Χαΐνηδες, Τεχνόπολη

29 Ιουνίου 2021

Κείμενο : Έλενα Βεκρή & Τόνια Σταυροπούλου
Φωτογραφίες : Θάνος Τεγόπουλος
Βίντεο : mousikesebeeries YouTube channel

Ήταν μια καυτή βραδιά μετά  αλλά οι Χαΐνηδες φρόντισαν να μας μεταφέρουν νοητά στην Κρήτη και να μας δροσίσουν με τις μουσικές τους!
Μια μπάντα με πορεία 30 χρόνων που παραμένει αναλλοίωτη στην μουσική της ποιότητά, έχει αλλάξει πολλές φορές τα μέλη της αλλά πάντα το αποτέλεσμα είναι απολαυστικό.
Χθες λοιπόν απολαύσαμε τους μοναδικούς Χαΐνηδες στην Τεχνόπολη, μια βραδιά αφιερωμένη στην 30χρονη πορεία τους στην ελληνική μουσική μαζί με παρουσιάσεις τραγουδιών από το νέο τους δίσκο «Βάρδα Φουρνέλο». Όπως γράφουν και στο νέο δίσκο τους: “Η τριαντάχρονη πείρα μας στις ανατινάξεις, σε συνδυασμό με τις νέες υπερσύγχρονες εκρηκτικές ύλες που χρησιμοποιούμε, εγγυούνται για άριστα αποτελέσματα”!!

Ο Δημήτρης Αποστολάκης και η παρέα του, με νέα μέλη όπως η Αγγελική Σύρκου στο τραγούδι, μας ταξίδεψαν στις μουσικές των παλιών τους δίσκων τραγουδώντας το Καπηλειό, τις συνταγές μαγειρικής, είχα μια αγάπη μια φορά, της γιαγιάς τα παραμύθια, την τίγρη, τον ακροβάτη και άλλα..

Είδαμε τον Γιάννη Χαρούλη στο Κατράκειο Θέατρο Νίκαιας | Ημέρα 1η

Μας έκαναν να κουνάμε ρυθμικά τα πόδια και να θέλουμε να χορέψουμε συρτό και μαλεβιζιώτη με το συρτό του ανέμου, τον Χαΐνη με το η λεβεντιά είναι μια πληγή και όπως είπε και Αποστολάκης, θα έρθει πολύ γρήγορα η στιγμή που σηκωθούμε να χορέψουμε και να αγκαλιάσουμε άφοβα.

Μας ξεσήκωσαν με τους μαγικούς στίχους και τις εικόνες των τραγουδιών τους όπως ο Μάγος, το θέλω να πάρω τη φυλή μου και να φύγω, την Παντιγιέρα.

Όσο για τα νέα τραγούδια που ακούστηκαν, σίγουρα θα μπουν στα αγαπημένα για πολλά χρόνια ακόμη…Ο Γερανός και το Φίδι (Τσανγκ Σαν Φενγκ), η Πεταλούδα (Φρίντριχ Νίτσε), το Παραπέρα (Ερνέστο Τσε Γκεβάρα), Όποιον χαϊδέψαν οι Θεοί (Βίνσεντ Βαν Γκογκ).

Η νέα δισκογραφική εργασία των Χαΐνηδων με τίτλο “Βάρδα φουρνέλο” είναι μια έντονα πολιτικοποιημένη δουλειά, με επαναστατικές τάσεις. Κυκλοφόρησε πριν λίγες μέρες και χρήζει ιδιαίτερης μελέτης. Άλλωστε τα τραγούδια των Χαΐνηδων δεν ήταν ποτέ δουλειές του “ποδαριού” και χρειάζεται τόση προσοχή από τον ακροατή, όση χρειάστηκε και ο δημιουργός.

Η απουσία του Τάκη Κανέλλου από την θέση του πίσω από τα τύμπανα ήταν αισθητή, όπως και η αέρινη παρουσία της Σταυρούλας Μπάκα ανάμεσα στους Δημήτρηδες. Ωστόσο τα υλικά είναι αγνά και μόνιμα φρέσκα σε αυτή την μπάντα εδω και τριάντα χρόνια που οι συνταγές είναι πάντα πετυχημένες και γεμάτες εκπλήξεις.

Οι Χαΐνηδες σε κάθε συναυλία τους σε αφήνουν με την αισιοδοξία ότι η κοινωνία και ο κόσμος μπορεί να αλλάξει και αυτό είναι το πολύτιμό έργο τους! Όπως γράφουν και στο βιβλίο τους Βάρδα Φουρνέλο: “Διαχωρίζοντας τη θέση μας από το «αντιποιητικό γίγνεσθαι, εγκαταλείψαμε τη γαλέρα του συρμού και πηδήξαμε στον αχανή ωκεανό, με μια σχεδία που ονομάστηκε «Χαίνηδες». Έτσι κι εμείς «πηδάμε» μαζί τους κάθε φορά που τους ακούμε και παίρνουμε κουράγιο για το υπόλοιπο ταξίδι…