Βρήκαμε 10 απο τις πιο όμορφες βιβλιοθήκες του Κόσμου και σας τις παρουσιάζουμε. Οι βιβλιοθήκες είναι χώροι ανάγνωσης, τέχνης και περισυλλογής, που στα ράφια τους φιλοξενούν σημαντικά έργα εγχώρια, αλλα και εκδόσεις με τον πνευματικό πλούτο που εκδίδεται σε κάθε χώρα.

  • Τianjin, China

Η πενταώροφη βιβλιοθήκη βρίσκεται στην Πολιτιστική Περιφέρεια Μπινχάι στην Τιαντζίν, σχεδιάστηκε από την ολλανδική εταιρεία MVRDV και έκτοτε αποκαλείται «Το μάτι του Μπινχάι». Καλύπτει 34.000 τετραγωνικά μέτρα και μπορεί να χωρέσει μέχρι και 1,2 εκατομμύρια βιβλία.

  • Dublin, Ireland

Ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα του Δουβλίνου είναι η περίφημη βιβλιοθήκη του Trinity College με τα 200.000 βιβλία. Χτίστηκε μεταξύ 1712 και 1732, ο θάλαμος είναι σχεδόν 65 μέτρα μήκος και περιέχει πάνω από 200.000 βιβλία.

  • Prague, Czech

Η βιβλιοθήκη Klementinum είναι ένα όμορφο παράδειγμα της μπαρόκ αρχιτεκτονικής. Άνοιξε το 1722 ως τμήμα του Πανεπιστημίου Ιησουιτών και στεγάζει περισσότερα από 20.000 βιβλία. Έχει ψηφιστεί ως μια από τις πιο όμορφες και μαγευτικές βιβλιοθήκες του κόσμου.

  • Moscow, Russia

Εγκαινιάστηκε το 1862 και είναι η πέμπτη μεγαλύτερη βιβλιοθήκη στον κόσμο, φιλοξενόντας περισσότερα απο 17 εκατομμύρια βιβλία!

 

 

 

  • Astana,  Kazakhstan

Η πιο σύγχρονη και εντυπωσιακή βιβλιοθήκη του κόσμου, βρίσκεται στην Αστάνα του Καζακστάν. Εγκαινιάστηκε το 2009, κρατώντας όμως μια ιστορία 90 και πλέον ετών!

  • Αθήνα, Ελλάδα

Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος μέχρι το 2017 στεγαζόταν στο Βαλλιάνειο κτίριο επί της οδού Πανεπιστημίου στο κέντρο της Αθήνας. Το έτος 2018 σηματοδοτεί την ιστορική μετεγκατάστασή της από το εμβληματικό Βαλλιάνειο στο νέο της κτίριο, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Στα 189 συναπτά έτη λειτουργίας της αποθησαυρίζει την πνευματική περιουσία του ελληνισμού και μέχρι σήμερα έχει αναπτύξει μια μοναδικής αξίας συλλογή 2.000.000 τεκμηρίων.

  • Seoul, Korea

Σε μια έκταση 154,00 m2 η Starfield Library στην Σεούλ της Κορέας θεωρείται μία απο τις μεγαλύτερες βιβλιοθήκες του κόσμου. Οι δύο πύργοι 13 μέτρων ο καθένας στο εσωτερικό της, ξεχωρίζουν και να κάνουν ακόμα πιο εντυπωσιακό το κτήριο!

  • Congress, USA

Η Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου  των Ηνωμένων Πολιτειών θεωρείται η μεγαλύτερη και πλουσιότερη βιβλιοθήκη παγκοσμίως. Ιδρύθηκε το 1800 και αρχικά έδρευε στο Καπιτώλιο. Το 1814 η βιβλιοθήκη κάηκε από τους Βρετανούς. Το 1897 μεταφέρθηκε στο χώρο όπου στεγάζεται μέχρι και σήμερα, στην Ουάσινγκτον. Η βιβλιοθήκη διαθέτει μια ευρεία γκάμα υλικού από συλλογές με σύγχρονα βιβλία, χειρόγραφα, σπάνια βιβλία, κυβερνητικές εκδόσεις των Ηνωμένων Πολιτειών, εφημερίδες από όλο τον κόσμο, μικροφίλμ, χάρτες, μουσικές παρτιτούρες, φωτογραφικές εικόνες με δημοφιλή καλλιτεχνικά αντικείμενα και σχέδια αρχιτεκτονικής σε περισσότερες από 470 (τετρακόσιες εβδομήντα) γλώσσες. Ο αριθμός των καταλογογραφημένων τεκμηρίων ανέρχεται περίπου στα 32 εκατομμύρια. Η βιβλιοθήκη σήμερα οργανώνει εκθέσεις, συναυλίες και διαλέξεις στους ειδικά διαμορφωμένους χώρους της, και προωθεί με έμφαση εκδηλώσεις που αναδεικνύουν τις πολιτισμικές ιδιαιτερότητες των μειονοτικών πληθυσμών. Αναπτύσσει επίσης υπηρεσίες εξυπηρέτησης τυφλών και εκδίδει βιβλία τυπωμένα σε σύστημα Braille.

  • Paris, France

Η Εθνική Βιβλιοθήκη της Γαλλίας ιδρύθηκε το 1368 και η επέκταση της οφείλεται στον Λουδοβίκο ΙΔ’. Έγινε η πρώτη ελεύθερη δημόσια βιβλιοθήκη όταν επέτρεψε, το 1793, την πρόσβαση του κοινού στα τεκμήρια και στα αρχεία της. Βρίσκεται στην πρωτεύουσα της Γαλλίας, το Παρίσι, και από το 2007 έως και το 2016 πρόεδρος της ήταν ο Μπρυνό Ρασίν (Bruno Racine)  μετά από τον οποίο ανέλαβε η Laurence Engel. Ο χώρος της βιβλιοθήκης αποτελείται από μια μεγάλη οβάλ αίθουσα με σταθμούς εργασίας για τους αναγνώστες. Σε αυτή την αίθουσα όπως επίσης και σε κάθε όροφο υπάρχουν τα χιλιάδες τεκμήρια που ανήκουν στην βιβλιοθήκη, ανάμεσά τους και 5.000 ελληνικά χειρόγραφα.

  • Alexandria, Egypt

Με τον όρο Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας εννοείται η αρχαία βιβλιοθήκη της πόλης της Αλεξάνδρειας, στην Αίγυπτο, η οποία ιδρύθηκε στην Ελληνιστική εποχή επί διακυβέρνησης Πτολεμαίου Α’. Το 2002 που έγινε η έναρξή της η Νέα Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας προμηθεύει την παγκόσμια ακαδημαϊκή κοινότητα και κάθε ενδιαφερόμενο που μπορεί να έχει πρόσβαση στα αρχεία της με μοναδικές συλλογές γνώσης πάνω σε θέματα αρχαίων και μεσαιωνικών πολιτισμών, καθώς και σύγχρονων επιστημών και προσφέρει τα μέσα για κοινωνικές και οικονομικές μελέτες σε τοπικό, διεθνές και παγκόσμιο επίπεδο