Στις 7 Δεκεμβρίου του 2010 πριν ακριβώς από έναν χρόνο βγήκε το νέο άλμπουμ από τον Σωκράτη Μάλαμα με τη συμμετοχή της Μελίνας Κανά σε 5 τραγούδια. Η νέα δισκογραφική παρουσία του Σωκράτη Μάλαμα – μετά από περίπου 4 έτη – έρχεται ενδεδυμένη με τους ποιητικούς στοχασμούς του Άλκη Αλκαίου και τις ακουστικές νότες του τραγουδοποιού που μέσα στα χρόνια έχει ωριμάσει.

Ο νέος δίσκος του Σωκράτη Μάλαμα θα μας κρατήσει συντροφιά με τον πλέον μελωδικό τρόπο, παρουσιάζοντάς τον, με λαϊκότροπους ακουστικούς κιθαριστικούς ήχους συνοδευόμενους άλλοτε με το δικό του ερμηνευτικό, λυρικό άρωμα και άλλοτε με το ιδιαίτερο παραδοσιακό φωνητικό άγγιγμα της Μελίνας Κανά.

Όσο για τον Άλκη Αλκαίο έχει επιστρατέψει όλα τα στοιχεία της φύσης, όλα τα γήινα υλικά, νερό, χώμα, αέρα, δέντρα, ουρανό, αποδίδοντας και ταυτόχρονα θυμίζοντας σε όλους μας, με τον ιδιαίτερο τρόπο του, όλα εκείνα τα ταξίδια που έγιναν, θα γίνουν ή δεν θα γίνουν ποτέ.

Πρέπει να ξέρετε όμως, πως ο καθένας μόνος θα βρίσκει τους λόγους για τις απραγματοποίητες φυγές του.

Ακούγοντας το Πέρασμα καταλαβαίνω ότι μιλάμε για ένα album σαφώς ανώτερο από το προηγούμενο του Μάλαμα το οποίο έχει τους καλύτερους στίχους που έδωσε ο Άλκης Αλκαίος τα τελευταία – τουλάχιστον 5 –  χρόνια και όπως πάντα συμβαίνει στις δουλειές του Μάλαμα τα τραγούδια είναι πραγματικά καλοφτιαγμένα και δεν ξέρεις ποιό να (πρωτο)ξεχωρίσεις…

Εδώ έχουμε να κάνουμε με τραγούδια που στην πλειοψηφία τους θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν σύγχρονα γυμνά ρεμπέτικα. Στους δρόμους αυτούς πατάει κατά κύριο λόγο ο τραγουδοποιός, παίζοντας με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο κιθάρες που θα τις έλεγα και “μπλουζίστικες”.

Φυσικά δεν λείπουν και θα αρνητικά στοιχεία όπως σε κάθε δίσκο κάθε καλλιτέχνη. Συνθετικά ο Μάλαμας επαναλαμβάνεται. Η φθορά στις φωνές της Κανά και του Μάλαμα ερμηνευτικά και αρκετές κοινότυπες ομοιοκαταληξίες από τον Αλκαίο. Σε σχέση όμως με οτιδήποτε ακούμε να κυκλοφορεί, το Πέρασμα είναι ένας ευχάριστος και πολύ ποιοτικός δίσκος.

Γι΄αυτό λοιπόν βάλτε το Πέρασμα στο στερεοφωνικό καθίστε αναπαυτικά στον καναπέ σας και απολάυστε ο καθένας με ότι χαλαρώνει (κρασί, μπύρα, βότανα κτλ) τον Μάλαμα.

[box] Εταιρεία: LYRA 1 ΒΡΑΔΥΝΕΣ ΠΕΡΙΠΟΛΙΕΣ – Μελίνα Κανά 2 ΚΑΡΑΒΙ ΣΤΟΝ ΤΟΙΧΟ – Σωκράτης Μάλαμας 3 ΔΕΥΤΕΡΟΠΡΙΣΜΑ – Μελίνα Κανά 4 ΟΙ ΜΥΣΤΕΣ ΤΗΣ ΕΡΗΜΟΥ – Σωκράτης Μάλαμας 5 ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ – Σωκράτης Μάλαμας 6 ΤΟ ΠΙΘΑΡΙ ΚΑΙ ΤΟ ΛΥΧΝΑΡΙ – Μελίνα Κανά 7 ΜΟΝΟΠΩΛΕΙΟ – Σωκράτης Μάλαμας 8 ΤΑ ΦΡΥΓΑΝΑ – Σωκράτης Μάλαμας 9 ΑΚΡΟΒΑΤΗΣ – Μελίνα Κανά 10 ΙΛΙΓΓΟΣ – Σωκράτης Μάλαμας 11 ΚΟΛΛΑ ΛΕΥΚΗ – Σωκράτης Μάλαμας 12 ΤΟ ΘΑΥΜΑ – Μελίνα Κανά 13 ΡΕΣΤΑ – Σωκράτης Μάλαμας 14 ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ ΙΙ – Σωκράτης Μάλαμας [/box]