσινά. Ήταν μια ζεστή βραδιά που δεν θα ξεχάσουμε, τόσο ζεστή που ο εξαερισμός του Σταυρού δεν ‘’έφτανε’’ με την Μάρθα να χειρίζεται τη βεντάλια της ως μουσικό όργανο.

Τι να πω, απλά υπάρχουν λεπτομέρειες σε κάποια live που κάνουν τη διαφορά. Παρόλο το συνεχή χειροκρότημα του κοινού, η παρέα δεν βγήκε ξανά αφήνοντας μια γεύση εκείνη που λες θα ‘θελα λίγο ακόμα. Αλλά τα ωραία κρατάνε λίγο και ευελπιστούμε για την επανάληψη αυτού του live.

Για την μπάντα δεν έχω λόγια. Κουρδισμένη ένα σώμα μία ψυχή, ο Λεωνίδας Πετρόπουλος στο ηλεκτρικό μπάσο, ο Γιώργος Καρδιανός στην ηλεκτρική κιθάρα, ο Γιάννης Ριζόπουλος στα τύμπανα και ο Μιχάλης Βρέττας στο βιολί. Ολα τέλεια. Τελεία Και πώς να μην ήταν τέλεια όλα, όταν ο ήχος με το Σωτήρη Παπάκο ήταν αψεγάδιαστος και στα φώτα ο εκπληκτικός Γιάννης Μπράτσης. Για τον Γιάννη εχθές (που έχω πάει ατελείωτες φορές στο club) νομίζω ότι υπήρξαν στιγμές που έδινε παράσταση μόνος του Και για να κλείσω με τον Ορέστη, πραγματικά αναρωτιέμαι τι θα δούμε την επόμενη φορά γιατί ο πήχης έχει ανέβει πολύ ψηλά.

Διαβάστε ακόμα…

Συνέντευξη : Μανώλης Πάππoς & Μάρθα Φριντζήλα μας μιλούν για την ορχήστρα “Βασίλης Τσιτσάνης”