Ανακοίνωση του Πανελληνίου Μουσικού Συλλόγου

ΚΑΛΕΣΜΑ ΓΙΑ 21 ΜΑΗ! ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ!

«Η αλυσίδα μεγαλώνει – Γίνε κι εσύ ένας κρίκος»

«Σιχαίνομαι ένα τραγούδι που σε κάνει να πιστεύεις πως είσαι άχρηστος.

Σιχαίνομαι ένα τραγούδι που σε κάνει να πιστεύεις

πως είσαι απλά γεννημένος για να χάνεις.

Καταδικασμένος να χάνεις.

Ότι είσαι άχρηστος για όλους, για οτιδήποτε.

Επειδή είσαι πολύ γέρος ή πολύ νέος ή πολύ παχύς ή πολύ λεπτός,

πολύ άσχημος ή πολύ το ένα ή… ή το άλλο.

Τραγούδια που σε ταπεινώνουν ή σε κοροϊδεύουν για την τύχη σου.

Εγώ είμαι στο δρόμο για να παλέψω ενάντια σε αυτά τα τραγούδια

μέχρι την τελευταία μου ανάσα και την τελευταία σταγόνα του αίματός μου.

Είμαι στο δρόμο για να τραγουδήσω τραγούδια

που θα σου αποδείξουν πως αυτός είναι ο δικός σου κόσμος

και πως ακόμα κι αν σου έχει φερθεί σκληρά

και σε έχει κλωτσήσει κάτω μια ντουζίνα φορές,

ό,τι χρώμα και αν είσαι, ό,τι είδους άνθρωπος και αν είσαι,

εγώ είμαι στο δρόμο για να πω τραγούδια

που θα σε κάνουν να νιώσεις περηφάνια γι’ αυτό που είσαι και γι’ αυτό που κάνεις.

Τα τραγούδια που γράφω

φτιάχνονται για όλους τους ανθρώπους που είναι σαν κι εσένα».

14 Ιούλη 1912: Οκλαχόμα. Από φτωχή, αγροτική οικογένεια, γεννιέται ο Γούντι Γκάθρι. Μουσικός, τραγουδοποιός, καλλιτέχνης, αγωνιστής, τροβαδούρος των αγώνων του λαού. Είναι κι αυτός ένας κρίκος στην αλυσίδα της ιστορίας του παγκόσμιου πολιτισμού.

20 Μαρτίου 2020: Σουηδία. Ψηφίζεται πακέτο ενίσχυσης για τον πολιτισμό. 28.000.000€ αναλογούν στους καλλιτέχνες – 47.000.000€ για ελαφρύνσεις στα μεγάλα θέατρα.

23 Μαρτίου 2020: Γερμανία. Η κυβέρνηση ανακοινώνει 50 δις πακέτο στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Στους εργαζόμενους καλλιτέχνες αναλογούν 500€ εφάπαξ για 3 μήνες.

6 Απριλίου 2020: Ισπανία. Το Υπουργείο Πολιτισμού έχει δρομολογήσει πάνω από 40 εκατομμύρια επιχορηγήσεις για τις τέχνες. Μόνο ένα μικρό μέρος από αυτά προορίζεται για μέτρα στήριξης των εργαζομένων καλλιτεχνών.

25 Απριλίου 2020: Ρώμη. Στα μπαλκόνια τραγουδά ο λαός το Bella Ciao. Η κυβέρνηση νομοθετεί ειδική επιχορήγηση 600€ για καλλιτέχνες. Η πλειοψηφία μένει εκτός.

7 Μαίου 2020: Σύνταγμα. Χιλιάδες εργαζόμενοι στο χώρο του πολιτισμού σε μια συγκινητική διαμαρτυρία. Διεκδικούν μέτρα στήριξης για όλους τους εργαζόμενους του χώρου.

