Ταξίδι στο Σταυρό Του Νότου

Καλοκαίρι 2017

Τη δεκάχρονη πορεία της στο ελληνικό θέατρο γιορτάζει φέτος το καλοκαίρι η 5η Εποχή, ταξιδεύοντας στην Ελλάδα με την παράσταση που χαρακτηρίστηκε ως ένα από τα σημαντικότερα καλλιτεχνικά γεγονότα του 2016. Το «Ταξίδι στο Σταυρό του Νότου» με όχημα τη μουσική του Θάνου Μικρούτσικου και τον ποιητικό λόγο του Νίκου Καββαδία παρουσιάζεται το καλοκαίρι του 2017 σε νέα επεξεργασία και σε 25 πόλεις, με αποσκευές τα εγκωμιαστικά και γεμάτα συγκίνηση σχόλια κριτικών και θεατών.

Ο Θέμης Μουμουλίδης, εμπνευστής και σκηνοθέτης της παράστασης που έκανε την πρεμιέρα της στο θέατρο Badminton τον Ιανουάριο του 2016 ενθουσιάζοντας το κοινό που – ξεπέρασε τους 50.000 θεατές – θα παρουσιάσει σε περιοδεία την ανανεωμένη εκδοχή της, φωτίζοντας νέες εκφάνσεις της λεπτής δραματουργίας που συνθέτουν τη ζωή και το έργο του ποιητή.

Οι μουσικές και τα τραγούδια του Θάνου Μικρούτσικου περασμένα πλέον στο DNA της μουσικής μας μνήμης εξακολουθούν να αποκαλύπτουν και να φωτίζουν κάθε φορά, τις πολυάριθμες διαστάσεις του ποιητικού έργου του Νίκου Καββαδία, που όπως ο ίδιος ο συνθέτης πιστεύει, πρόκειται για έναν ποιητή «που μίλησε για την ελευθερία, για την αξία της ανατροπής, για τη δύναμη της ζωής χωρίς συμβάσεις». Στιγμές από τη ζωή και τη σκέψη του ανασύρονται συναρπαστικά μέσω της μουσικής και γίνονται οι εικόνες που θα μας μυήσουν στην ιδιαίτερη προσωπικότητα του και στον έντονο θαλασσινό του βίο.

Ιστορικές αναφορές, μαρτυρίες αλλά και φανταστικές συναντήσεις σε υποθετικούς χρόνους και χώρους και κυρίως η θάλασσα, τα λιμάνια, η ζωή των ναυτικών, οι γυναίκες, «το ταξίδι για το ταξίδι» είναι τα βασικά υλικά που συνθέτουν το σενάριο του σκηνοθέτη που υπογράφει με τη συμβολή των συνεργατών του Παναγιώτας Πανταζή, Μαρούσκας Παναγιωτοπούλου και Βίκης Παναγιωτοπούλου.

Η κινηματογραφικής σύλληψης αφήγηση της παράστασης ζωντανεύει με τις ερμηνείες των Θάνου Μικρούτσικου, Στέλιου Μάινα, Σταύρου Ζαλμά, Ελισάβετ Μουτάφη, Νίκου Αρβανίτη, Μαριάννας Πολυχρονίδη, Ιωάννη Παπαζήση, Μαρούσκας Παναγιωτοπούλου, Κώστα Φαλελάκη και 20 ακόμη ηθοποιών, χορευτών μουσικών επί σκηνής. Η πραγματικότητα βυθίζεται στον κόσμο του φανταστικού καθώς επιχειρεί να φωτίσει τις διασυνδέσεις αλλά και τις εκλεκτικές συγγένειες του Καββαδία με μεγάλες προσωπικότητες της εποχής του.

O σκηνικός χώρος, με την υπογραφή του Γιώργου Πάτσα, δημιουργείται και εναλλάσσεται μέσα από παράλληλες προβολές υπηρετώντας την κινηματογραφική δομή της παράστασης.

Ένα εξαιρετικό μουσικό σύνολο επί σκηνής οδηγούν τον Θάνο Μικρούτσικο, τη Ρίτα Αντωνοπούλου και τον Κώστα Θωμαΐδη που ως τραγουδιστές αλλά και ως δρώντα πρόσωπα, ερμηνεύουν τα κλασικά, αγαπημένα σε τρεις γενιές τραγούδια.

Η σκηνοθεσία του Θέμη Μουμουλίδη, πολυσυλλεκτική στα μέσα της, αεικίνητη στην αναζήτησή της, επιχειρεί να μετουσιώσει τη σκηνική δράση σε εμπειρία για τον θεατή κάθε ηλικίας, παρουσιάζοντας μια ποιητική εκδοχή της ζωής αλλά και μια ζωντανή εκδοχή της ποίησης.

