Το 2012 φεύγει σε λίγες μέρες και μέσα στο γενικότερο κλίμα της κρίσης και της λιτότητας βάδισε και η μουσική στη χώρα μας. Οι νέες δουλείες που κυκλοφόρησαν ήταν οι λιγότερες απο κάθε άλλη χρονιά με μόλις 440 δίσκους και συγκρίνοντας με το 2008, μόλις 4 χρόνια πίσω που τότε οι δισκογραφικές εταιρίες βγάλανε σε κυκλοφορία κοντά στους 2000. Το ενθαρρυντικό της υπόθεσης είναι πως ακόμα υπάρχουν ποιοτικές δουλειές με εξαιρετικές μελωδίες και με στίχους που μπορούν ακόμα να σε ταξιδέψουνε. Πάμε να δούμε τι μας μένει απο το 2012.

Φυσικά η πολυαναμενόμενη δουλειά του Γιάννη Χαρούλη με τίτλο “Μαγγανειές” σε στίχους και μουσική του Θανάση Παπακωνσταντίνου. Mία δουλειά που την περιμέναμε σχεδόν 4 χρόνια και επιβεβαιώθηκε  η παροιμία που λέει πως το καλό πράγμα αργεί να γίνει. Είχαμε τον αγαπημένο Οδυσσέα Ιωάννου που με τους στίχους του κυκλοφόρησαν  2 δουλειές. Η μία στην αρχή του χρόνου με τίτλο “Ξένοι σε ένα τόπο που αλλάζει” με τις εκπληκτικές ερμηνείες του Μίλτου Πασχαλίδη και η άλλη στο τέλος του έτους στην “Αφετηρία” του μεγάλου Βασίλη Παπακωνσταντίνου με τους 7 νέους συνθέτες. Είχαμε την εξαιρετική “Τρίπλα” με την φωνή της Χαρούλας Αλεξίου και τους στίχους του αξέχαστου Μανώλη Ρασσούλη. Στις αρχές του καλοκαιριού έφτασαν “Οι μέρες του φωτός” της Νατάσας Μποφίλιου με το γνωστό δίδυμο Καραμουρατίδης – Ευαγγελάτος να υπογράφουνε στίχους και μουσική. Η επανεμφάνιση του Χάρη & του Πάνου Κατσιμίχα στη δισκογραφία απο το 2002 ήταν η έκπληξη της χρονιάς με το “Beat Poetry”. Είχαμε τον Άλκη Αλκαίο να υπογράφει τον τελευταίο δίσκο του Μπάμπη Στόκα η “Αυλη των Τρελών”.  Ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας με το “Οι άγγελοι ζουν ακόμα στη Μεσόγειο” μας έφερε εξαιρετικές ερμηνείες και σπάνια ντουέτα με πλειάδα Ελλήνων αλλά και κορυφαίων ξένων τραγουδιστών σε ένα alboum εξαιρετικό πραγματικά. Απο’κει και πέρα είχαμε την “Λόλα” του Μαραβέγια, τον Λεωνίδα Μπαλάφα και “Ας ρίχνει και χαλάζι”, την Ματούλα Ζαμάνη με το “Varligali”, την Μαριέττα Φαφούτη με το “Homemade Joy”, τον Νίκο Πορτοκάλογλου με το “Ίσως”, τον Κ. Βήτα με την “Χρυσαλλίδα”, τον Θάνο Ανεστόπουλο με την πρώτη του δισκογραφική δουλεία “Ως το τέλος”, τον Γιάννη  Αγγελάκα με τα 2 single κομμάτια του με το μαγικό “Σαράβαλο”. Ο κύριος Νίκος Γκάτσος είναι εδώ μαζί μας και το 2012 με τους στίχους του στη Παρασκευή Μεγάλη στο “Λουλούδι στη φωτιά” σε μουσική του συνθέτη Δημήτρη Παπαδημητρίου και τη φωνή της Φωτεινής Δάρρα. Ο εξαιρετικός “Μπερντές” του Δημήτρη Μητσοτάκη και πολλές ακόμα δουλειές απο νέους καλλιτέχνες με πολλές υποσχέσεις για το μέλλον. Αυτό που μας μένει επίσης απο το 2012 είναι το βιβλίο-cd αφιέρωμα στην Κατερίνα Γώγου με τίτλο “Πάνω Κάτω η Πατησίων” με εξαιρετικές ερμηνίες και υπέροχες μελοποιήσεις.

Από συναυλίες είχαμε άπειρες. Μία χρονιά που οι τραγουδιστές επισκέφθηκαν όλα τα πιθανά αλλά και απίθανα μέρη τούτης της χώρας. Ήταν ένα γεμάτο μουσικά καλοκαίρι με 30 και 40 συναυλίες για κάθε τραγουδιστή με ωραία φεστιβάλ (βλ. River Νεστόριο, Βαρβάρα Χαλκιδικής) και με όμορφες συμπράξεις επι σκηνής. Το μεγάλο όνομα που ήρθς φέτος στην Αθήνα ήτανε οι Red Hot Chili Peppers στο ΟΑΚΑ αρχές του Σεπτέμβρη σε μία μοναδική βραδιά με τα καλά της αλλά και με τα κακά της. Οι Calexico ήτανε εδώ για 2 βραδιές, είδαμε τους Dead Can Dance στο Λυκαββητό, είδαμε τον Sivert Hoyem σε μια μίνι περιοδεία σε 5 μεγάλες πόλεις της Ελλάδας, είχαμε την μεγάλη συναυλία του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα στο Καλλιμάρμαρο με την συμμετοχή 26 μεγάλων τραγουδιστών απο Ελλάδα και εξωτερικό. Δεν είδαμε τον αγαπημένο αυτής της σελίδας Manu Chao παρα την μεγάλη περιοδεία την άνοιξη στα βαλκάνια με 2 συναυλίες στην Τουρκία και απο μία σε Βουλγαρία, Αλβανία αλλά και σε άλλες χώρες χωρίς όμως να περάσει απο τα μέρη μας  και φυσικά χωρίς να ευθύνεται ο ίδιος Manu.

Είχαμε και τις άσχημες στιγμές σε αυτή την χρονιά που φεύγει. Ο χαμός του μεγάλου Δημήτρη Μητροπάνου μας έκανες ακόμα φτωχότερους όπως και ο πρόσφατος χαμός του Άλκη Αλκαίου. Η Ελλάδα και ο πολιτισμός μας κλονίστηκε και απο τον χαμό του μεγάλου μας σκηνοθέτη Θοδωρή Αγγελόπουλου.

Αυτά εν ολίγοις για το 2012 που μας αφήνει σε λίγα 24ώρα. Ελπίζουμε σε μία καλύτερη χρόνια σε όλους τους τομείς της ζωής μας. Η μουσική μπορεί να γίνει οδηγός μας αλλά και γιατρός μας. Δεν είναι μόνο διασκέδαση ή ψυχαγωγία, είναι τρόπος ζωής και ο καθένας την βιώνει όπως μόνο αυτός ξέρεις.

Καλή χρονιά…