DSC_9912

Απόψε (Αλκίνοος Ιωαννίδης)

Ο Αλκίνοος λέει : Το τραγούδι μιλάει για τον υπέρτατο εξευτελισμό του ανθρώπου, τον έρωτα ή την ανάγκη να συμβιώσεις έστω προσωρινά με κάποιον άνθρωπο. Είναι υπέρτατος εξευτελισμός αλλά και υπέρτατο δώρο συγχρόνως, είναι η στιγμή που καταλαβαίνεις ότι ο εαυτός σου δεν σου είναι αρκετός. Καταλαβαίνεις πόσο λίγος είσαι, όλα γύρω σου σταματούν να έχουν νόημα, φαίνονται μικρά, θνητά και άσχημα και αναγκάζεσαι να παραδεχτείς ότι η ελπίδα σου βρίσκεται στα χέρια ενός άλλου ανθρώπου. Έστω κι αν ξέρεις πολλές φορές ότι και πάλι μόνος θα καταλήξεις, ότι και πάλι θα επιθυμήσεις το να βρεθείς μόνος, ότι μετά από λίγο καιρό τις περισσότερες φορές θα επιθυμούσες, θα προτιμούσες να ήσουν και πάλι μόνος.

φωτογραφία : Ευριπίδης Θεοδοσίου
πηγη : http://forum.alkinoos.gr/viewtopic.php?t=2816

peridis_orfeas_emfanisi_sti_rafina_athensbars

Φεύγω (Ορφέας Περίδης)

Σε συνεντεύξη του στα “Νέα” ο Ορφέας Περίδης εξηγεί πως έγραψε το τραγούδι “Φεύγω”. Το έγραψα ύστερα από έναν χωρισμό. Ήμουνε γύρω στα 28 μου. Είχα μια σχέση που κράτησε λίγους μήνες, χρόνο αρκετό όμως για να με σημαδέψει. Η κοπέλα έφυγε στο εξωτερικό, ούτε που την ξαναείδα και ούτε έμαθε ότι το τραγούδι που ουσιαστικά σηματοδοτεί την αρχή της επαγγελματικής μου ζωής είναι γραμμένο για εκείνη.
“Ρίχνω στη νύχτα μια σπρωξιά” και φεύγω προς τη νέα φάση της ζωής μου.Γράφοντας αυτόν τον στίχο ήταν σαν να πιστοποιούσα ένα τέλος και να άνοιγα έναν νέο κύκλο ζωής!

ALKAIOS_n_323_355

 Το Κακόηθες Μελάνωμα ( Άλκης Αλκαίος – Θάνος Μικρούτσικος)

Το “Κακόηθες Μελάνωμα” του Άλκη Αλκαίου, σε μουσική Θάνου Μικρούτσικου, είναι γραμμένο για το Νίκο Πουλαντζά, μαρξιστή διανοούμενο και φιλόσοφο, που αυτοκτόνησε στο Παρίσι το 1979.
Το τραγούδι περιγράφει εμφανέστατα όλη την κατάσταση με την οποία ερχόταν αντιμέτωπος ο Πουλαντζάς από τους ομοεθνείς του (“τη σκοτεινή σου μελετάμε πείνα / καχύποπτοι, ανύποπτοι και ύποπτοι”, “οι φίλοι σ’ επισκέπτονται με δόσεις / παράφοροι, ανυπόφοροι κι αδιάφοροι”, “μέχρι ν’ αρχίσεις, μέχρι να τελειώσεις / το προσωπό τους αποστρέψαν άφωνοι / οι φίλοι και γελούν στις συγκεντρώσεις / μεγάφωνοι, μικρόφωνοι, παράφωνοι”) στις διαλέξεις του στην Ελλάδα, ειδικά όταν εξέφραζε “μεγαλοστομίες” – για την εποχή της Μεταπολίτευσης – ότι “με το ρυθμό και τον τρόπο που οργανώνεται η Παιδεία στην Ελλάδα, ο κόσμος κάποια στιγμή θα στραφεί στην ιδιωτική εκπαίδευση” (προφητικά λόγια εκ των υστέρων).

πηγη : http://forum.kithara.gr/index.php?topic=5022.0

Γράφει ο thanos_teg