Συντελεστές:

Σκηνοθεσία: Θέμης Μουμουλίδης
Σενάριο: Θέμης Μουμουλίδης
Με τη συνεργασία των: Παναγιώτα Πανταζή, Μαρούσκα Παναγιωτοπούλου, Βίκη Παναγιωτοπούλου
Σκηνικό – κοστούμια: Γιώργος Πατσάς
Χορογραφία: Σεσίλ Μικρούτσικου
Μουσική Επιμέλεια: Θύμιος Παπαδόπουλος
Σχεδιασμός Ήχου: Γιάννης Λαμπρόπουλος
Φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης
Video: Νίκος Tσιμούρης
Βοηθοί σκηνοθέτες: Μαρούσκα Παναγιωτοπούλου, Σήφης Μάινας
Βοηθός σκηνοθέτη: Βίκη Παναγιωτοπούλου
Οργάνωση παραγωγής: Ματρώνη Φαγά – Σταμάτης Μουμουλίδης
Artwork: Γεωργία Αλεβιζάκη
Επικοινωνία: Ειρήνη Λαγουρού
Παραγωγή: 5η Εποχή Τέχνης

Τους ρόλους ερμηνεύουν: Θάνος Μικρούτσικος, Στέλιος Μάινας, Σταύρος Ζαλμάς, Ελισάβετ Μουτάφη, Νίκος Αρβανίτης, Ιωάννης Παπαζήσης, Μαριάννα Πολυχρονίδη, Μαρούσκα Παναγιωτοπούλου, Κώστας Φαλελάκης, Ελένη Ζαραφίδου, Ιούλιος Τζιάτας, Παναγιώτης Γουρζουλίδης, Νατάσσα Σαραντοπούλου, Βαγγέλης Σαλεύρης, Μπίλλιω Μαρνέλη

Τραγουδούν: Ρίτα Αντωνοπούλου, Κώστας Θωμαΐδης, Μαριάννα Πολυχρονίδη

Info:

Ώρα έναρξης: 21:30
Προπώληση: Viva.gr
Τιμές εισιτηρίων: 20, 18, 15, 14 ευρώ.

Πρόγραμμα Περιοδείας

Ιούλιος

5 Ιουλίου – Πετρούπολη, Θέατρο Πέτρας
6 Ιουλίου – Πάτρα, Αρχαίο Ωδείο
7 Ιουλίου – Γιάννενα, Υπαίθριο Θέατρο ΕΗΜ – Φρόντζου
8 Ιουλίου – Κοζάνη, Ανοιχτό Θέατρο Ποντοκώμης «Μ. Θεοδωράκης»
9 Ιουλίου – Βέροια, Θέατρο Άλσους «Μελίνα Μερκούρη»
10 & 11 Ιουλίου – Θεσσαλονίκη, Θέατρο Δάσους
12 Ιουλίου – Βόλος, Ανοιχτό Θέατρο Νέας Ιωνίας
13 Ιουλίου – Λάρισα, Κηποθέατρο Αλκαζάρ
14 & 15 Ιουλίου – Καβάλα, Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων
18 Ιουλίου – Πειραιάς, Βεάκειο Θέατρο
24 & 25 Ιουλίου – Ηράκλειο, Κηποθέατρο «Νίκος Καζαντζάκης»
26 Ιουλίου – Ρέθυμνο, Κάστρο Φορτέτζα
27 & 28 Ιουλίου – Χανιά, Θέατρο Ανατολικής Τάφρου
30 Ιουλίου – Δελφοί, Θέατρο «Φρύνιχος»
31 Ιουλίου – Αίγιο, Υπαίθριο Θέατρο Αιγιαλείας «Γ. Παππάς»

Αύγουστος

4 Αυγούστου – Σπάρτη, Σαϊνοπούλειο Θέατρο
5 Αυγούστου – Αρχαία Ολυμπία, Θέατρο Φλόκα
6 Αυγούστου – Ζάκυνθος, Υπαίθριο Θέατρο
7 Αυγούστου – Αργοστόλι, Δημοτικό Θέατρο «Ανδρέας Βεργιώτης»
8 Αυγούστου – Πρέβεζα, Δημοτικό Θέατρο «Γιάννης Ρίτσος»
9 Αυγούστου – Λευκάδα, Ανοιχτό Θέατρο Δήμου Λευκάδας
11 Αυγούστου – Μυτιλήνη, Κάστρο
12 Αυγούστου – Χίος, Θέατρο Καστρομηνά «Μίκης Θεοδωράκης»