Μέχρι σήμερα: Σε όλες τις χώρες της Ευρώπης οι κυβερνήσεις βάζουν στη ζυγαριά την επιβίωση και την αξιοπρέπειά μας, με τα κέρδη των επενδυτικών τους προγραμμάτων. Η συντριπτική πλειοψηφία των καλλιτεχνών χωρίς ουσιαστικά μέτρα στήριξης.

Συνεχίζουμε …

21 Μαΐου 2020: Αθήνα. Ο ήλιος δύει. Η αλυσίδα μεγαλώνει. Μουσικοί πυρήνες γεννιούνται και γεμίζουνε την πόλη μουσική. Η jazz συναντάει την κλασική, το ρεμπέτικο συνομιλεί με το hip-hop, η λαϊκή παράδοση με το avant-garde. Jazz trio, λαϊκές παρέες, σύνολα δωματίου, μπάντες… Όλοι ενώνονται κάτω από το κάλεσμα του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου. Σήμερα παίζουμε για έναν άλλο σκοπό. Σήμερα παίζουμε για να ενώσουμε τη φωνή μας με όλους τους εργαζόμενους αυτής της χώρας. Με όλους αυτούς που βρίσκονται αντιμέτωποι με τις συνέπειες της νέας κρίσης.

…λίγα λεπτά μετά: Στον πεζόδρομο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου καταφθάνουν οι πρώτοι μουσικοί. – «Διεκδικούμε ουσιαστικά μέτρα στήριξης! Διεκδικούμε να μπορούμε να ζήσουμε από τη τέχνη μας!»

…την ίδια στιγμή: Στις γειτονιές της Καισαριανής η υπάλληλος ενός σουπερμάρκετ ακούει τις μελωδίες μιας κιθάρας. – «Εσύ είσαι ο κρίκος στην αλυσίδα!»

…πιο νωρίς την ίδια μέρα: Έξω από τον Ευαγγελισμό ο νοσηλευτής που μόλις σχόλασε από 24ωρη βάρδια, σηκώνει το βλέμμα του και βλέπει 6 νέους μουσικούς να τραγουδούν. – «Σήμερα επικοινωνούμε τα αιτήματά μας σε όλους τους εργαζόμενους. Ζητάμε τη στήριξή σας! Δείχνουμε την αλληλεγγύη μας στον δικό σας αγώνα! Είμαστε κρίκοι στην ίδια αλυσίδα!»

…σχεδόν βράδιασε: Στο Νέο Κόσμο, η κοπέλα που μόλις σχόλασε από μια τηλεφωνική εταιρία, συναντάει μία μπάντα που διασχίζει το δρόμο. – «Το τραγούδι μας σήμερα είναι για όλους τους ανθρώπους που είναι σαν κι εσένα!»

Την Πέμπτη 21 Μαΐου γεμίζουμε τις γειτονιές με μουσική. Από την Ακρόπολη μέχρι τον Λευκό Πύργο, τα Γιάννενα, τον Πειραιά, το Ηράκλειο και την Πάτρα. Καλούμε όλους τους συναδέλφους – μεμονωμένους μουσικούς και σχήματα – να δηλώσουνε συμμετοχή! Μεγαλώνουμε την αλυσίδα! Απλώνουμε τους κρίκους της να μας ακούσουν όλοι οι εργαζόμενοι. Σήμερα τραγουδάμε για την τέχνη μας και τη δουλειά μας! Σήμερα το τραγούδι μας ενώνεται με όλο το λαό!

«Γίνε κι εσύ ένας κρίκος στην αλυσίδα»

Δηλώσεις συμμετοχής

Τηλέφωνο: 210.3213694

E-mail: dilosi.symmetohis@gmail.com

Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος

Διαβάστε ακόμα…

Ας στηρίξει πρώτα το ίδιο το ραδιόφωνο τους καλλιτέχνες!

“Ο πολιτισμός σώζεται όταν σώζονται οι άνθρωποι” | Εικόνες & βίντεο απο τη σημερινή συγκέντρωση στο Σύνταγμα

Support Art Workers – Support All Workers